Μήπως κάνετε κι εσείς αυτά τα λάθη με τις γλυκοπατάτες

Αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές τροφές, πλούσια σε βιταμίνη Α, με καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, με φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα σημαντικά διατροφικά στοιχεία που μας ωφελούν. Για να την απολαύσετε, όμως, με όλα της τα οφέλη και τη νοστιμιά, διορθώστε τα παρακάτω πιθανά λάθη που μπορεί να κάνετε.

Αγοράζετε τις… ταλαιπωρημένες
Αν δείτε ότι οι γλυκοπατάτες έχουν κοψίματα, μελανιές και μαυρίλες, σημαίνει ότι έχουν ήδη αρχίσει να χαλάνε. Μπορείτε να κόψετε, βέβαια, το σημείο που παρουσιάζει πρόβλημα, και να συνεχίσετε με την υπόλοιπη, αλλά καλύτερα να επιλέγετε τις πιο ομοιόμορφες χρωματικά.

Τις βάζετε στο ψυγείο
Ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια γλυκοπατάτα. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου αλλάζει τη δομή της, την καθιστά σκληρή στο κέντρο, ακόμη και μετά το μαγείρεμα και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την τοποθετήσετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο.

Δεν τις πλένετε σωστά
Πρέπει πάντα να πλένετε μια γλυκοπατάτα με τη φλούδα πριν τη μαγειρέψετε ή την κόψετε. Μην ξεχνάτε ότι μεγαλώνουν στο χώμα και αν δεν πλυθούν σωστά, οι βρωμιές τους θα καταλήξουν στο πιάτο σας.

Δεν τις τρώτε με τη φλούδα
Άλλος ένας λόγος να τις πλένετε με τη φλούδα είναι γιατί είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε με αυτή. Εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά το εσωτερικό της να κρατήσει την υγρασία του όσο μαγειρεύεται.

Αποθηκεύετε τις κομμένες γλυκοπατάτες χωρίς νερό
Αν κόψετε τις γλυκοπατάτες σας προκαταβολικά, το επόμενο βήμα είναι να τις αποθηκεύσετε μέσα σε νερό, στο ψυγείο. Ειδάλλως, θα ξεραθούν γρήγορα.

Τις ψήνετε χωρίς να τους ανοίξετε τρύπες
Η πίεση στο εσωτερικό μιας γλυκοπατάτας που ψήνεται είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορεί να… σκάσει. Για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, ανοίξτε της μικρές τρυπούλες με το πιρούνι, ώστε ο ατμός να έχει δίοδο.

Τις βράζετε για να τις βάλετε σε πίτα
Αυτή την εποχή, οι πίτες με γλυκοπατάτα είναι ιδανικές. Αν και πολλές συνταγές αναφέρουν να τις βράσετε ή να τις μαγειρέψετε στον ατμό πριν τις βάλετε στην γέμιση, θυμηθείτε ότι το καλύτερο είναι να την ψήσετε στο φούρνο. Έτσι, θα διατηρήσετε τη γλυκύτητά τους, χωρίς να σας βγει νερουλό το αποτέλεσμα.

Δεν κοιτάτε αν μαγειρεύτηκαν σωστά
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια μισομαγειρεμένη γλυκοπατάτα κι αν σας έχει τύχει ποτέ, θα γνωρίζετε πόσο δυσάρεστο είναι το αποτέλεσμα: αντί να είναι τρυφερή και με υγρασία, παραμένει σκληρή και τραγανή. Κι επειδή κάθε γλυκοπατάτα έχει το δικό της μέγεθος, αν τις μαγειρεύετε ολόκληρες, μην θεωρήσετε ότι θα είναι όλες έτοιμες σε 45 λεπτά. Τσεκάρετέ τες, πιέζοντάς τες με ένα πιρούνι.

Τις μαγειρεύετε στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να μαγειρεύεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον φούρνο, αλλά μαγειρεύεται ανομοιόμορφα, με κάποια σημεία σκληρά και άλλα μαλακά, δίνοντας ένα αποτέλεσμα καθόλου λαχταριστό. Αποφύγετέ το.