Πότε έρχονται οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών – Ποιοι θα τις φορούν

Ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε τον θάνατο του 17χρονου από όπλο αστυνομικού και ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Κατσαφάδος, αναφερόμενος στον πυροβολισμό του 17χρονου από όπλο αστυνομικού που οδήγησε στον θάνατό του, o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως οι αστυνομικοί δεν είναι πέρα και πάνω από τον νόμο.

«Η δικαιοσύνη έκρινε κατά αυτόν τον τρόπο(σ.σ αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός). Μας προβληματίζει και εμάς και έντονα. Οι αστυνομικοί προφανώς είναι και αυτοί είναι άνθρωποί και όχι σάκοι του μποξ. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί ένας αστυνομικός να χρησιμοποιεί αυθαίρετα την ισχύ του.

Οι κανόνες εμπλοκής είναι συγκεκριμένοι. Δεν είναι οι αστυνομικοί πέρα και πάνω από τον νόμο. Ο αστυνομικός είναι σε διαθεσιμότητα και από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διενεργείται έρευνα.

Δεν υπάρχει κάποια πολιτική συγκάλυψη. Φαίνεται πως ο αστυνομικός δεν ακολούθησε το επιχειρησιακό του πλάνο αλλά εγώ δεν μπορώ να επέμβω στη δικαστική έρευνα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσαφάδος είπε πως με αφορμή αυτά τα περιστατικά έχουν μπει στη διαδικασία να βρουν και άλλα μοντέλα εκπαίδευσης και προστασίας.

«Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση και για τις σταθερές κάμερες που θα ρυθμίζουν τη κυκλοφορία αλλά και 2.500-3.000 αστυνομικούς με κάμερες πάνω τους. Κάμερες στη στολή τους θα έχουν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης. Θέλω να πιστεύω πως το 2024 θα έχουμε τις πρώτες κάμερες».