Περπατάτε ξυπόλυτοι; – Οι λόγοι υγείας να το ξανασκεφτείτε

Ακόμα και εάν νιώθετε ανακούφιση όταν ακουμπούν τα πόδια σας στο έδαφος, η υγεία σας στην πραγματικότητα δεν επωφελείται

Μπορεί να σας αρέσει να περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία ή να νιώθετε ήρεμοι και χαλαροί όταν τα πόδια σας είναι ελεύθερα και ακουμπούν το φρεσκοπλυμένο χαλί.

Μπορεί πάλι να έχετε ακούσει πως έρευνες έχουν συνδέσει τη «γείωση» με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως η ανακούφιση από το στρες και ο καλύτερος ύπνος.

Ωστόσο, τα υποδήματα δεν εφευρέθηκαν τυχαία πριν από περισσότερα από 40.000 χρόνια.

Παρέχουν, μεταξύ άλλων, στήριξη στο σώμα, άνεση και πάνω από όλα προστασία από μια σειρά απειλητικών παραγόντων, από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος μέχρι παράσιτα και αόρατα μικρόβια, θερμότητα κτλ.

Επιβλαβή βακτήρια και λοιμώξεις

Οι απειλές που κρύβονται κάτω από τα πόδια μας, δεν είναι τις περισσότερες φορές ορατές με γυμνό μάτι.

Τα βακτήρια και οι μύκητες υπάρχουν όμως παντού: στα ντους στο γυμναστήριο, στις πισίνες και οπουδήποτε αλλού υπάρχει νερό και υγρασία. Γι’ αυτό και σε τέτοιους χώρους συνίσταται να φοράτε πάντα παπούτσια.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, μια κοινή μυκητιακή λοίμωξη που αρχίζει συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών.

Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και εξαπλώνεται εύκολα.

Μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένων πετσετών, ρούχων και επιφανειών. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους (γυμναστήρια, πισίνες, αποδυτήρια, σαλόνια ομορφιάς κτλ).

Κίνδυνος πτώσης και άλλων τραυματισμών

Τα παπούτσια παρέχουν πρόσφυση και προστασία από ολισθηρές και όχι μόνο επιφάνειες. Έτσι, μας προστατεύουν γενικά από τυχόν πτώσεις.

Επιπλέον, το να παραμένει κανείς χωρίς παπούτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανατομία των ποδιών του.

Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα και αχίλλειο τενοντίτιδα. Και όλα αυτά επειδή όταν περπατάμε ξυπόλυτοι, ασκείται πίεση στο πόδι που το επιβαρύνει.

Έγκαυμα

Άλλος ένας κίνδυνος που αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το ηλιακό έγκαυμα.

Τα πόδια μας δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθενται στον ήλιο και δυστυχώς συχνά ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό στην κορυφή και στο κάτω μέρος τους.

Πότε μπορούμε να περπατάμε ξυπόλητοι άφοβα

Για υγιή άτομα, το ιδανικό περιβάλλον είναι εκείνο που είναι επίπεδο και πολύ καλά καθαρισμένο.

Ακόμη βέβαια και στο σπίτι μας, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει στο πάτωμα.

Γενικά, είναι καλό να είστε προσεκτικοί και να μην ξεχνάτε:

  • Ελέγχετε τακτικά την περιοχή των ποδιών για τυχόν κοψίματα, πληγές, φουσκάλες ή άλλες αλλαγές στο δέρμα ή τα νύχια σας.
  • Εάν ιδρώνετε πολύ, πάρτε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες στη δουλειά ή σε υπαίθριες δραστηριότητες. Στα μισά της ημέρας ή της δραστηριότητάς σας, καθαρίστε τα πόδια σας με ένα μαντηλάκι και ύστερα βάλτε λίγη πούδρα που απορροφά τον ιδρώτα και αλλάξτε τις κάλτσες σας.