Επιβεβαιώθηκαν οι επιστήμονες – Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά εδώ και πάνω από έναν αιώνα

Αγωνία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα – «Οι κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αναχαιτίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά ο ρυθμός της στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε» λέει επιστήμονας της NASA

Μπροστά σε ένα αρνητικό ρεκόρ, την πιο θερμή χρονιά όλων των εποχών, από τότε που ξεκίνησαν οι επίσημες καταμετρήσεις, βρέθηκε η παγκόσμια κοινότητα το 2023. Ακραίες θερμοκρασίες, πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές που προκάλεσαν το χάος και στοίχισαν ζωές, κρούουν αυτόματα τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζουν την έλλεψη συσπείρωσης και ενεργού δράσης απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προ ολίγων μηνών εκτιμήσεις των επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν: το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 174 ετών. Ακόμη και μετά το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έπεσαν, με τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να καταγράφουν ιστορικά υψηλά θερμοκρασιών. Λίγο προτού εκπνεύσει η φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε επίσης κρούσει τον κώδωνα, κάνοντας λόγο για θερμότητα-ρεκόρ, για αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των υδάτων. O επιστήμονας Ζέκε Χοσφάδερ του οργανισμού ανάλυσης δεδομένων θερμοκρασίας, Berkeley Earth, από την πλευρά του επιβεβαιώθηκε επίσης για τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2023.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν αυξημένη κατά 1,4 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Ήταν επίσης κατά 0,3 °C αυξημένη από την αμέσως προηγούμενη πιο θερμή χρονιά, το 2016. Τo φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό όπως και η κλιματική αλλαγή συνετέλεσαν στα ανησυχητικά αποτελέσματα.

Στην ιστορία θα μείνει και η 30η Ιουλίου του 2023 οπότε η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας άγγιξε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Copernicus.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε, ακόμη, και από αξιοσημείωτη ξηρασία με τη Γαλλία να μην «βλέπει» βροχές  για 32 ημέρες, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο και την Ισπανία να αντιμετωπίζει επίσης απουσία βροχοπτώσεων για πάνω από 100 ημέρες.

Σειρά δημοσιευμάτων, ανάμεσά τους και αυτό του Guardian, αναφέρονται εκτενώς στο πρόβληα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και που φαίνεται να μεγεθύνεται.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, το 2023 θα μείνει -σύμφωνα με τους ειδικούς – στην ιστορία ως η χρονιά που θα συζητείται η αποτυχία απέναντι στην αντιμετώπιση του φαινομένου υπερθέρμανσης.

Πρώην επιστήμονας της Nasa, ο Τζέιμς Χάνσεν υπογραμμίζει ειδικότερα:

«Όταν τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα κοιτάξουν πίσω στην ιστορία, αυτό το έτος και το επόμενο θα θεωρηθούν ως σημεία καμπής κατά τα οποία αποκαλύφθηκε τελικά η αποτυχία των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Οι κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αναχαιτίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά ο ρυθμός της στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε» πρόσθεσε.

Μετά τον πιο θερμό Ιούλιο των τελευταίων 120.000 ετών, ο επιστήμονας Χάνσεν προειδοποίησε ότι ο κόσμος κινείται προς νέα αρνητικά ρεκόρ με θερμοκρασίες που αναμένονται υψηλότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα αυτής της ανησυχητικά θερμής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ υπολόγισε ότι υπάρχει «πιθανότητα μεγαλύτερη του 99%» το 2023 να είναι το θερμότερο έτος των τελευταίων 174 ετών. Είχαν προηγηθεί έξι θερμοί μήνες ρεκόρ στη σειρά, συμπεριλαμβανομένων του θερμότερου καλοκαιριού και φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο.

Τον Δεκέμβριο, πολλά μέρη του κόσμου έζησαν τα πιο ζεστά Χριστούγεννα όλων των εποχών. Καθώς πλησιάζει το νέο έτος, τα ρεκόρ θερμοκρασίας εξακολουθούν να καταρρίπτονται στην κεντρική Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Οι δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν μια έκταση ρεκόρ στον Καναδά και την Ευρώπη και σκότωσαν περίπου 100 ανθρώπους στη Λαχάινα στο νησί Μάουι.