Μια ιστορία επιτυχίας στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας.
Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, δίπλα στη γραφική λίμνη Βεγορίτιδα, το «Πιπεράδικο» της οικογένειας Ναουμίδη «απογειώνει» τη φημισμένη ντόπια πιπεριά. Πρόκειται για την επιχείρηση «Naoumidis-All Pepper», μια κάθετη μονάδα, καλλιέργειας, παρασκευής και τυποποίησης καινοτόμων προϊόντων γκουρμέ, που πέτυχε να αναδείξει ως εξαγώγιμο delicatessen τη φημισμένη πιπεριά Φλωρίνης.
Η σχέση της οικογένειας Ναουμίδη με τη ντόπια πιπεριά ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο εστιατόριο που διατηρούσε στον Άγιο Παντελεήμονα και συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα, με θέα τη γραφική λίμνη. Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης, καλλιεργημένη με γνήσιο σπόρο και παλιές πρακτικές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αποτελούσε βασικό συστατικό στα πιάτα που σέρβιρε η οικογενειακή επιχείρηση, βασισμένα πολλά σε παλιές παραδοσιακές συνταγές.
«Η εποχή της συγκομιδής της πιπεριάς, κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη, ήταν «γιορτή» για την οικογένειά μας. Μαζί με γυναίκες του χωριού, πλέναμε, ψήναμε και καθαρίζαμε στην αυλή του εστιατορίου μας πιπεριές, παρασκευάζοντας και γεμίζοντας βαρέλια με μουστοπιπεριές και βάζα με παραδοσιακές ψητές πιπεριές που στη συνέχεια τις αποθηκεύαμε για τις ανάγκες της κουζίνας του εστιατορίου μας» λέει ο κ. Πέτρος Ναουμίδης -ιδρυτής και επικεφαλής της «Naoumidis-All Pepper», συμπληρώνοντας πως από μικρό παιδί τον συνοδεύει η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πιπεριάς.
Η θέση του Αγίου Παντελεήμονα, σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στις πανάρχαιες λίμνες της Βεγορίτιδας και των Πετρών, συμβάλλει καθοριστικά στην ηπιότητα ενός ιδιαίτερου μοναδικού αλπικού ξηρού μικροκλίματος, που ευνοεί την καλλιέργεια της ντόπιας πιπεριάς. Οι ψυχρές αέριες μάζες που φθάνουν στην περιοχή από την κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), συμβάλλουν στην πλούσια γεύση της και την κάνει να ξεχωρίζει. Η ντόπια ποικιλία πιπεριάς δεν είναι το μοναδικό φημισμένο προϊόν του τόπου, μια και το χωριό βρίσκεται στην «καρδιά» ενός αμπελώνα 4.000 ετών, του περίφημου ξινόμαυρου σταφυλιού.
«Η πιπεριά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής μας, με διατροφικές συνήθειες των κατοίκων να είναι συνυφασμένες μαζί της. Παράλληλα, η συνύπαρξη της κόκκινης πιπεριάς με το ξινόμαυρο σταφύλι δημιουργούν εδώ και αιώνες την μοναδική συνταγή στο κόσμο, την περίφημη γλυκόξινη Μουστοπιπεριά Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας. Κόκκινη πιπεριά με ξύδι, δάφνη και μούστο από 100% ξινόμαυρο σταφύλι» σημειώνει ο κ. Ναουμίδης.
Η μονάδα καλλιεργεί τις δικές της πιπεριές, έχοντας ως κύριο μέλημα τη διασφάλιση της ιδιαιτερότητας, της σταθερότητας και της μοναδικότητας της ντόπιας ποικιλίας. Για το λόγο αυτό διατηρεί «σπορείο», όπου συλλέγονται, αποξηραίνονται και συντηρούνται οι σπόροι έως τη βλάστηση των νέων φυτών.
Το κτήμα της μονάδας αγγίζει τα 80 στρέμματα, και εκτείνεται στους πρόποδες του Βόρα κοντά στους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου. Το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της ντόπιας πιπεριάς.
Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για αυτόν το λόγο το κτήμα μένει αποκομμένο και ανεπηρέαστο από άλλες καλλιέργειες. Για τη λίπανση χρησιμοποιείται αποκλειστικά κοπριά από ζώα ελευθέρας βοσκής.
Η συγκομιδή ξεκινάει στο τέλος του Αυγούστου, γίνεται σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης της πιπεριάς που απαιτείται για την παρασκευή του κάθε προϊόντος και ολοκληρώνεται αυτήν την εποχή. Στο «Πιπεράδικο», την πετρόκτιστη μονάδα σε μακεδονίτικο ρυθμό που λειτουργεί λίγο παρακάτω από το κτήμα και συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τον παλαιό τρόπο μεταποίησης της πιπεριάς, ακολουθούν τα επόμενα βήματα της παρασκευής και τυποποίησης των προϊόντων. Η παρασκευή βασίζεται κυρίως σε παραδοσιακές συνταγές χωρίς να λείπουν βέβαια οι καινοτομίες.
Το πετρόκτιστο συγκρότημα λειτουργεί προστατευτικά για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας της πιπεριάς και ενδείκνυται για τη διασφάλιση της ουδέτερης ατμόσφαιρας που απαιτείται στους χώρους μεταποίησης και αποθήκευσης, που θυμίζουν παλιά κελάρια.
«Θέλουμε να διασώσουμε και να αναδείξουμε παραδοσιακές συνταγές που κληρονομήσαμε από τους παλαιότερους και να τις εμπλουτίσουμε δημιουργώντας καινούρια γαστρονομικά θαύματα» μας λέει ο κ. Ναουμίδης, ξεναγώντας μας στους χώρους του «Πιπεράδικου» και εξηγώντας μας την παραγωγική διαδικασία, ξεκινώντας από το ψήσιμο σε ξυλοκάρβουνα, το ξεφλούδισμα στο χέρι και την μεταποίηση των προϊόντων που φτάνουν σήμερα τα 15. Ανάμεσά τους: ψητές πιπεριές, αλείμματα πιπεριάς, γλυκόξινες σάλτσες, μουστοπιπεριές, καρυκεύματα πιπεριάς, σάλτσες ζυμαρικών με τομάτα και πιπεριά, κέτσαπ από τομάτα και πιπεριά κ.ά.
Εντυπωσιακό είναι επίσης πως οι κότες της μονάδας τρώνε τα υπολείμματα της πιπεριάς, με αποτέλεσμα ο κρόκος των αυγών τους να έχει κόκκινο χρώμα, προσφέροντας ξεχωριστή γεύση σε διάφορα προϊόντα.
Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 στην απαρχή της πολυετούς οικονομικής κρίσης, ξεκινώντας από τρία μόλις προϊόντα. Παρά τις δυσκολίες, η οικογένεια Ναουμίδη κέρδισε το στοίχημα, πετυχαίνοντας εξαγωγές των προϊόντων τους στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο κ.α.) δρομολογώντας παράλληλα νέα σχέδια όπως στο κομμάτι της αμπελουργίας και οινοποιίας με την παραγωγή και εμφιάλωση φυσικού αφρώδους οίνου ΠΟΠ Αμυνταίου από ξινόμαυρο, το οποίο θεωρείται και η σαμπάνια της Φλώρινας.
Το πιπερόκτημα της οικογένειας Ναουμίδη, είναι ανοιχτό για επισκέψεις ομάδων και σχολείων, παρουσιάζοντας ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία, ενώ πραγματοποιούνται και γευστικές δοκιμές. (Τηλ. 6947020454).
Παράλληλα, στο Μεζεδοπωλείο (Τηλ. 2386061200) και στο Εστιατόριο (Τηλ. 2386061238) Ναουμίδη, με θέα τη λίμνη Βεγορίτιδα, προσφέρονται πιάτα με προϊόντα που παράγει το «Πιπεράδικο» της οικογένειας.