Οι λόγοι που ο σκύλος σας κλέβει τις κάλτσες σας

Αμέτρητα τα παιχνίδια που βρίσκονται στο πάτωμα του σπιτιού σας αλλά ο σκύλος σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και πολύ. Τα βαρέθηκε; Θέλει κάτι άλλο; Φυσικά. Αυτό που βλέπετε να σας λείπει μονίμως. Και το ψάχνετε και το βρίσκετε στα πιο περίεργα μέρη. Τις κάλτσες σας.

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί. Γιατί οι κάλτσες αρέσουν τόσο πολύ στους σκύλους; Ποιες μυστηριώδεις δυνάμεις κρύβονται πίσω από αυτή την εμμονή τους;

Θα σας αναφέρουμε τους 5 κυριότερους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά έχουν πραγματικά εμμονή με τις κάλτσες μας.

1. Μάσημα – Μια υπέροχη αίσθηση

Ο σκύλος σας δεν κλέβει ή τρώει κάλτσες επειδή πεινάει, αλλά επειδή απλά αισθάνεται καλά. Για τα κουτάβια, το μάσημα είναι μέρος της διαδικασίας της οδοντοφυΐας, ενώ για τους περισσότερους ενήλικες σκύλους, το μάσημα μιας κάλτσας είναι εξίσου ωραίο με το μάσημα τσίχλας στους ανθρώπους.

Το μάσημα είναι μια υγιής δραστηριότητα για τους σκύλους που μπορεί να τους προσφέρει διασκέδαση, διέγερση, ακόμη και ανακούφιση από το άγχος. Διατηρεί επίσης τα δόντια τους καθαρά και τις γνάθους και το στόμα τους υγιή και δυνατά.

2. Απλά βαριούνται

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους περίεργα ζώα. Τους αρέσουν τα ερεθίσματα και οι διάφορες δραστηριότητες. Γι’ αυτό τους αρέσει να παίζουν με τα παιδιά, να κάνουν βόλτες μαζί σας και να παίζουν με νέα παιχνίδια. Εάν ο σκύλος σας δεν κάνει πολλά πράγματα καθημερινά, αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή το μάσημα οποιουδήποτε πράγματος βλέπει μπροστά του. Η πλήξη μάλιστα, για να ξέρετε, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά το σκάνε.

Έτσι, όταν τα σκυλιά κλέβουν κάλτσες, μπορεί να αναζητούν έναν διασκεδαστικό τρόπο να περάσουν την ώρα τους. Αλλά προσέξτε. Δεν επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά – το να προσπαθείτε να τους πάρετε την κάλτσα μπορεί να φανεί σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Και θα το ξανακάνουν.

3. Σας αγαπούν

Στους ανθρώπους αρέσουν οι καθαρές κάλτσες. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους σκύλους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο σκύλος σας θα προτιμούσε να έχει την πιο βρώμικη και παλιά σας κάλτσα. Ο λόγος; Τα σκυλιά βρίσκουν παρηγοριά στη μυρωδιά του ανθρώπου τους. Οι “βρώμικες” κάλτσες σας μυρίζουν σαν εσάς. Το μάσημά τους κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται πιο κοντά σας.

Φροντίστε λοιπόν να προγραμματίσετε αρκετό χρόνο για αγκαλιές με τον τετράποδο αγαπημένο σας, ώστε να νιώθει ότι του ανταποδίδετε την αγάπη που σας δείχνει.

4. Αφήνετε πράγματα κάτω που φαίνονται σαν πεταμένα

Αν το σπίτι σας είναι ακατάστατο και υπάρχουν παντού πεταμένα πράγματα, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τον σκύλο σας. Πώς μπορεί να ξέρει ότι το να μασάει πράγματα που βρίσκονται στο πάτωμα είναι κακή συμπεριφορά; Καλύτερα να κρατάτε τις κάλτσες σας μακριά από το πάτωμα. Μόνο έτσι ο σκύλος σας θα μάθει να ξεχωρίζει με τι πρέπει και με τι δεν πρέπει να ασχολείται. Και δεν είναι μόνο οι κάλτσες. Όλα τα ρούχα που βρίσκονται κάτω και από εδώ και από εκεί είναι πιθανοί στόχοι για μάσημα.

5. Άγχος αποχωρισμού

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και όταν δεν είστε σπίτι, τους λείπετε πολύ. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν σκύλο να βιώνει κοινωνικό άγχος και να αναζητά κάποιο είδος παρηγοριάς όταν μένει μόνος του. Οι κάλτσες σας μπορούν να τους δώσουν αυτή την παρηγοριά.

Επειδή μυρίζουν σαν εσάς, οι κάλτσες σας μπορούν να κάνουν τον σκύλο σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχος κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια κάλτσα θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει την αγάπη που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας! Αυτό εξυπακούεται. Για αυτό αν ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια άγχους αποχωρισμού, προσπαθήστε να του αφιερώνετε περισσότερο χρόνο.

Πώς να αποτρέψω τον σκύλο μου από το να κλέβει κάλτσες

Τώρα που ξέρουμε γιατί τα σκυλιά κλέβουν κάλτσες, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτή τη (συχνά) ανεπιθύμητη συμπεριφορά τους.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος ασκείται καθημερινά και αρκετά. Και μην τον αγνοείτε. Παίξτε μαζί του! Δώστε του κατάλληλα παιχνίδια μάσησης και όχι τυχαία παιχνίδια.

Βάλτε τις κάλτσες και άλλα προσωπικά σας αντικείμενα σε ένα μέρος όπου ο σκύλος σας δεν μπορεί να τα φτάσει. Εκπαιδεύστε τον ώστε να γνωρίζει ποια αντικείμενα είναι για παιχνίδι και ποια όχι.

Διδάξτε του την εντολή “δώσε” – να είστε σοβαροί όταν το λέτε- αλλιώς θα νομίζει ότι παίζετε το παιχνίδι του κυνηγιού της κάλτσας.

Τέλος δώστε του πολλή αγάπη και φροντίστε τον όπως πρέπει, ώστε να μην βαρεθεί ποτέ.

Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα. Τι πρέπει να κάνω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυλιά πιθανόν απλώς να μασάνε τις κάλτσες και παίζουν μαζί τους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προσπαθήσουν να τις φάνε. Εάν ο σκύλος σας φάει μια κάλτσα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

● Μείνετε ήρεμοι – ο πανικός μάλλον δεν θα βοηθήσει τον σκύλο σας
● Μάθετε τι ακριβώς κατάπιε ο σκύλος σας, πόσο μεγάλο ήταν και πότε συνέβη, έστω στο περίπου
● Αν τώρα φαίνεται άρρωστος ή ανήσυχος, καλέστε οπωσδήποτε τον κτηνίατρό σας

Εάν ο σκύλος σας έχει όντως φάει μια κάλτσα, η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται από παράγοντες όπως:

● Το μέγεθος του σκύλου σας σε σύγκριση με το μέγεθος της κάλτσας
● Το υλικό της κάλτσας
● Την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του σκύλου σας

Ένας σκύλος που έχει φάει μια κάλτσα μπορεί φυσικά να την αποβάλει σε 10-24 ώρες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην υποθέσετε ότι αυτό θα συμβεί και να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για να σας πει τι να κάνετε.

Και να θυμάστε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον μαλώσετε ή να τον τιμωρήσετε. Τα πάντα θέλουν εκπαίδευση και πολλή αγάπη.

topetmou