Πώς θα ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Πώς θα τρέξουν οι φετινές Ευρωεκλογές: Τι αλλάζει με την επιστολική ψήφο, πώς θα επιτραπεί και στους εντός επικράτειας

Στις απαραίτητες διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολική ψήφο.

Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ο ψηφοφόρος, είτε εντός της χώρας είτε εκτός, θα μπορέσει για πρώτη φορά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς να μεταβεί σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Ειδικότερα, κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει. Ατίθετα, θα μπορεί να το κάνει κι από το σπίτι του διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας.

Μετά την ανακοίνωση – έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν αν θα ψηφίσουμε με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόλα αυτά ο Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί για την ώρα στις εθνικές εκλογές.

Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο, υποστήριξε. ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως με την επιστολική ψήφο αλλάζει το τοπίο με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, τόνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ, στις ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας, ενώ όσοι βρίσκονται εντός Επικρατείας θα πρέπει να προβάλλουν κάποιο λόγο για επιστολική ψήφο.

Στο εξωτερικό, ωστόσο, όλοι οι ψήφοφοροι θα έχουν δικαίωμα για επιστολική ψήφο.

Μέσω gov.gr η επιστολική ψήφος 

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, όπως οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr, αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και τώρα.

Η προθεσμία θα κλείσει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ 20 ημέρες πριν από τις εκλογές θα έχουν σταλεί οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό: πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό.

Η επιλογή των ταχυμεταφορών θα γίνει με δημόσια πρόσκληση –  και συγκεκριμένες προδιαγραφής, όπως 5 ημέρες για την εγγυημένη παράδοση – ενώ ο φάκελος που θα αποστέλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:

  • Φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • Φάκελο ψηφοφορίας,
  • Ψηφοδέλτιο,
  • Ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
  • Έντυπο υπεύθυνης δήλωση.

Σημειώνεται πως οι φάκελοι θα φέρουν μια σειρά από χαρακτηριστικά για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πώς θα ψηφίζουμε με επιστολική, πώς θα γίνει η υποδοχή των ψηφοδελτίων

  • Ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός.
  • Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».
  • Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές. Στην ίδια δήλωση, θα σημειώνεται πως η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.
  • Σε ακόμα ένα έντυπο, το οποίο θα έχει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους. Και βεβαίως το έντυπο των συνδυασμών από το οποίο θα επιλέγει το κόμμα και τους υποψηφίους που θέλει να ψηφίσει. Σε αυτό θα βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό το κόμμα, το οποίο επιλέγει να ψηφίσει.

Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, η επιστροφή, ωστόσο, θα είναι ατελώς μόνο για τον παραλήπτη εντός επικρατείας. Το υπουργείο θα εξετάσει πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους εκλογείς εκτός επικρατείας.

Σημειώνεται πως καταληκτικό όριο παραλαβής θα είναι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, στις 17:00 μ.μ.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια, αυτή θα απαρτίζεται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους που θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη.

Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο.