Φόβους ότι μετά την εορταστική περίοδο σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, θα καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης αλλά κι άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, διατυπώνουν ειδικοί επιστήμονες αλλά και οι υγειονομικές αρχές.
Η ανησυχία αυτή επικρατεί και στο υπουργείο Υγείας το οποίο επιχειρεί να οργανώσει τα νοσοκομεία, χωρίς βεβαίως αισθητό αποτέλεσμα αφού η ταλαιπωρία των ασθενών που φτάνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Οι ουρές αναμονής συνεχίζονται για μία εξέταση στα «επείγοντα περιστατικά» με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα προβλήματα υγείας των πολιτών.
Οι ανησυχίες πάντως της επιστημονικής κοινότητας εστιάζονται στο τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων μετά τα Θεοφάνεια, οπότε και οι πολίτες θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και είναι άγνωστο πόσο θα έχει διασπαρεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού JN.1.
Πρόκειται άλλωστε για μία υποπαραλλαγή με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές που είχαν καταγράψει οι επιστήμονες γι’ αυτό και εντείνονται οι φόβοι για μεγάλο κύμα και μετά την εορταστική περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο.
Αυτό είναι που πονοκεφαλιάζει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς συσκέψεις αλλά και τηλεδιασκέψεις προκειμένου να είναι υπό έλεγχο η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Εξάλλου τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται αυξημένες ροές ασθενών, οι νοσηλείες είναι αυξημένες ενώ και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι δεν ζούμε πλέον σε εποχές πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων αλλά και του υπουργείου Υγείας, οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ ένας στους τέσσερις είναι διασωληνωμένος σε ΜΕΘ.
Συμβολή στο ΕΣΥ και από ιδιώτες εάν χρειαστεί
Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη συνδρομή κι άλλων νοσοκομείων, αφού το ΝΙΜΤΣ θα συνδράμει το ΕΣΥ με 50 κλίνες ΜΑΦ και ΜΕΘ καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης.
Με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας), για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορoνοϊού COVID-19 για χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2024 και έως και 31 Μαρτίου 2024.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πώς για το ίδιο χρονικό διάστημα το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.
Πάντως όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να συνεργαστεί και πάλι με ιδιωτικές κλινικές εάν κριθεί απαραίτητο και δεν μπορέσουν να δημόσια νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που προέκυψε.