Ένοχος “εν μέρει” δηλώνει ο τράπερ Don Leon για συμμετοχή στη συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ

Με λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, προσέγγιζαν ΑΤΜ, τα ανατίναζαν, τα άδειαζαν και στη συνέχεια επιδεικνύονταν στα social media

Ένοχος… εν μέρει αναμένεται να δηλώσει ο τράπερ Don Leon ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ, τα άδειαζε και στη συνέχεια «ξέπλενε» τα χρήματα σε μουσικά βίντεο κλιπ και στον τζόγο.

Πληροφορίες του protothema.gr, αναφέρουν πως στην απολογία του η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ο τράπερ θα δηλώσει ένοχος μόνο το χτύπημα στην Ερμιόνη, ενώ για τα υπόλοιπα χτυπήματα θα δηλώσει αθώος.

Μάλιστα πρόκειται να ισχυριστεί ότι σε δύο από αυτά, την ώρα που συνέβησαν, αυτός βρισκόταν σε άλλο σημείο. Η δικηγόρος του τράπερ, κυρία Βάσω Πανταζή, τοποθετούμενη για την υπόθεση, δήλωσε σχετικά ότι ο εντολέας της δεν αποδέχεται τη συμμετοχή του στο σύνολο των αποδιδόμενων σε αυτόν πράξεων όπως περιγράφονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

«Δυστυχώς το ποινικό του παρελθόν έδωσε τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να τον συνδέσουν με κάθε υπόθεση έκρηξης ΑΤΜ που υπήρχε σε εκκρεμότητα. Ο ίδιος όταν έχει κάνει λάθος δεν διστάζει να αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεων του πράγμα που θα κάνει και αυτή τη φορά ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως ο τράπερ έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, ενώ σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία και για βιασμό.

trapper_listeia_1

Πώς δρούσε η συμμορία

Φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, προσέγγισαν ΑΤΜ παλαιού τύπου που ήταν εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες και απόμερες περιοχές, τα ανατίναζαν τα άδειαζαν και στη συνέχεια «πούλαγαν μούρη» στα social media.

Ο λόγος για τα μέλη της συμμορίας στην οποία συμμετείχε και ο τράπερ Don Leon, τα οποία έχοντας «ειδίκευση» στην ανατίναξη ΑΤΜ κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 700.000 ευρώ. Χρήματα που στη συνέχεια «ξέπλεναν» σε βίντεο κλιπ τραπ μουσικής καθώς και στον τζόγο, με ένα από τα μέλη της ομάδας να είναι τακτικός πελάτης του καζίνο Πάρνηθας.

Η οργάνωση αποδομήθηκε έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στελέχη της οποίας προχώρησαν στη σύλληψη τόσο του τράπερ όσο και ακόμη δύο συνεργών του.

Το χτύπημα στην Ερμιόνη

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη τους ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (2/12) όταν οι τρεις άνδρες έφυγαν από το ορμητήριό τους στο Καματερό και κινήθηκαν προς την Ερμιόνη Αργολίδας προκειμένου να διαπράξουν έκρηξη σε ένα ΑΤΜ.

Πριν το χτύπημα έκαναν μία στάση στο Ναύπλιο απ’ όπου έκλεψαν ένα αυτοκίνητο Nissan Navara και το χρησιμοποίησαν προκειμένου να διαρρήξουν ένα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Ερμιόνης – Κρανιδίου. Από το χτύπημα κατάφεραν να αφαιρέσουν 198.515 ευρώ.

Στην επιστροφή εγκατέλειψαν το όχημα στον Άγιο Αδριανό και αφού επιβιβάστηκαν σε ένα θηριώδες Range Rover επέστρεψαν στο ορμητήριό τους στο Καματερό. Εκεί ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Ειδικοί στις… εκρήξεις

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, και οι τρεις συλληφθέντες είναι άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεων τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από την Αστυνομία.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, εντόπιζαν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένα είτε σε Super Market είτε σε εξωτερικούς χώρους και, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων, άλλα και με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη.

Ακολούθως, αφού με την έκρηξη κατόρθωναν να παραβιάζουν τον χώρο στον οποίο φυλάσσονται οι κασετίνες φύλαξης χρημάτων, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα.

traper-atm-2traper-atm-3traper-atm-4

Επέλεγαν συνήθως ΑΤΜ που ήταν απομακρυσμένα και που θα εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, καθώς και αυτά στα οποία θα μπορούσαν να επιχειρήσουν με άνεση σε σχέση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι δράστες την στιγμή της επίθεσης, πλησίαζαν με κλεμμένο όχημα το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και στην περίπτωση που αυτό βρισκόταν εντός κτιριακής εγκατάστασης, παραβίαζαν τον χώρο. Ακολούθως αφού είχαν παραβιάσει τη θύρα, με τροχό κοπής έκοβαν την στεφάνη του ΑΤΜ και εισήγαγαν στο εσωτερικό του ΑΤΜ τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και με τη χρήση πυροκροτητή, έδιναν έναυση, προκαλώντας έκρηξη στο ΑΤΜ από το οποίο αφαιρούσαν τα χρήματα.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν και η πρόκληση μεγάλων φθορών στους πέριξ χώρους αλλά και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.