Τα 6 βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε σε μια συνέντευξη για δουλειά.
1. Εργασιακή εμπειρία
Σε σχεδόν κάθε συνέντευξη σας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσετε τον ερευνητή για την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία, ή την ακαδημαϊκή σας έρευνα. Θα πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε μια σχετική περίληψη. Μοιάζει απλό, αλλά πολλοί “τα κάνουν μαντάρα” εδώ. Πολλοί υποψήφιοι αναμένουν ότι οι ερευνητές είναι εξειδικευμένοι, όπως είναι και οι ίδιοι. Και επειδή υποθέτετε ότι ο ερευνητής γνωρίζει ακριβώς για τι μιλάτε, μπορεί να χρησιμοποιήσετε υπερβολικά τεχνικούς όρους ή να μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες, για να εξηγήσετε την εργασία σας. Δεν πρέπει φυσικά να μιλήσετε σε έναν πιθανό εργοδότη λες και είναι άσχετος, αλλά μην υποθέσετε κιόλας ότι γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια της ειδίκευσής σας. Αποφύγετε την ορολογία, τις αφηρημένες έννοιες και τις περιλήψεις δύσκολων σημείων. Κάντε τις δεξιότητές σας κατανοητές παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές που δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι δεξιότητές σας σε καθημερινές καταστάσεις.
2. Ερωτήσεις σχετικά με τις αδυναμίες σας
Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι ο δυνητικός εργοδότης θα σας ρωτήσει για τις αδυναμίες σας. Η ερώτηση μπορεί να είναι ρητή ή… καμουφλαρισμένη. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: «Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας;» «Έχετε ελαττώματα ή περιθώρια βελτίωσης που πρέπει να γνωρίζουμε;» «Αν μιλήσουμε με τον προηγούμενο εργοδότη σας, ποιες δυνητικές ελλείψεις σας θα μπορούσε να αναφέρει;» «Τι δυσκολίες, ή απογοητεύσεις έχετε ανακαλύψει στην πρόσφατη δουλειά σας;»
Προφανώς και δεν θα πείτε «Πίνω μισό μπουκάλι ουίσκι κάθε βράδυ», «Είμαι μόνιμα αργοπορημένος για δουλειά», «Έχω προβλήματα θυμού» κλπ. Μια λύση είναι να αποκαλύψετε μια ασήμαντη, αλλά πραγματική αδυναμία: “Δυσκολεύομαι ακόμα με τις αγχωτικές προθεσμίες, αλλά πιστεύω ότι έχω μάθει πώς να το αντιμετωπίζω σιγά-σιγά”. Ένας άλλος καλός τρόπος για να χειριστείτε αυτό το ερώτημα είναι να είστε ειλικρινείς και να παραδεχτείτε ότι δεν διαθέτετε όλες τις δεξιότητες που αναφέρονται στην αγγελία εργασίας, αλλά εξηγείστε γιατί αυτό δεν είναι πρόβλημα: “Αναφέρατε στην αγγελία ότι προτιμάτε έναν υπάλληλο με πολλά χρόνια εμπειρίας και δεν το έχω αυτό. Αλλά πιστεύω ότι τα υπόλοιπα προσόντα μου το αντισταθμίζουν”. Ή πείτε κάτι σαν “διάβασα ότι προτιμάτε κάποιον που μιλάει καλά ισπανικά και εγώ δεν τα μιλάω άπταιστα, αλλά μπορώ να συνεννοηθώ καλά σε μια συζήτηση και διαβάζω για να βελτιώσω τις ικανότητές μου στην γλώσσα αυτή».
3. Το απρόοπτο
Αυτή είναι η δουλειά των ονείρων σας και φαίνεται ότι είστε ο υποψήφιος των ονείρων τους. Μπορείτε να είστε ΟΚ σε κάθε λεπτομέρεια που αναφέρεται στην αγγελία εργασίας. Και η συνέντευξη πηγαίνει ομαλά μέχρι… να σας πουν κάτι που δεν το περιμένετε. Για παράδειγμα, σας λένε για ένα έργο που πρέπει να γίνει, αλλά είναι ένα που δεν έχετε καμία εμπειρία. Σε αυτή την κατάσταση, το χειρότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι οι υπεκφυγές. Το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ομολογήσετε ότι δεν ξέρετε πώς να τους βοηθήσετε. Ένας καλύτερος τρόπος είναι να παραδεχτείτε ότι δεν έχετε εμπειρία με αυτό το συγκεκριμένο έργο, αλλά ταυτόχρονα είστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό και ανυπομονείτε να μάθετε. Γυρίστε την άσχημη στιγμή σε μια ευκαιρία για να εξηγήσετε πώς μαθαίνετε γρήγορα μια νέα δεξιότητα.
4. Ερωτήσεις σχετικά με τον εργοδότη
Σχεδόν κάθε συνέντευξη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείξετε ότι έχετε μελετήσει τα πάντα που είναι δημοσίως γνωστά για τον εργοδότη αυτόν. Το λιγότερο είναι να έχετε εξετάσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Μπορεί να σας δοκιμάσουν σε αυτό με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σας ρωτήσουν γιατί θα θέλατε να εργαστείτε στην εταιρεία. Η λανθασμένη απάντηση είναι να απαντήσετε με το απλοϊκό: «θα ήθελα πολύ να ανήκω στο δυναμικό σας». Η σωστή απάντηση θα αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο για την επιχείρησή τους που δεν έχει αναφερθεί ακόμα στην συνέντευξη. Αυτό δείχνει ότι έχετε ήδη σκεφτεί τι είδους εταιρεία είναι και τι μπορεί να σας προσφέρει. Αν δεν προκύψει η ευκαιρία να αναδείξετε τις γνώσεις σας επάνω σε αυτό, μπορείτε σχεδόν πάντα να το αφήσετε για το τέλος. Σε σχεδόν κάθε συνέντευξη θα σας ρωτήσουν αν έχετε κάποιες ερωτήσεις εσείς. Αυτό σας δίνει το πράσινο φως για να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα έργα ή ευκαιρίες που μόνο κάποιος εξοικειωμένος με την εταιρεία θα μπορούσε να γνωρίζει. Χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να δώσετε στους ερευνητές την εντύπωση ότι θέλετε πραγματικά τη δουλειά και είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρει.
5. Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον επαγγελματισμό και το… πρόχειρο
Θα πρέπει πάντα να ντύνεστε σαν επαγγελματίας σε μια συνέντευξη για δουλειά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει επίσημο ντύσιμο εργασίας. Αλλά ενώ θέλετε να σας δουν ως επαγγελματία και σοβαρό, δεν πρέπει να είστε “υπερβολικά σοβαρός”, ώστε να μην βλέπει κανείς τον πραγματικό σας εαυτό πίσω από το… κοστούμι. Αφήστε την προσωπικότητά σας να λάμψει. Να έχετε αυτοπεποίθηση χωρίς να το παρακάνετε. Εάν η συνέντευξη γίνεται μέσω τηλεφώνου ή Skype, χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να δείξετε τον ενθουσιασμό σας. Δώστε έμφαση στις λέξεις-κλειδιά, μιλήστε με άνετο ρυθμό και κάντε μια στιγμιαία παύση, όταν η κουβέντα πάει σε κάτι σημαντικό.
6. Τι «βγάζετε προς τα έξω» ως συμπεριφορά
Πολλοί άνθρωποι που μπαίνουν σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι νευρικοί. Είναι φυσικό. Δυστυχώς, η νευρική συμπεριφορά μπορεί να σας οδηγήσει σε ενοχλητικά μονοπάτια. Μπορεί να αγγίζετε το πόδι σας, να κάνετε κλικ με το στυλό σας, να κουνάτε το πόδι σας ή να μην διατηρείτε επαφή με τα μάτια. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι ένας λόγος που δεν θα πάρετε την δουλειά. Ο ερευνητής δεν μπορεί να μην συνειδητοποιήσει τις νευρικές σας συμπεριφορές, αλλά σε υποσυνείδητο επίπεδο, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να τον κάνουν να σας αντιπαθήσεις ή να σας συμπαθήσει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε αυτό είναι να κάνετε εξάσκηση με φίλους ή συναδέλφους προτού πάτε στην συνέντευξη για δουλειά. Μια δήθεν συνέντευξη με φίλους θα αποκαλύψει τι κάνετε σωστά ή λάθος.
Κανένα από παραπάνω δεν είναι εγγυημένη λύση. Μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με ανταγωνιστές που διαπράττουν τα ίδια λάθη με εσάς και να πάρετε έτσι κι αλλιώς την δουλειά, παρά τα λάθη που αναφέραμε εδώ. Ή ίσως είστε τόσο εξειδικευμένοι στον τομέα σας, ώστε είστε περιζήτητοι και τα όποια μικρο-ελαττώματά σας δεν αποτελούν εμπόδιο. Υπάρχουν επίσης διαφορές στο προσωπικό στυλ μεταξύ εργοδοτών και εταιρειών.
Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σώφρον να αποφύγετε τις προαναφερθείσες «γκάφες» όσο μπορείτε.
govastileto.gr