Φτιάξτε πραλίνα φουντουκιού και energy balls χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά

Το φουντουκοβούτυρο αποτελεί πολτό από φουντούκια και θα το βρείτε στο εμπόριο σαν έτοιμο άλειμμα σκέτο ή αναμειγμένο με μέλι, κακάο και άλλα υλικά.  Αποτελεί μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, με μια μικρή ποσότητα να αρκεί για να προσλάβουμε την πρωτεΐνη, τον υδατάνθρακα, αλλά και τα καλά λιπαρά που χρειαζόμαστε σε ένα σνακ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το USDA 28g φουντουκοβούτυρου περιέχουν:

  • Θερμίδες 178 kcal
  • Λιπαρά 17,2 g
  • Πρωτεΐνες 4.25 g
  • Υδατάνθρακες 4.73 g
  • Εδώδιμες ίνες 2.75 g
  • Βιταμίνη E 21% of the RDI
  • Χαλκός 24% of the RDI
  • Μαγγάνιο 87% of the RDI

Ευεργετικές ιδιότητες φουντουκοβούτυρου
Για ποιο λόγο να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας το φουντουκοβούτυρο; Τα φουντούκια εκτός από υπέροχη γεύση, παρουσιάζουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Κορεσμός- έλεγχος βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα των φουντουκιών σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατηρούμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποφεύγουμε τα περιττά τσιμπολογήματα. Μάλιστα, αρκετές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες με την ευκολότερη απώλεια βάρους.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Το φουντουκοβούτυρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που δρουν προστατευτικά έναντι του οξειδωτικού στρες που μπορεί να βλάψει τη δομή των κυττάρων και να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές, ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Υγεία δέρματος: Το φουντουκοβούτυρο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί αντιοξειδωτική βιταμίνη που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος.

Καρδιακή υγεία: Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει προστατευτική δράση για την καρδιά. Επιστημονική μελέτη διάρκειας ενός μήνα παρατήρησε 21 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που κατανάλωναν το 18-20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους από φουντούκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και κακής LDL χοληστερόλης μειώθηκαν. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην υγεία των αρτηριών και στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των φουντουκιών σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και μαγνήσιο φαίνεται να βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.

Εντερική υγεία: Το φουντουκοβούτυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στον κορεσμό, όσο και στην υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου και αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργεία του. Παράλληλα, τα φουντούκια είναι χαμηλά σε FODMAPs, γεγονός που τα καθιστά ιδανική λύση για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Νόστιμες ιδέες με φουντουκοβούτυρο

Το φουντουκοβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παραλλαγές. Μερικές εύκολες ιδέες είναι:

  • Σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί, φουντουκοβούτυρο, μπανάνα
  • Γιαούρτι με φουντουκοβούτυρο, granola, μέλι και ένα φρούτο
  • Βρώμη με γάλα αμυγδάλου, κακάο, μέλι, φουντουκοβούτυρο και μούρα
  • Χουρμάδες γεμιστοί με φουντουκοβούτυρο και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας
  • Καλαμπογκοφρέτες με φουντουκοβούτυρο, ρόδι και μέλι

Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι τα φουντούκια συνήθως αποτελούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό των παιδιών, τα οποία συχνά προτιμούν να τα καταναλώνουν σε μορφή πραλίνας φουντουκιού. Μπορείτε να φτιάξετε μια σπιτική πραλίνα φουντουκιού που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πραλίνες του εμπορίου και είναι απαλλαγμένη από ζάχαρη και συντηρητικά.

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
Υλικά: 1 κούπα φουντουκοβούτυρο, 5 κουταλίες της σούπας σκόνη κακάο,1 βανιλίνη, 18 χουρμάδες, 1/3  φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου, 1 πρέζα χοντρό αλάτι.
Οδηγίες: Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε βρασμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το φουντουκοβούτυρο, το κακάο, τη βανιλίνη, το αλάτι και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά.

Energy balls φουντουκιού
Υλικά: 1 φλιτζάνι βρώμη, 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia, 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας φουντουκοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου, 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και 1 πρέζα αλάτι.
Οδηγίες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά και πλάθουμε 7-8 μπαλάκια. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!

Βασιλεία Φουντουλάκη – diatrofi