Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως όσοι ξενυχτούν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους αφού είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτήν την κοινή καρδιακή πάθηση.
Η αρτηριοσκλήρωση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα (αρτηρίες) γίνονται «παχιά» και δύσκαμπτα, περιορίζοντας μερικές φορές τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς.
Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και ελαστικές, αν και με την πάροδο του χρόνου, τα τοιχώματά τους μπορεί να σκληρύνουν, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών.
Η αθηροσκλήρωση είναι με τη σειρά της ένας συγκεκριμένος τύπος αρτηριοσκλήρωσης. Πρόκειται για την συσσώρευση χοληστερόλης, λιπών και άλλων ουσιών πάνω και μέσα στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται πλάκα. Η πλάκα μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να «σκάσει», δημιουργώντας θρόμβους.
Πρόκειται για μια «ύπουλη» ασθένεια που δεν έχει καθόλου συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Στην πορεία ωστόσο, απειλητικά προβλήματα υγείας όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Επειδή αν είστε βραδινός τύπος σας αφορούν άμεσα καθώς νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Sleep Medicine» αποκάλυψε ότι η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στα άτομα που ξενυχτούν σε σχέση με εκείνα που ξαπλώνουν και ξυπνούν νωρίς.
Η μελέτη
Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως όσοι παραμένουν ξύπνιοι αργά τη νύχτα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε πώς ο κιρκάδιος ρυθμός ή αλλιώς το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει συγκεκριμένα τις αρτηρίες της καρδιάς.
Από τους 771 συμμετέχοντες της μελέτης ηλικίας από 50 έως 64 ετών, οι 144 δήλωσαν πολύ πρωινοί τύποι και οι 128 ακριβώς το αντίθετο.
Ύστερα από ειδικές εξετάσεις, τα ευρήματα αποδείχθηκαν αρνητικά για εκείνους που κοιμούνται πολύ αργά.
Χαρακτηριστικά, η ομάδα των ατόμων που ξενυχτούσαν πολύ τη νύχτα είχε την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής αρτηριακής σκλήρυνσης (40,6%) εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ομάδες (εκείνων που ξάπλωναν πολύ νωρίς και εκείνων που πήγαιναν για ύπνο ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά).
Άλλοι παράγοντες που απειλούν την υγεία των αρτηριών και της καρδιάς
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας εύθραυστος κύκλος που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί, απειλώντας σοβαρά την υγεία μας.
Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών είναι η παχυσαρκία, τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, το αυξημένο στρες και το κάπνισμα.
Τα άτομα που ξενυχτούν είναι συχνά πιο επιρρεπή σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής με, μεταξύ άλλων, κακή διατροφή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο, τόνισαν οι ερευνητές.
Εν κατακλείδι, τα άτομα με έναν τέτοιο τρόπο ζωής ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και έχοντας πια επίγνωση αυτού, ίσως απόψε να αναθεωρήσουν και να μην χάσουν ως συνήθως τον πολύτιμο ύπνο τους, κατέληξαν οι ίδιοι.