Στα 20 καλύτερα Ελληνικά κρασιά του 2018 στο Oinos και ενός Καστοριανού

Αυτά είναι τα 20 κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα που πήραν τις υψηλότερες βαθμολογίες από την ομάδα του Oinos την χρονιά που πέρασε.

Κρασιά απ΄όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από τα Επτάνησα μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δοκιμάστηκαν και επιλέχθηκαν με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητα τους.

20. Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα 2010

Περιοχή: Αρχαία Νεμέα Κορινθία, Π.Ο.Π.Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς, που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα, ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό – παραγωγό χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας. Διαθέτει ένα ιδιόκτητο αμπελώνα, σε διάφορες περιοχές της Νεμέας και έχει καλλιεργήσει σε κάθε θέση την ποικιλία αμπελιού που ταιριάζει απόλυτα.

Ο γιος του, Γιώργος χημικός – οινολόγος, συνεχίζει την παράδοση και ασχολείται δημιουργικά τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες όσο και στο σύγχρονο οινοποιείο της εκμετάλλευσης στην Αρχαία Νεμέα. Στόχος και των δύο είναι η συνεχής βελτίωση των παραγομένων κρασιών, η διατήρηση υψηλών standards υγιεινής και οργανοληπτικών χαρακτήρων καθώς και π πειραματισμός πάνω σε νέους τύπους κρασιών.

Το μέγεθος του ιδιόκτητου αμπελώνα (570 στρεμ.), η διασπορά ορισμένων αμπελοτεμαχίων σε περιοχές της ζώνης που χαρακτηρίζονται από διαφορές στο οικοσύστημα και η ηλικία των αμπελιών οδηγούν σ’ ένα πολυδυναμικό αποτέλεσμα. Αρωγός στην ποιότητα αυτού του αποτελέσματος είναι η σωστή επιλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ποικιλιών και η βαθιά γνώση των πρωτεργατών για κάθε τι που έχει σχέση με το αμπέλι και την καλλιέργεια του.

Το Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα 2010, η entry level Νεμέα του κτήματος είναι ένα υπέροχο κρασί με άριστη σχέση ποιότητας τιμής. Κλασική, γοητευτική με τρομερή αυτοπεποίθηση, αποκαλύπτει στην μύτη αρώματα ώριμων βατόμουρων, κερασιών, φράουλας και φίνων γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα εντυπωσιακή συγκέντρωση φρούτου αλλά ταυτόχρονα κομψό με επίμονη επίγευση κόκκινων φρούτων. Τα εκλεπτυσμένα αρώματα φρούτων υπογραμμίζονται από την διακριτική παρουσία της βελανιδιάς όπου ωρίμασε για 12 μήνες.

Τιμή: 9.80€
Βαθμολογία: 90/100

19. Σαββατιανό Μικροοινοποιία Μυλωνά 2016. Η επανάκαμψη του Σαββατιανού

Περιοχή: Κερατέα, Π.Γ.Ε. Αττική
Ποικιλία: Σαββατιανό

Από τις πλέον πολυφυτεμένες ποικιλίες, το Σαββατιανό, το “ασχημόπαπο” του Ελληνικού αμπελώνα, μέσα από οινοποιήσεις οραματιστών παραγωγών, μεταμορφώνεται και διεκδικεί και πάλι με αξιώσεις την θέση του στο ελληνικό τραπέζι.

Η σχέση της οικογένειας Μυλωνά με την ποικιλία αυτή ταυτισμένη με τον αττικό αμπελώνα, ξεκίνησε 100 χρόνια πριν στην Κοινότητα Κερατέα της Ανατολικής Αττικής. Η σύγχρονη ενασχόληση των αδελφών Μυλωνά, ξεκινά το 2000 όταν τα αδέλφια Μυλωνά δημιούργησαν ένα ολοκαίνουργιο μικρό οινοποιείο, τυποποίησαν τα κρασιά και παρουσιάσανε στην ελληνική αγορά το 2006, το “Σαββατιανό Μικροοινοποιίας Μυλωνά”.

Το Σαββατιανό Μικροοινοποιία Μυλωνά 2016, εμφανίζεται στο ποτήρι με λαμπερό λεμονί χρώμα, τροφοδοτώντας την μύτη με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, αχλαδιού, χαμομηλιού, αποξηραμένων αγριολούλουδων, αλωνιού και απαλές τροπικές νότες. Η 3μηνη παραμονή του με τις οινολάσπες αλλά και η ζύμωση κατά 60% με επιλεγμένες ζύμες και 40% με άγριες ζύμες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, δώσανε στο κρασί μια διακριτικά λιπαρή υφή και μια ανεπαίσθητη αλμυρότητα. Εξαιρετικά ευχάριστο και ισορροπημένο κρασί με 12% αλκοόλ, εντυπωσιάζει με την φρεσκάδα και την σύγχρονη και ποιοτική έκφραση της ποικιλίας. Άριστη σχέση ποιότητας-τιμής.

Τιμή: 6,20€
Βαθμολογία: 90/100

18. ΜΕΤΌΧΙ Χρωμίτσας ερυθρός Τσάνταλη 2000 Magnum Με την αύρα από το «Περιβόλι της Παναγίας»

Περιοχή: Μετόχι Χρωμίτσας, Αγιορείτικος τοπικός οίνος
Ποικιλία: Λημνιό, Cabernet Sauvignon

Ο Αγιορείτικος αυτός τοπικός οίνος, εδώ και μερικά χρόνια περιήλθε στο καθεστώς: “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιο Όρος”.

