Ταυτόχρονα με τη θεραπεία που χορηγεί ο γιατρός μας για την κατάθλιψη, υπάρχουν και κάποιες φυσικές μέθοδοι που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά. Δείτε ποιες…
Πώς σχετίζεται η φύση με την κατάθλιψη; Πέντε συμπτώματα που συνδέονται με την εν λόγω ψυχική πάθηση μπορούν να επηρεαστούν θετικά από την επαφή μας με τη φύση, αποκαλύπτουν έρευνες. Αυτά είναι:
- Το άγχος.
- Οι επίμονες σκέψεις.
- Η έλλειψη ενσυνειδητότητας.
- Ο μη ποιοτικός ύπνος.
- Η απώλεια όρεξης για άσκηση.
Ο χρόνος στη φύση φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενισχύοντας παράλληλα τη καλή διάθεση. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας σε φυσικό περιβάλλον μπορούν επίσης να χαρίσουν ψυχική ανάταση αφού αυξάνουν την επίγνωση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε λιγότερες περιττές σκέψεις.
Ο χρόνος στη φύση φαίνεται να προάγει επιπλέον τον ποιοτικό ύπνο.
Δεν είναι τυχαίο επίσης πως η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται να συμβάλλει θετικά στη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας καθώς και στην αυτοεκτίμηση.
Τα σημάδια της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη έχει διαβαθμίσεις, από την ηπιότερη (δυσθυμία) έως τη σοβαρότερη (μείζονα διαταραχή κατάθλιψης).
Περίπου 280 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη με πάνω από το 75% των πασχόντων να μην λαμβάνουν καμία θεραπεία. Παράλληλα, η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες κατά 50%.
Κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Η κατανόηση δε ότι η κατάθλιψη διαφέρει από τη λύπη είναι πολύ σημαντική.
Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια περίοδο θλίψης, αλλά όταν υπάρχει απώλεια ενδιαφέροντος για την ίδια τη ζωή, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Άτομα που παρουσιάζουν τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα για δύο ή περισσότερες διαδοχικές εβδομάδες μπορεί να υποφέρουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή:
- Καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα- Απόγνωση.
- Έλλειψη ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για τη ζωή και για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ικανοποιητικές και ευχάριστες.
- Αλλαγές στην όρεξη και αντίστοιχα απώλεια ή αύξηση σωματικού βάρους.
- Διαταραχές στον ύπνο με διάρκεια στο χρόνο (υπερβολικός ύπνος ή αϋπνία).
- Εμφάνιση ακραίας ανησυχίας ή παραίτησης.
- Μόνιμη έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα εξάντλησης που δεν είναι αποτέλεσμα δραστηριότητας.
- Απώλεια αυτοεκτίμησης με συναισθήματα ενοχής.
- Αναποφασιστικότητα, ανικανότητα «καθαρής» σκέψης ή συγκέντρωσης σε εργασίες.
- Σκέψεις εξαφάνισης ή αυτοκτονίας.
Ενσωμάτωση της φύσης στη θεραπεία
Πολλές φορές, τα άτομα με κατάθλιψη διστάζουν να παραδεχτούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Ωστόσο, όταν κανείς αρχίσει να «ανοίγεται» στον θεραπευτή του, οι πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας αυξάνονται.
Οι συνηθέστερες θεραπείες της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Μαζί με αυτά, μπορούν να υπάρξουν όπως είπαμε και άλλοι τρόποι θετικής παρέμβασης, όπως οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, η γυμναστική και η επαφή με τη φύση.
Αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια εάν βιώνετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Παράλληλα με την καθοδήγηση του γιατρού σας μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τον συνειδητό σας χρόνο στη φύση.
Για παράδειγμα, σταθείτε στην εξώπορτα του σπιτιού σας και παρατηρήστε τον έξω κόσμο – τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές, την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας. Προχωρήστε κάνοντας αργά βήματα διατηρώντας την προσοχή σας.
Στόχος είναι να αρχίσετε να κάνετε ολοένα και περισσότερους τέτοιους προσεκτικούς περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους σε καθημερινή βάση.