Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος ατόμων που απείχαν από το αλκοόλ για περίπου 7,5 μήνες παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στη δομή του, υποδηλώνοντας μια αξιοσημείωτη δυνατότητα ανάκαμψης
Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια της αποχής από το αλκοόλ, αλλά η έκταση και τα πρότυπα ανάκαμψης παραμένουν ασαφή. Αυτή η αβεβαιότητα ώθησε τους επιστήμονες να ξεκινήσουν μια άλλη μελέτη, με στόχο να ρίξουν φως στην αξιοσημείωτη ικανότητα του εγκεφάλου για αυτοθεραπεία μόλις σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ.
Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ζημιά στον εγκέφαλο, κυρίως λεπταίνοντας την εξωτερική επιφάνεια του φλοιού η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των υψηλών γνωστικών λειτουργιών. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε σημαντική ανάκτηση του πάχους του φλοιού σε πολλαπλές περιοχές σε όσους αναζητούν θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ, μετά από περίπου 6-7 μήνες αποχής από το αλκοόλ» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Timothy C. Durazzo, κλινικός νευροψυχολόγος στο VA Palo Alto Health Care System και καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αναλύσουν τον εγκέφαλο ατόμων εθισμένων στο αλκοόλ που αναζήτησαν θεραπεία και διαπίστωσαν πως η αποκατάσταση του εγκεφάλου είναι ταχύτερη τον πρώτο μήνα και συνεχίζει μέσα στους επόμενους 7 μήνες, φτάνοντας στο φυσιολογικό πάχος του φλοιού που έχουν άνθρωποι χωρίς διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD).
Συνολικά, 88 συμμετέχοντες με AUD συμμετείχαν στη μελέτη. Επιλέχθηκαν προσεκτικά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης της τρέχουσας εξάρτησης από το αλκοόλ, της σταθερής κατανάλωσης αλκοόλ για μια σημαντική περίοδο και διαφόρων κριτηρίων αποκλεισμού που σχετίζονται με άλλες καταστάσεις υγείας.
Επιπλέον, 45 άτομα χωρίς ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ συμπεριλήφθηκαν ως ομάδα σύγκρισης. Το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα ήταν η παρατήρηση σημαντικής γραμμικής ανάκτησης στο πάχος του φλοιού στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που μελετήθηκαν. Από τις 34 περιοχές που αναλύθηκαν, οι 26 εμφάνισαν βελτιώσεις κατά την περίοδο αποχής των 7,3 μηνών. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να επισκευάζει και να αναγεννά τη δομή του όταν το αλκοόλ δεν είναι πλέον παράγοντας.
«Η παρατεταμένη αποχή από το αλκοόλ μετά τη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ σχετίζεται με ουσιαστική ανάκτηση του νευρικού και μη νευρικού ιστού που συμβάλλει στο πάχος του ανθρώπινου φλοιού», είπε ο Durazzo στο PsyPost.
Συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και άτομα με συγκεκριμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, εμφάνισαν μικρότερου βαθμού ανάκαμψη σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η πρόσθια μετωπιαία, η κάτω βρεγματική και οι πλάγιες/μεσαίες κροταφικές περιοχές. Αυτές οι καταστάσεις είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και η παρουσία τους φαίνεται να εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της αποχής από το αλκοόλ.
Ενώ αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα και γνώσεις για την ανάκαμψη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της αποχής από το αλκοόλ, η μελέτη, όπως όλες οι έρευνες έχει ορισμένους περιορισμούς, με βασικότερο το σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alcohol