Οι αμπελώνες που διαχειρίζεται η οικογένεια Τσάνταλη, αποτελούν κομμάτι της ιδιοκτησίας της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα και είναι κομμάτι ενός μοναδικού οικοσυστήματος άρρητης φυσικής ομορφιάς, με σημαντική οικολογική αξία που έχει παραμείνει αλώβητο και δεν έχει υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα 2.000 στρέμματα αμπελώνων,  απλώνονται στις πλαγιές του όρους Άθως -σε πολλά σημεία σε πεζούλες- και δέχονται την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας απογευματινής αύρας του Σιγγιτικού κόλπου.

Είχα την τύχη και την ευλογία να επισκεφθώ αυτούς τους αμπελώνες αρκετές φορές τα τελευταία 15 χρόνια και να διαπιστώσω την ιδιαιτερότητα του terroir αλλά και να απολαύσω τη μοναδική φιλοξενία των μοναχών και των ανθρώπων της εταιρείας Τσάνταλη.

Το ΜΕΤΌΧΙ Χρωμίτσας ερυθρός Τσάνταλης 2000, δεν το δοκίμασα στο Μετόχι. Είναι μια magum φιάλη από την προσωπική μου κάβα που ανοίξαμε πριν από μερικές ημέρες. Το κρασί ωρίμασε για τουλάχιστον 12 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων και παρέμεινε 12 μήνες για αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.

Βαθύ κόκκινο χρώμα στη μύτη πλούσια αρώματα βατόμουρου, δαμάσκηνου, πικάντικων μαύρων φρούτων, ιωδίου, μανιταριών και γλυκών μπαχαρικών έρχονται με γαλήνια γοητεία, υπενθυμίζοντας την προέλευση τους. Στον ουρανίσκο ένα όχι και τόσο σύνθετο κρασί αλλά άριστα ισορροπημένο με εξαιρετικά ώριμο φρούτο χωρίς ίχνη οξείδωσης. Οι τανίνες απίστευτα ώριμες -σχεδόν γλυκές- και απολαυστικές όπως και η επίμονη φρουτώδης επίγευση του. Αλκοόλ 13%.

Βαθμολογία: 91/100
Τιμή: 30€ (Τρέχουσα σοδειά 2015, 11€/750ml)

17. Robust 2007 Κτήμα Καριπίδη

Περιοχή: Βούναινα, Θεσσαλία, Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Στα πρότυπα των Super Tuscan που ξεκίνησαν με την παραγωγή του  ‘Tignanello’ από το οινοποιείο Antinori το 1971.

Οι βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες της οικογένειας Καριπίδη, έκτασης 300 στρεμμάτων βρίσκονται σε υψόμετρο 200 έως 300 μέτρα στην περιοχή του αρχαίου Κραννώνα, κοντά στις πηγές του αρχαίου ποταμού Ογχέστου, που πήρε το όνομα του σύμφωνα με τη μυθολογία, από το γιο του Ποσειδώνα.

Επιλεγμένα σταφύλια ζυμώσανε και ωριμάσανε σε Γαλλική δρύ για 25 μήνες. To Robust 2007 Κτήμα Καριπίδη, είναι ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση κρασί που αποκαλύπτεται στην μύτη με μια κομψή έκφραση καπνού, γλυκόριζας, βοτάνων, tobacco, σκούρων γλυκών καρπών αλλά και χαρακτηριστικού μαύρου κερασιού. Στο στόμα, το κρασί αυτό διαθέτει ενέργεια, συναρπαστική αρμονία και πανέμορφη αίσθηση τανινών και συμπυκνωμένων φρούτων από την αρχή μέχρι την σχεδόν γλυκιά, μακρά σε διάρκεια επίγευση του. Μια εξαιρετική εμφάνιση σε ένα πολύ προκλητικό vintage. Στα καλύτερα του. Αλκοόλ 14,5%

Τιμή: 18€
Βαθμολογία: 91/100

16. Ξινόμαυρο Βογιατζή 2014

Περιοχή: Βελβεντό Κοζάνης, Π.Γ.Ε. Βελβεντό
Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Το Βελβεντό είναι μια κωμόπολη της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται 33 χλμ από την Κοζάνη, δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου.

Εκεί δίπλα στη λίμνη, όπου βρισκότανε ένα παλαιό αμπέλι της οικογένειας Βογιατζή, δημιουργήθηκε το 1994 ένας νέος αμπελώνας 30 στρεμμάτων και μερικά χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε και η κατασκευή ενός σύγχρονου οινοποιείου.

Ο απομονωμένος κλώνος Ξινόμαυρο Βελβεντού, πέρα από την φροντίδα της ομάδας του κτήματος Βογιατζή, δέχεται την ευεργετική υδάτινη αύρα της παρακείμενης λίμνης, ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Το Ξινόμαυρο Βογιατζή 2014, είναι ένα entry-level Ξινόμαυρο που εκφράζει ένα πολύ ελκυστικό προφίλ της ποικιλίας για τους διεθνείς καταναλωτές. Το βαθύ πορφυρό του χρώμα, συνοδεύουν αρώματα ώριμων κερασιών, βύσινου, δαμάσκηνου, kirsch, αποξηραμένης ντομάτας, κάρδαμου, ασιατικών μπαχαρικών και απαλές νότες βαρελιού. Στο στόμα το καλοφτιαγμένο αυτό Ξινόμαυρο διαθέτει υποδειγματική ισορροπία. με εκλεπτυσμένες για την ποικιλία του τανίνες, ωριμότερο φρούτο, tailor-made οξύτητα, 12,5% αλκοόλ και μακρά χαρακτηριστική επίγευση.

Τιμή: 13,00 €
Βαθμολογία: 91/100

15. Νάουσα Έλινος 2007 – Ταραλά

Περιοχή: Ανατολικό Βέρμιο, Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Οι βιολογικοί αμπελώνες Ταραλά βρίσκονται στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων. Tην καλλιέργεια και την παραγωγή έχουν αναλάβει τα δίδυμα παιδιά του Δημήτρη και Ασπασίας Ταραλά, Νικολέτα και Χρήστος.

Η εταιρία Έλινος μπορεί να είναι σχετικά καινούργια (2006) η οικογένεια Ταραλά όμως ξεκίνησε την ενασχόληση της με το κρασί στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το Νάουσα Έλινος 2007 είναι ένα εξαιρετικά ώριμο, πικάντικο και νόστιμο Ξινόμαυρο που προσφέρει έναν απολαυστικό πυρήνα φρούτων και φυτικότητας επικαλυμμένο με κομψές νότες δρυός. Μέτριας έντασης γκρενά χρώμα στο ποτήρι από το οποίο ξεπηδάν αβίαστα αρώματα μαύρου κερασιού, βατόμουρου, δαμάσκηνου, γλυκόριζας και σύκου μαζί με άγγιγμα ντομάτας και γλυκών μπαχαρικών. Απόλυτα ισορροπημένος ουρανίσκος με μαλακές τανίνες και υπέροχη οξύτητα που παρέχουν κατάλληλη στήριξη στο πλούσιο φορτίο φρούτων, φυτικότητας και μπαχαρικών, χωρίς να υπερβάλλουν. Έχει φινέτσα και ενέργεια αυτό το κρασί που οινοποιήθηκε και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Αλκοόλ 13%.

Τιμή: 10.50€
Βαθμολογία: 91/100

14. Romeo & Juliet 2013 Κτήμα Γκόφα

Περιοχή: Σιμάρκου Κούτσι, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 70% Αγιωργίτικο 30%

Η καλλιέργεια των 80 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων του κτήματος Γκόφα, γίνεται με πρότυπα του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Το Romeo & Juliet 2013, ωρίμασε για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και επιπλέον 6 μήνες στην φιάλη πριν την διάθεση του στην αγορά. Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Φραγκοστάφυλα, ώριμα μαύρα δαμάσκηνα, κεράσια, βατόμουρα και νότες μέντας ενώνονται στην μύτη με φινετσάτα αρώματα γλυκόριζας, μοσχοκάρυδου και βελανιδιάς. Γεμάτο με ώριμες τανίνες στον ουρανίσκο, διαθέτει αξιοπρόσεκτη δομή, με το Cabernet να διατηρεί τον έλεγχο και το Αγιωργίτικο να συνεισφέρει φρεσκάδα και ένα πικάντικο χαρακτήρα. Αρμονική συμβίωση φρούτου και βαρελιού παρά την παρατεταμένη παραμονή του σε βαρέλια δρυός. Ουδόλως απασχολεί και το 14% αλκοόλ. Ώριμα αλλά και φρέσκα φρούτα, μαζί με  νότες σοκολάτας, ευκαλύπτου και γλυκών μπαχαρικών προστίθενται με το πέρασμα της ώρας στα ήδη προαναφερθέντα αρώματα της μύτης. Η επίγευση φρουτώδης, αρμονική και μακρά, επισφραγίζει την εξαιρετική ποιότητα αυτού του κρασιού.

Τιμή: 17€
Βαθμολογία: 91/100

13.  Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard »Σκαντζόχοιρος» 2014

Περιοχή: “Σκαντζόχοιρος”, Αμύνταιο, Π.Ο.Π. Αμύνταιο
Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Μια ιδανική εισαγωγή στην ποικιλία ξινόμαυρο.
Το Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard ”Σκαντζόχοιρος”, είναι ένα ακαταμάχητο ξινόμαυρο από άποψη γενναιοδωρίας, έντασης και ισορροπίας.

Καλλιεργείται σε ένα από τα ψηλότερα αμπελοτόπια ξινόμαυρου στην Ελλάδα (690 μέτρα) και μετά την αλκοολική του ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, παραμένει για 8 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Η συνέχεια περιλαμβάνει 12 μήνες ωρίμανσης σε επιλεγμένα νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια μεσαίου πορώδους «λευκού» καψίματος και κατόπιν για τουλάχιστο 14 μήνες παραμονή στην φιάλη προ της διάθεσης του στην αγορά.

Ζουμερό με υπέροχο βάθος και μεταξένια υφή αποκαλύπτει στη μύτη κεράσια, βατόμουρο, γλυκόριζα, kirsch, δαμάσκηνο, μενθόλη, λιαστή ντομάτα και γεύσεις γης, πλαισιωμένα από κομψή αίσθηση βελανιδιάς. Αυτό το εκλεπτυσμένο ξινόμαυρο, γεμίζει τον ουρανίσκο με ένα μείγμα σύνθετων γεύσεων γλυκών μαύρων φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και λεπτόκοκκες τανίνες που υποστηρίζονται από την χαρακτηριστική της ποικιλίας (και του υψομέτρου) οξύτητα. Έτοιμο και απολαυστικό τώρα αλλά η εξαιρετικά επιτήδεια οξύτητα, η ποιότητα των τανινών και το άριστα εκχειλισμένο φρούτο, δείχνει με αυτοπεποίθηση την περαιτέρω εξέλιξη του στην φιάλη. Ιδανικοί συνδυασμοί: ψητά μοσχαρίσια κρέατα και φτερωτά κυνήγια. καρπάτσο και συκωτάκι μόσχου, carne cruda, ριζότο με λουκάνικο και μανιτάρια και ώριμα τυριά.

