Οι “κακές συνήθειες” που σου κάνουν στην πραγματικότητα καλό

Το να κόβεις παρτίδες με κοντινούς σου ανθρώπους, το να κοιμάσαι μέχρι αργά και άλλα πράγματα που η κοινωνία δεν εγκρίνει, σου κάνουν όμως καλό.

Οι κοινωνικοί κανόνες, όπως και όλοι οι κανόνες, υπάρχουν για να αμφισβητούνται και να σπάνε, όταν αυτό που προκαλούν είναι περισσότερο κακό παρά καλό. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που έχουμε μάθει να θεωρούμε λάθος, ή στην καλύτερη άβολα, αλλά μας κάνουν στην πραγματικότητα καλό.

Το να κάνεις «παρεΐστικα» πράγματα μόνος/η σου

Οι έξοδοι με φίλους και οικογένεια δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, κάνουν και καλό στην υγεία μας. Όμως, το να πας πού και πού μόνος/η σινεμά, βόλτα ή για φαγητό κάνει επίσης καλό στην αυτοπεποίθηση, την συγκέντρωση, την ικανότητα προτεραιοποίησης, την ενσυναίσθηση και την ψυχική σου υγεία εν γένει.

Το να μιλάς μόνος/η σου

Κι όμως, η επιστήμη αποφάνθηκε ότι το να μιλάς μόνος σου δεν είναι σημάδι παραφροσύνης. Αντιθέτως, είναι χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων, καθώς βοηθά να βάλεις τις σκέψεις σου σε σειρά, να αποσαφηνίσεις τις ιδέες σου, να βελτιώσεις τη μνήμη σου και να επιταχύνεις την επίλυση προβλημάτων.

Το να μην απαντάς αμέσως στα μηνύματα

Σε έναν κόσμο που τρέχει με 200 χιλιόμετρα την ώρα, και που η επικοινωνία είναι πιο άμεση από το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων, το να αργείς να απαντήσεις στα μηνύματα θεωρείται οριακά αγένεια. Ο χρόνος σου όμως είναι δικός σου και δεν τον χρωστάς σε κανέναν. Άσε που χρειάζεται καμιά φορά να πάρεις τον χρόνο σου για να δώσεις μια καλοζυγισμένη απάντηση, και όχι κάτι που θα μετανιώσεις αργότερα.

Το να κοιμάσαι πολύ νωρίς ή να ξυπνάς πολύ αργά

«Καλά, από τις 10 θα κοιμηθείς; Πόσο χρονών είσαι, 100;». Και στον αντίποδα «τι ώρα ξυπνάς, 11; Τι είσαι, φοιτητής». Όλοι τα έχουμε ακούσει, η επιστήμη όμως επιμένει ότι το να προσπαθήσεις να πας κόντρα στο βιολογικό σου ρολόι το μόνο που θα καταφέρει είναι να σου ρίξει τα επίπεδα της ενέργειας και τη διάθεση στα τάρταρα. Μην ακούς κανέναν, μόνο εσύ ξέρεις πόσες και ποιες ώρες ύπνου χρειάζεσαι για να λειτουργείς σωστά, κανένας άλλος.

Το να κόβεις παρτίδες με κοντινούς σου ανθρώπους

…Ακόμα και όταν μιλάμε για οικογένεια. Ειδικά οι σχέσεις που δεν έχεις διαλέξει, μπορούν μερικές φορές να είναι πηγή άγχους ή στεναχώριας αντί για ασφάλειας και ευτυχίας. Αν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, ξέρεις τι λέει ο σοφός λαός. Ό,τι δεν λύνεται κόβεται, και η ψυχική σου υγεία είναι πιο σημαντική απ’ όλα. Το τελευταίο δικό μας.

Το να ρωτάς αν θέλει ο άλλος οικογένεια από τα πρώτα ραντεβού

Ξέχνα τη βλακεία που λέει ότι στα πρώτα ραντεβού πρέπει να το παίζεις όσο πιο κουλ και αδιάφορος/η γίνεται, και ρώτα ό,τι είναι σημαντικό για σένα. Θέλεις να κάνεις παιδιά, θέλεις να κάνεις τον γύρο του κόσμου με τον άλλον, θέλεις να ξεκινήσεις polyamorous σχέση, ό,τι και αν είναι αυτό που ονειρεύεσαι για το μέλλον σου, πρέπει να ξέρεις αν το ονειρεύεται και ο άλλος/η. Θα γλιτώσεις χρόνο και μελλοντικές απογοητεύσεις.