Πώς θα καταλάβετε αν ένας σκύλος έχει πρόθεση να δαγκώσει

φωτογραφία αρχείου
Μερικές φορές, ακόμη και η πιο επιμελής εκπαίδευση ενός σκύλου δεν μπορεί να αποτρέψει ένα δάγκωμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος ετοιμάζεται να δαγκώσει και πώς μπορείτε να ενεργήσετε για να το αποτρέψετε.

Αν και η εκπαίδευση ενός ζώου, όπως ξέρουμε, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να δαγκώσει, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλίσετε ότι κάποια στιγμή δεν μπορεί να γίνει επιθετικός και να το κάνει. Ομοίως, δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε τους σκύλους που συναντάτε, είτε είναι ενός φίλου σας είτε ενός ξένου, πιστεύοντας ότι είναι καλά εκπαιδευμένοι και δεν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τις ενδείξεις ενός επικείμενου δαγκώματος από σκύλο. Αν είστε σε θέση να διαχειριστείτε την αντίδρασή σας σε ένα σκύλο που δείχνει επιθετικότητα, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να αποφύγετε ένα δάγκωμά του.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι έτοιμος να επιτεθεί:

Αλλαγή στάσης: Όταν τα σκυλιά πρόκειται να δαγκώσουν, συνήθως παίρνουν επιθετική στάση. Αυτό περιλαμβάνει την ακαμψία, ειδικά στα πίσω πόδια, το σήκωμα των τριχών και της ουράς, το σήκωμα της ράχης. Επίσης μπορεί ο σκύλος να δείχνει τα δόντια του ή να πηγαίνει τα αυτιά του πίσω. Εναλλακτικά, ένας σκύλος που κουνάει αργά και άκαμπτα την ουρά του, κρύβεται ή βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια μπορεί επίσης να προειδοποιεί για επίθεση.

Εκφράσεις προσώπου: Ένας σκύλος που προειδοποιεί για επικείμενο δάγκωμα μπορεί συχνά να κοιτάζει απευθείας το στόχο του και να δείχνει τα δόντια του. Μερικές φορές μπορεί επίσης να γλείφει τα χείλη του. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις μέσω προσώπου μπορεί να δείχνουν ότι ο σκύλος δεν είναι τόσο επιθετικός. Αν ο σκύλος χασμουριέται ή κοιτάζει αλλού καθώς τον πλησιάζετε, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι πρόθεσης για δάγκωμα.

Προειδοποιήσεις με το στόμα: Αυτό μπορεί να γίνει με επιθετικό γάβγισμα ή γρύλισμα (που πολλές φορές συνοδεύεται με το να δείχνει τα δόντια του). Συχνά, ένας σκύλος που ετοιμάζεται να δαγκώσει θα γαβγίσει ή θα γρυλίσει πολύ και με απειλητικό τρόπο.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον επιθετικό σκύλο αλλά και πώς να αντιδράσετε σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Αποφύγετε τα άγνωστα σκυλιά: Ενώ μπορεί να αναγνωρίζετε τις διαθέσεις και τις συνήθειες του σκύλου σας, τα άγνωστα σκυλιά ενδέχεται να αποτελέσουν μια έκπληξη. Μια κακή δηλαδή έκπληξη. Για αυτό μην πλησιάζετε έναν ξένο σκύλο, ειδικά αν νομίζετε ότι συμπεριφέρεται επιθετικά.

Μη βάζετε τον εαυτό σας σε ευάλωτη θέση: Τα σκυλιά τείνουν να γίνονται πιο επιθετικά όταν διακόπτονται ενώ κάνουν κάτι, όπως όταν τρώνε, όταν παίζουν με ένα παιχνίδι, όταν κοιμούνται ή όταν αλληλεπιδρούν με άλλους σκύλους. Αποφύγετε να πλησιάσετε έναν σκύλο κατά τη διάρκεια αυτών των καταστάσεων.

Αντιδράστε σωστά: Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν επιθετικό σκύλο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Ο σκύλος θα θελήσει φυσικά να σας κυνηγήσει αν γυρίσετε την πλάτη σας και τρέξετε. Οπότε μην το κάνετε. Επιπλέον, αν ουρλιάξετε ή αν κάνετε πανικό, θα ανησυχήσει ο σκύλος και θα επιδεινωθεί η όλη κατάσταση.

Προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι, κρατήστε τα χέρια σας κάτω και μην έρχεστε σε οπτική επαφή με τον σκύλο. Καθώς ο σκύλος αρχίζει να ηρεμεί, μπορείτε να απομακρυνθείτε αργά μέχρι να είστε πλέον σε ασφαλή απόσταση.

Τι κάνετε αν σας επιτεθεί: Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του σκύλου βάζοντας με πολλή προσοχή κάτι (τσάντα, σακίδιο, σακάκι και τα λοιπά ) στο στόμα του. Αν πέσετε κάτω, κυλιστείτε σαν μια μπάλα, καλύψτε τα αυτιά σας και προσπαθήστε να παραμείνετε ακίνητοι.