Τιμή: 12,90€
Βαθμολογία: 91/100

12. Daemon 2013 Οικογένεια Ιερόπουλου μια ultra-premium Νεμέα από τον άρχοντα του κομπολογιού Πολυχρόνη Ιερόπουλο

Περιοχή: Ντούρμπιζα, Π.Ο.Π. Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο

O άρχοντας του κομπολογιού, Χρόνης Ιερόπουλος από την Καστοριά, με όνειρο να παράγει μια Μεγάλη Νεμέα, δημιούργησε ένα πρότυπο οινοποιείο, το 2008, στην καρδιά της ζώνης, επενδύοντας τόσο σε έμπειρους συνεργάτες όσο και σε εξαιρετικά αμπελοτόπια και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου του.

Η ομάδα του high end οινοποιείου με σεβασμό στο περιβάλλον, δίνει μεγάλο βάρος, στην όσο το δυνατόν πιο «φυσική» καλλιέργεια του αμπελώνα, διαμορφώνοντας επίσης μια βάση βελτίωσης των διεργασιών για μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος.

Τις ετικέτες των τριών κρασιών του οινοποιείου(Δαίμων, Άρας και Χρυσόβουλον), επιμελήθηκε ο γνωστός ζωγράφος Σταθόπουλος Γιώργος ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων και τα εξώφυλλα των δίσκων του Μάνου Χατζιδάκη “Αθανασία” και “Ρωμαϊκή Αγορά”.

Το οινοποιείο και τα αμπελοτόπια του Χρόνη Ιερόπουλου επισκεφθήκαμε ένα χρόνο πριν, περίπου, όπου είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την άκρως επαγγελματική δουλειά που γίνεται από  την ομάδα των συνεργατών του αλλά δοκιμάσαμε και τις ετικέτες του κτήματος σε κάθετη δοκιμή. Πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε μια από τις φιάλες που προμηθευτήκαμε φεύγοντας  από το οινοποιείο.

Δείτε περισσότερα για το οινοποιείο της οικογένειας Ιερόπουλου εδώ

To Daemon 2013, εμφανίζεται στο ποτήρι με βαθύ ρουμπινί χρώμα και σύνθετα αρώματα μαύρου κερασιού, βατόμουρων, άγριας φράουλας, kirsch, βιολέτας, μέντας και πικάντικων μπαχαρικών. Με τον αερισμό και το πέρασμα της ώρας, προσθέτει στο σχετικά κλειστό μπουκέτο του αρώματα υγρής γης, δαμάσκηνου και βοτάνων ενώ γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές οι νότες γαλλικής δρυός όπου πέρασε αρκετούς μήνες της ζωής του. Νεαρό με αδαπραγμάτευτα γεμάτο σώμα, αποτέλεσμα της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, της ωριμότητας του φρούτου και του ψηλού αλκοολικού βαθμού (14%). Η ultra-premium αυτή Νεμέα παίζει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι με τις ισορροπίες, διαθέτοντας όμως μια άρτια δομή. Η σημαντική δουλειά που γίνεται στον αμπελώνα μαζί με τις βουργουνδικές τεχνικές οινοποίησης και τον high-tech εξοπλισμό, δείχνουν ότι τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τον στόχο που έθεσε ο Χρόνης Ιερόπουλος, αλλά χρειάζεται χρόνο και υπομονή για την απόσταση που έχει να διανύσει.

Τιμή: 49€
Βαθμολογία: 91/100

11. Κτήμα Παυλίδη Thema Ερυθρό 2012

Περιοχή: Κοκκινόγεια Δράμας, Π.Γ.Ε. Δράμα
Ποικιλία: Syrah, Αγιωργίτικο

Στα δροσερά κελάρια του επιβλητικού οινοποιείου της Δράμας, με την συνδρομή του οινολόγου και Διευθύνοντα Συμβούλου του κτήματος Παναγιώτη Κυριακίδη είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα flight με αρκετές ετικέτες του κτήματος και μια κάθετη δοκιμή στο Κτήμα Παυλίδη Thema Ερυθρό.

Στο Κτήμα Παυλίδη ο τρύγος πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της νύχτας με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη καταπόνηση των καρπών. Τα φρούτα οδηγούνται στο οινοποιείο όπου προωθούνται για κρυοεκχύλιση. Μετά την ολοκλήρωση των ζυμώσεων το κρασί -ανα ποικιλία και αγροτεμάχιο- παραμένει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια πριν οδηγηθεί για χαρμάνιασμα. Μετά την επιλογή του χαρμανιού το κρασί εμφιαλώνεται και παραμένει για 10 επιπλέον μήνες στην φιάλη πριν τη διάθεση του στην αγορά.

Μεταξύ των κρασιών που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το Κτήμα Παυλίδη Thema Ερυθρό 2012, όχι μόνο για την αρμονική του εξέλιξη και το ενδιαφέρον μπουκέτο του- κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκαν επάξια τα περισσότερα κρασιά της δοκιμής- αλλά κυρίως λόγω της έντονης προσωπικότητας και του δυναμικού παλαίωσης που δείχνει να διαθέτει.

Βαθύ πορφυρό χρώμα με πλούσια αρώματα πικάντικων φρούτων, σοκολάτας, εξωτικών μπαχαρικών, δέρματος, δρυός και μια γοητευτική βοτανική διάσταση είναι τα πρώτα στοιχεία που απλόχερα προσφέρει. Η συνέχεια όμως είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Οι άμεσες αποδείξεις για το δυναμικό παλαίωσης έρχονται από τον ουρανίσκο του γεμάτου αυτού κρασιού. Μια πολύ τραγανή όξινη γραμμή διαπερνά τα συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων, δρυός, βοτάνων αλλά και γήινων τόνων που προστέθηκαν. Μαλακές αλλά ιδιαίτερα συμπαγείς τανίνες συμμετέχουν στην ισορροπημένη παλέτα που ολοκληρώνεται με μια μακρά επίγευση γλυκών φρούτων. Απολαυστικό τώρα αλλά θα ανταμείψει τους υπομονετικούς με μερικά ακόμα χρόνια παραμονής στο κελάρι. Εξαιρετικό vintage. Υπέροχος συνδυασμός με αρνί μπρεζέ, εκλεκτά σιγομαγειρεμένα κυνήγια και μοσχαρίσια prime cut.

