Γιατί οι σκύλοι δεν συμπαθούν κάποιους ανθρώπους

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας φέρεται διαφορετικά στους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή; Κάποιους τους συμπαθεί αμέσως, για άλλους αδιαφορεί και σε κάποιους άλλους μπορεί και να γρυλίσει;

Το να συμπαθεί κάποιον ή να τον αγνοεί, όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι πρόβλημα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δείχνει επιθετικότητα σε ορισμένους;

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν κάποιον σκύλο να μην συμπαθεί μερικούς ανθρώπους.

Τα κατοικίδια ζώα γενικά φαίνεται να έχουν μια έκτη αίσθηση που τα βοηθάει να καταλάβουν το χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Και να φερθούν ανάλογα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στους σκύλους που αγαπούν σχεδόν τους πάντες. Έτσι μπορεί, όπως είπαμε, να έρθουν σε επαφή με έναν ξένο που τους κάνει να αισθάνονται άβολα και να οδηγηθούν ακόμη και σε επιθετικές συμπεριφορές.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να αντιπαθήσει κάποιον που μόλις συνάντησε;

Δεν του αρέσει ο ήχος της φωνής του

Οι σκύλοι “κρίνουν” τους ανθρώπους με βάση κυρίως τον τόνο και τον ήχο της φωνής τους. Αν κάποιος πλησιάσει έναν σκύλο με ενθουσιώδη, ζωντανό και ευχάριστο τόνο, ο σκύλος συνήθως ανταποδίδει τον τρόπο αυτόν. Αν όμως το άτομο χρησιμοποιεί θυμωμένο ή πολύ χαμηλό, υποτονικό, τόνο, ο σκύλος θα γίνει διστακτικός, αμυντικός και ενδέχεται να νιώσει στρες. Οπότε αν θέλετε να φέρετε πρώτη φορά σε επαφή τον σκύλο σας με κάποιον, πείτε του να είναι χαρούμενος, θετικός και ενθουσιώδης.

Δεν του αρέσει ο τρόπος που κινείται

Οι σκύλοι επικοινωνούν πολύ μέσω της γλώσσας του σώματος, οπότε ενώ ακούνε τον τόνο της φωνής κάποιου, ελέγχουν και τη γλώσσα του σώματός του. Στο ζωικό τώρα βασίλειο, η άμεση οπτική επαφή είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι κυριαρχίας, το οποίο μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να νιώσει απειλή.

Οι άνθρωποι λοιπόν που μιλάνε κάνοντας μεγάλες κινήσεις με τα χέρια τους ή προσπαθούν να έρθουν σε οπτική επαφή με τον σκύλο κάπως έντονα, μπορεί να τον κάνουν να αισθανθεί νευρικός και να αντιδράσει άσχημα. Οι νέοι άνθρωποι που συναντάει ο σκύλος σας θα πρέπει να αποφεύγουν να τον κοιτάζουν απευθείας ή να κάνουν μεγάλες κινήσεις μέχρι να νιώσουν και οι δύο άνετα μεταξύ τους.

Δεν του αρέσει ο τρόπος που ενεργεί

Οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι αγενής ή δεν φέρεται με καλό τρόπο. Έτσι αν παρατηρήσουν κάποια συμπεριφορά που δεν τους αρέσει, μπορεί να μη νιώσουν οικεία με τον άνθρωπο αυτόν. Αυτό ισχύει και αν ένα άτομο είναι αγενές προς τον κηδεμόνα του σκύλου, κάτι που το εκλαμβάνει ο σκύλος σαν πολύ κακή συμπεριφορά προς τον κηδεμόνα του.

Δεν του αρέσει η μυρωδιά του

Η όσφρηση ενός σκύλου του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με τον κόσμο, οπότε αν κάποιος έχει μια μυρωδιά που τον ενοχλεί κατά την πρώτη συνάντηση, θα είναι δύσκολο να τον δει και μετά με καλό μάτι. Είναι επίσης δύσκολο να καταλάβετε ποιες μυρωδιές θα προκαλέσουν έναν σκύλο. Όμως αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας δεν καλοβλέπει κάποιον, προσπαθήστε να μην τον πιέσετε να αλληλεπιδράσει μαζί του. Γιατί τότε ενδέχεται να αντιδράσει άσχημα.

Η όσφρηση του σκύλου είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή του ανθρώπου. Ενώ οι άνθρωποι έχουν περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης, οι σκύλοι έχουν 220 εκατομμύρια – ορισμένες φυλές έχουν 300 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι η όσφρηση των σκύλων είναι 10.000 έως μερικές φορές 100.000 φορές καλύτερη από τη δική μας, οι σκύλοι όχι μόνο μπορούν να μυρίσουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταγράψουν, αλλά και να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις μυρωδιές που υπάρχουν. Ενώ οι άνθρωποι τείνουν να παρατηρούν τις μυρωδιές που είναι είτε καλές είτε κακές, οι σκύλοι συλλέγουν και αποθηκεύουν πληροφορίες για όλα τα είδη οσμών.

Μια κακή προηγούμενη εμπειρία

Κάποιοι σκύλοι στο παρελθόν είχαν άσχημες εμπειρίες ή είχαν κακοποιηθεί. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό κάποιοι νέοι άνθρωποι που συναντούν να τους θυμίζουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες και να νιώσουν άσχημα. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του ατόμου, η μυρωδιά του, ακόμη και ο ήχος της φωνής του μπορεί να θυμίσουν στον σκύλο σας αυτή την άσχημη περίοδο της ζωής του.

topetmou