Τιμή: 14€
Βαθμολογία: 91/100

10. Αμέθυστος Cava 2011 Domaine Costa Lazaridi

Περιοχή: Αδριανή, Π.Γ.Ε. Δράμα
Ποικιλία: Cabernet Franc 100%

Η χαρισματική ποικιλία Cabernet Franc που πρωταγωνιστεί σε μεγάλα κρασιά παγκοσμίως όπως το Château Cheval Blanc στη Δεξιά Όχθη του Bordeaux, το Clos Rougeard Saumur-Champigny στον Λίγηρα, το Le Bourgστο Tenuta di Trinoro και Marchesi Antinori Tenuta Guado al Tasso Matarocchio Bolgheri Superiore στη Τοσκάνη κ.α. είναι η ποικιλία που εδώ και μια δεκαετία περίπου μονοπωλεί κάθε χρόνο, το περιεχόμενο της εμβληματικής ετικέτας του κτήματος Costa Lazaridi, την Cava Αμέθυστος.

Το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, προσθέτοντας στον χρόνο ωρίμανσης του,πολύμηνη παραμονή στην φιάλη πριν να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ο Αμέθυστος Cava 2011, είναι ένα robust κρασί με αδιαπέραστο πορφυρό χρώμα που επιτρέπει στα ώριμα σκούρα φρούτα και μπαχαρικά να χαρακτηρίσουν αρχικά το μπουκέτο. Αρώματα μαύρου φραγκοστάφυλου, μαρμελάδας δαμάσκηνου, cassis, μαύρων κερασιών, βιολέτας, μελανιού και γραφίτη εναλλάσσονται στο προσκήνιο ενώ νότες καπνού, μέντας, κέδρου και μπαχαρικών εμφανίζονται σποραδικά στο background. Γενναιόδωρο μέχρι την τελευταία γουλιά, το σχετικά “κλειστό” αυτό Bouchet, διαθέτει επίσης έναν απαλό “leafy” χαρακτήρα που περιπλέκεται με τα υπερώριμα σκούρα φρούτα και μπαχαρικά προς χάριν της πολυπλοκότητας. Παρ΄όλο τον όγκο του και το 15% αλκοόλ, επιδεικνύει ιδανική ισορροπία και αρμονία. Η θηλυκή αυτή πλευρά του Cabernet Sauvignon, μάλλον συναντά ένα παράδειγμα εδώ όπου έχουμε μια ομαλότερη και απαλότερη αίσθηση στο στόμα απ΄ότι θα περιμέναμε από ένα κρασί του μεγέθους του. Εμφανής η επιρροή του συμβούλου οινολόγου του κτήματος Michel Rolland, στο νεοκοσμίτικο αυτό κρασί που εμφανίζει δαιμονισμένη διάθεση για παλαίωση.

Τιμή: 30€
Βαθμολογία: 91/100

9. Pure Santorini 2015 VSV Μια υποδειγματική, gentry Σαντορίνη

Περιοχή: Επισκοπή, Σαντορίνη Π.Ο.Π.
Ποικιλία: Ασύρτικο

Μια περιορισμένης κυκλοφορίας haut monde Σαντορίνη με σταφύλια που προέρχονται από δύο επιλεγμένα αμπελοτόπια στην Έξω Γωνιά και το Μεγαλοχώρι.

Η ζύμωση έγινε σε υπόγεια τσιμεντένια δεξαμενή και ακολούθησε 14 μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες του.

Η μύτη είναι πολύ φρέσκια και σφιχτή και εκφράζεται με αρώματα φλούδας εσπεριδοειδών, λευκόσαρκου ροδάκινου, νεκταρινιού, άσπρων λουλουδιών και ένα φινετσάτο αμάλγαμα βασάλτη και θηραϊκής γης. Κατά την είσοδο στον ουρανίσκο φαίνεται αρχικά ελαφρύ αλλά πολύ γρήγορα επεκτείνεται με εντυπωσιακή συγκέντρωση φρούτων, αίσθηση ορυκτού και λανολίνης που επιτηρούνται από την αυστηρή λεμονάτη οξύτητα. Τραγανό, πλούσιο και ισορροπημένο μέχρι το χυμώδες, μακρύ και σταθερό τελείωμα του. Μια υποδειγματική, gentry Σαντορίνη.

Τιμή: 32€
Βαθμολογία: 91/100

8. Thea Semeli 2015 Μαντινεία

Περιοχή: Π.Ο.Π. Μαντινεία
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο

Από ενιαίο αμπελώνα ηλικίας 25 ετών, που βρίσκεται στα 650 μέτρα υψόμετρο στην περιοχή του Ζευγολατιού, δοκιμάσαμε πρόσφατα μια από τις πιο εντυπωσιακές εκφράσεις της ποικιλίας Μοσχοφίλερο που δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο αξιοποίησης της. Από τον master της ποικιλίας Λεωνίδα Νασιάκο, ένα έξοχο Μοσχοφίλερο, εξαιρετικά αγνό, με πολύπλοκη προσωπικότητα, εξαιρετική δομή και ωριμότητα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Η μύτη διακριτική, με δελεαστικά αρώματα τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών, λουλουδιών και βοτάνων δείχνουν μια πρωτόγνωρη διάσταση της ποικιλίας. Η παραμονή του κρασιού στη δεξαμενή για 6 μήνες, παρέα με τις οινολάσπες του (fine lees), εκτός από την διαμόρφωση της ασυνήθιστης αρωματικής παλέτας, πρόσθεσε όγκο και κρεμώδη υφή σ΄αυτό το πανέμορφα ισορροπημένο κρασί. Όλα αυτά υπό την επίβλεψη της άγρυπνης οξύτητας που γεμίζει αυτοπεποίθηση για την διαφαινόμενη πορεία του στον χρόνο. Παραμένει απολαυστικό μέχρι την τελευταία του γουλιά, αφήνοντας μια γλυκιά ανάμνηση. Αλκοόλ 12%.

Τιμή: 11€
Βαθμολογία: 92/100

7. ΜΕΘ’ ΥΜΩΝ ΌΨΙΜΟ 2010 Dougos

Περιοχή: Περιοχή:Ιτέα Λάρισας, Ποικιλιακός Οίνος
Ποικλία: Λημνιώνα, Syrah, Grenache Rouge

Ο Θάνος και Λουίζα Ντούγκου, έχουν να επιδείξουν μια πολύ πετυχημένη διαδρομή στην διαχείριση υπερώριμων φρούτων και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν τελικά να παράγουν ισορροπημένα, robust κρασιά με δυναμική παλαίωσης που να είναι ιδιαίτερα απολαυστικά ακόμα και στη νεότητα τους. Τελευταίο παράδειγμα, η ετικέτα Μαυροτράγανο με την οποία θα ασχοληθούμε όμως σε μελλοντικό post.

Το Μεθ ‘ Υμών Όψιμο, είναι ένα premium κρασί από υπερώριμα σταφύλια, εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις των 250κιλών/στρέμμα, με μια συνολική παραγωγή που δεν ξεπέρασε τις 1000 φιάλες, την χρονιά του 2010.

Το κρασί ωρίμασε για δύο χρόνια σε έναν συνδυασμό από Αμερικανικά και Γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια στην φιάλη πριν να πάρει τον δρόμο του για τον συντηρητή μας.

Το αδιαφανές πορφυρό χρώμα του Μεθ ‘ Υμών Όψιμο 2010, συνοδεύεται από αρώματα εξαιρετικής έντασης. Πολύπλοκες νότες υπερώριμων βατόμουρων, μαύρης σταφίδας, γλυκόριζας, kirsch, καρύδας, ένα μείγμα από θαμνώδη αρωματικά φυτά ( άρκευθος, λεβάντα, δεντρολίβανο) και γραφίτη είναι παρόντα σ΄αυτό το σωματώδες, σύγχρονο και ηδονιστικό κρασί. Ορμητική, εφηβική, διάθεση στον ουρανίσκο, με γλυκερίνη και άφθονα ώριμα μαύρα φρούτα και μπαχαρικά χαρακτηρίζουν το γεμάτο αυτό blockbuster κρασί. Η αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας είναι αξιοθαύμαστη, παρ’ όλο που διαθέτει 15,5% αλκοόλ(!) και μπόλικες ώριμες τανίνες. Είναι ένα πραγματικά υπέροχο νεοκοσμίτικο κρασί φτιαγμένο για να διαρκέσει, αλλά για τους ανυπόμονους είναι ήδη ιδιαίτερα απολαυστικό και ενδιαφέρον.

Έλληνες οινοποιοί: Θάνος Ντούγκος

Τιμή: 45-55€
Βαθμολογία: 92/100

6. Αποσπερίτης 2014 Οινοποιητική Λειψών

Περιοχή: Λειψοί, Δωδεκάνησα
Ποικιλία: Φωκιανό

Αποσπερίτης είναι η Αφροδίτη, το γνωστότερο και πιο αγαπητό “άστρο” του ελληνικού λαού. Είναι το τελευταίο άστρο που αντικρίζει ο γεωργός ξυπνώντας το χάραμα (Αυγερινός) και το πρώτο όταν έρχεται η νύχτα,(Αποσπερίτης), όπου προμηνύει το τέλος της ημερήσιας εργασίας και την αρχή της νυχτερινής ανάπαυσης. Το λαμπρότερο φυσικό σώμα στον έναστρο ουρανό μετά τη Σελήνη.

Αυτό το όνομα διάλεξαν οι Μανώλης Βαβουλάς και Νίκος Γρύλλης, οινοπαραγωγοί και ιδιοκτήτες του μπουτίκ οινοποιείου των Λειψών να δώσουν στο γλυκό, λιαστό κρασί τους από την ποικιλία Φωκιανό.

Το Φωκιανό, είναι μια γηγενής ποικιλία αμπέλου από την οποία λέγεται ότι παραγόταν ο περίφημος, ομηρικός «Πράμνιος Οίνος» της Ικαρίας. Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων σε περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Μεσσηνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους.

Ο Αποσπερίτης 2014, παράγεται από ώριμα σταφύλια της ποικιλίας Φωκιανό, τα οποία συλλέγονται και παραμένουν στον καυτό ήλιο του Αιγαίου για 4-5 ημέρες πριν οδηγηθούν στο πιεστήριο. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το κρασί ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Στο ποτήρι εμφανίζεται με λαμπερό κεχριμπαρί χρώμα με μαονί ανταύγειες, ενώ την μύτη σαγηνεύουν αρώματα αποξηραμένων, πυρηνόκαρπων φρούτων, ανθόμελου, χαρουπιού, νερατζιού, τζίντζερ και πλήθος γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα εντυπωσιακά ισορροπημένο, όπου τα 145 γρ σακχάρων αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ψηλή οξύτητα που εκπληρώνει με επιτυχία την αποστολή της. Ένα πολύ απαλό άγγιγμα τανινών γίνεται μόλις μετά βίας αντιληπτό και συνοδεύει σαν σκιά το πολύτιμο φορτίο φρούτων και μπαχαρικών, στην γλυκιά μακρά σε διάρκεια επίγευση. Αλκοόλ 15%. Ένα υποδειγματικά ισορροπημένο γλυκό, λιαστό κρασί που διαθέτει συμπύκνωση και δομή για να συνεχίσει να εντυπωσιάζει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τιμή: 21€
Βαθμολογία: 92/100

5. Phellóe natur 2014 Τετράμυθος: ένα Ελληνικό hipster κρασί με τρομερή αυτοπεποίθηση

Περιοχή: Άνω Διακοπτό, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλία: 50% Μαυροδάφνη, 25% Μαύρο Καλαβρυτινό, 25% Αγιωργίτικο

Από την ανατολική ορεινή Αιγιάλεια στην αρχαία Φελλόη (Σελλιάνα Αχαΐας), περιοχή όπου ο Παυσανίας στα Πελοποννησιακά περιηγητικά του χαρακτήριζε ιδανική για την φύτευσιν της αμπέλου.

Μαύρο Καλαβρυτινό, Μαυροδάφνη και Αγιωργίτικο, συμμετέχουν στο blend αυτού του “deck”* κρασιού με ένα ποσοστό 30% να προέρχεται από αυτόριζα πρέμνα. Η καλλιέργεια είναι βιολογική και οι παρεμβάσεις ήπιες. Ζύμωση σε ανοιχτούς κάδους και μηλογαλακτική σε παλιά βαρέλια. Δύο επιπλέον χρόνια ωρίμανσης σε παλιά βαρέλια προικίσανε αυτό το υπέροχο natur κρασί με καταπληκτική δομή, κομψότητα και ισορροπία.

Βαθύ, σχεδόν αδιαπέραστο λαμπερό ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι, τροφοδοτεί την μύτη με ηδονιστικούς τόνους κερασιού, βατόμουρου, βιολέτας, γλυκόριζας και gingerbread που περιπλέκονται πανέμορφα με νότες δέρματος, λεβάντας και μενθόλης. Αξιοσημείωτη φρεσκάδα, οξύτητα και γλυκιά τανίνη, όλα σε απόλυτη ισορροπία, αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική αξία ενός κρασιού που μπορεί να συνεχίσει την αρμονική του εξέλιξη για την επόμενη επταετία. Νόστιμο, απαλό και πολύ αυθεντικό, είναι ένα Ελληνικό hipster κρασί με τρομερή αυτοπεποίθηση που απαξιώνει τις mainstream τάσεις. Αλκοόλ 12,5%.

Τιμή: 19.50€
Βαθμολογία: 92/100
*”deck: hipster έκφραση για την λέξη cool

4. Κτήμα Κατσαρού 1991

Περιοχή: Κρανιά Ολύμπου, Κρανιώτικος Τοπικός Οίνος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 15%

Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά ερυθρά κρασιά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!

Το υπέροχο αυτό Bordeaux blend διαθέτει όλη τη γοητεία και στωικότητα που μπορεί να προσφέρει ένα κρασί 27 ετών. Μετά την δωδεκάμηνη ωρίμανση του κρασιού σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, 9.130 φιάλες, που ήταν η παραγωγή για την σοδειά του 1991, παρέμειναν για 2 επιπλέον χρόνια στην κάβα του οινοποιείου πριν την διάθεση τους στην αγορά.

Πλούσιο, γήινο και συναρπαστικά ώριμο με φορτίο φρούτων και άγριων λουλουδιών του Ολύμπου, πλησιάζει την συμπλήρωση της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, δίνοντας μαθήματα αρμονικής εξέλιξης και φινέτσας. Στην βέλτιστη ωριμότητα του, με ένα δελεαστικό μπουκέτο φραγκοστάφυλων, ώριμων δαμάσκηνων, μαρμελάδας βατόμουρου, κέδρου, γραφίτη, λουλουδιών και βοτάνων να αναδύεται και να αλλάζει με το πέρασμα της ώρας. Στρώματα μαύρων φρούτων και βοτάνων αλληλοεπιδρούν με βότανα και μπαχαρικά στον ουρανίσκο και παρέα με τις πολύ καλά διατηρημένες τανίνες δείχνουν την άριστη δομή του κρασιού αυτού, Κλασικό σε στυλ, old school οινοποίηση αλλά με την εξαιρετική του δομή και με 12,5% αλκοόλ κατάφερε να επιβιώσει και να εντυπωσιάζει ακόμα και μετά την αργυρή του επέτειο των 25 χρόνων.

Τιμή: 22 € (η τρέχουσα χρονιά)
Βαθμολογία: 93/100

3. Το Αίμα της Πέτρας / Le Sang de la Pierre 2015 Αϊβαλής

Περιοχή: Αμπελοτόπι Τραγάνες, πρόποδες του όρους Γραβιά, Νεμέα, Π.Ο.Π. Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Ένα single vineyard Αγιωργίτικο, προερχόμενο από αμπελώνα μη εντατικοποιημένης καλλιέργειας που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα πάνω από 30 ετών πρέμνα και οι κροκάλες. Το Αίμα της Πέτρας 2015, είναι μια blockbuster Νεμέα, μεγάλη σε όλα της τα “μεγέθη”, με ένα απόλυτα όμως φιλικό προφίλ.

Βαθύ πορφυρό χρώμα, στη μύτη προσφέρει μια έκρηξη ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, καπνού, κέδρου, βοτάνων και λουλουδιών που κυριαρχούν απέναντι σ’ ένα matrix γλυκών μπαχαρικών. Στον ουρανίσκο εξαιρετική συμπύκνωση (που δηλώνει χαμηλές αποδόσεις) και θαυμαστή ισορροπία. Ένα νόστιμο μείγμα υπερώριμων φρούτων, σοκολάτας, γης, κέδρου και μπαχαρικών ενισχύονται από την ψηλή-δροσιστική οξύτητα τις μαλακές τανίνες και την υπέροχη γλύκα της αλκοόλης.(15%). Είναι τόσο όμορφα δομημένο αυτό το κρασί που ενώ σού δίνει την αίσθηση της πληρότητας σε όλες του τις διαστάσεις παραμένει κομψό μέχρι την μακρά σε διάρκεια πικάντικη επίγευση όπου υπάρχει μια αίσθηση ακρίβειας που επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο terroir. Καλύτερο 2019-2026. Μια θαυμάσια Νεμέα από τον Σωτήρη Αϊβαλή.

Τιμή: 28€
Βαθμολογία: 93/100

2. Alpha One 2013 Κτήμα Άλφα το εντυπωσιακό Ermitage-like κρασί από την Φλώρινα

Περιοχή: Single Vineyard “Βράχος”, Π.Γ.Ε. Φλώρινα
Ποικιλία: Syrah 100%

Σπάνιο και Μεγάλο σε όλα του τα μεγέθη. Ίσως όχι όμως σε όλα, αν αναλογιστούμε την εξωφρενικά χαμηλή στρεμματική του απόδοση, που αιτιολογεί μέχρι ένα σημείο και την τρομερή συμπύκνωση αυτού του κρασιού. Λιγότερο από 23Hl/ha ήταν η απόδοση του αμπελοτοπιού “βράχος” στη σοδειά του 2013.

Ακόμα ένας αριθμός είναι μικρός σ΄αυτό το top-notch κρασί και έχει να κάνει με τις μόλις 4.320 στάνταρ φιάλες που εμφιαλώθηκαν από την σοδειά του 2013.

Το Ermitage-like αυτό κρασί, πέρασε 36 μήνες συνολικά (18 μήνες + 18 μήνες), σε ειδικά επιλεγμένα γαλλικά δρύινα βαρέλια και εμφιαλώθηκε χωρίς επεξεργασία και φιλτράρισμα.

Ίσως το καλύτερο Alpha One που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, εμφανίζεται στο ποτήρι με αδιαπέραστο, λαμπερό ρουμπινί χρώμα και διάσπαρτες μοβ ανταύγειες. Αν και εμφανώς “κλειστό” ακόμα, στην μύτη προσφέρει γλυκά αρώματα φρούτων και μια ιδιότυπη πικάντικη πολυπλοκότητα. Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, σμέουρα και νότες γλυκόριζας εναλλάσσονται με αρώματα στιλβωμένου δέρματος, πιπεριού, βοτάνων, σανταλόξυλου και φινετσάτης δρυός. Στον ουρανίσκο εντυπωσιάζει με την συμπύκνωση και την λεπτομέρεια, παρ΄όλο τον όγκο του, ενώ η άριστα τοποθετημένη βελανιδιά περιφρουρεί τον συμπαγή πυρήνα φρούτων με την βοήθεια της αρμονικής οξύτητας. Ώριμες, σχεδόν γλυκές τανίνες. Ούτε λόγος για το 15,2% αλκοολικό βαθμό της φιάλης, το οποίο άριστα ενσωματωμένο προσθέτει μια ψευδαίσθηση γλυκύτητας. Σαρκώδες, ώριμο, με βελούδινη υφή και φανταστική αγνότητα το classy αυτό Syrah είναι μια blue chip αγορά.

Τιμή: 55€
Βαθμολογία: 93/100

1. Οικονόμου Sitia 2004: Ένα αντισυμβατικό up-scaled κρασί από την Σητεία

Περιοχή: Ζήρος Λασιθίου, Π.Ο.Π. Σητεία
Ποικιλία: Λιάτικο 80%, Μανδηλάρι 20%

Μια οινική ιδιοφυΐα, ο Γιάννης Οικονόμου σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε σε οινοποιεία όπως το Ceretto, στο Piemonte της Ιταλίας, το Franziskaner Keller στο Freiburg της Γερμανίας και το first growth του Μπορντό, Château Margaux.

Τα αντισυμβατικά κρασιά του με εκπληκτικά γήινο και πικάντικο χαρακτήρα, διαθέτουν μια τρομερή πηγαία αυτοπεποίθηση. Τα φρούτα προέρχονται από αυτόριζους αμπελώνες μέσης ηλικίας 45-60 έτη.

Εκκεντρικό και ταυτόχρονα μεγάλο και βελούδινο το εντυπωσιακά προικισμένο αυτό κρασί αποκαλύπτει φορτία ώριμων φρούτων, αποξηραμένων βοτάνων, δέρματος και ασιατικών μπαχαρικών. Βατόμουρα, δαμάσκηνα, μύρτιλα, σταφίδα και πλήθος βοτάνων, μπαχαρικών αλλά και η διακριτική υπενθύμιση του βαρελιού εναλλάσσονται στην μύτη με το πέρασμα της ώρας. Κάπου εκεί και μια ανεπαίσθητη οξειδωτική νότα εμφανίζεται παροδικά. Παραδειγματικά ακριβές στον ουρανίσκο, όπου η σπάνια προσωπικότητα του γίνεται απόλυτα σαφής. Εκπληκτικά “πλήρες”, έξοχα δομημένο και με μια απίστευτη ωριμότητα δείχνει την ευοίωνη προοπτική εξέλιξης του. Όπως θα έλεγε και ο R.Parker, περιγράφοντας μια μεγάλη Βουργουνδία: “μια σιδερένια γροθιά σε ένα βελούδινο γάντι”

Τιμή: 47€
Βαθμολογία: 94/100