Ξεκινάει το Καρναβάλι της Πάτρας – Σήμερα η τελετή έναρξης

Σήμερα η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 και έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για το πρωί και για το βράδυ.

«Το Πατρινό Καρναβάλι 2024 ανοίγει επίσημα καλωσορίζοντας τους αναρίθμητους θερμούς φίλους του το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ξετυλιχτεί στους δρόμους της Πάτρας κατά τη διάρκεια όλης της μέρας έως αργά το βράδυ», αναφέρει η ΚΕΔΗΠ Πατρινό Καρναβάλι, σε ανακοίνωσή της.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού της καρναβαλικής περιόδου θα δοθεί σήμερα Σάββατο 20 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 στην Πλατεία Γεωργίου Α’, όπου θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024.

Στην επίσημη έναρξη και στο πλαίσιο του τελετουργικού, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα κηρύξει την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024, που έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου θα έχει την τιμητική του, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και αξέχαστες εμπειρίες στους αναρίθμητους φίλους του.

Για όλη την ημέρα της έναρξης, η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας έχει ετοιμάσει ένα πληθωρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο της Πάτρας και δίνοντάς του πολλές αφορμές για γνήσια καρναβαλική διασκέδαση.

Κεντρικό σύνθημα της ανοιχτής αυτής πρόσκλησης είναι το φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού:

«Τι κι αν μας ‘μπριζώνουν’; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! λοιπόν»

Οι πρωινές δράσεις που θα ξετυλιχτούν περιλαμβάνουν καρναβαλικές πομπές, με ξεφάντωμα στο ρυθμό των κρουστών, ακροβατικά-ζογκλερικά, μουσικές, χορούς και άφθονη διάθεση για καρναβαλικές ευχές, αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο της Πάτρας.

Πρωινές δράσεις και παράδοση καρναβαλικού λαβάρου

Από το πρωί στο κέντρο της πόλης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές δράσεις:

11:00 Άφιξη μουσικού άρματος στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.

11:00 Αναχώρηση μουσικού συγκροτήματος κρουστών Ritmo Loco Street Band, συνοδεία της Κριτικής Επιτροπής από την οδό Μιαούλη στη συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι: Μιαούλη, Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου – άφιξη 11:30 στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

11:00 Συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων της Τελετής Καρναβαλικού Λαβάρου στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.

11:30 Αναχώρηση πομπής από την Πλατεία Τριών Συμμάχων. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι: άνοδος στην Αγίου Νικολάου, Μαιζώνος, κάτω μέρος Πλατείας Γεωργίου – Μαιζώνος – άφιξη στο Δημαρχείο.

Προπορεύονται το συγκρότημα κρουστών Ritmo Loco Street Band, ακολουθούν οι X-Saltibagos, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και τα μέλη του ΔΣ, η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Γεωργία Σακκά, μέλη της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής, εθελοντές, η τελάλισσα Μαρία Αγουρίδη με το Μουσικό Άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές.

12.00 Την πομπή θα καλωσορίσει στην πόρτα του Δημαρχείου ο δήμαρχος Πατρέων που, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής, θα παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Την εκδήλωση θα σφραγίσει το έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον δήμαρχο, την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπροσώπους των συλλόγων των «σοκολατοριχτών» από το μπαλκόνι του Δημαρχείου.

Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στις 17 Μαρτίου, σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Μετά την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου, το μουσικό συγκρότημα κρουστών Ritmo Loco Street Band και οι X-Saltibagos θα μεταφέρουν κέφι, ρυθμό, χαρά και καρναβαλικά χρώματα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτραςμ ακολουθώντας τη διαδρομή: Μαιζώνος, Παντανάσσης, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου – άφιξη στην Πλατεία Γεωργίου. Εκεί θα γίνουν μια παρέα με τον κόσμο, χορεύοντας σε ρυθμούς άφρο-λάτιν υπό τον ήχο των κρουστών.

Οι απογευματινές και βραδινές δράσεις

Από νωρίς το απόγευμα, στις 18.30 στη πλατεία Γεωργίου, DJ’S μουσική καλεί τον κόσμο να συντονιστεί με τις επιλογές των γνωστών djs Τάκη Αγγελόπουλου και Παναγιώτη Μουζάκη, που θα ανεβάσουν τα καρναβαλικά ντεσιμπέλ. Μαζί τους ερασιτέχνες ηθοποιοί – παρουσιαστές θα αλληλοεπιδρούν με το κοινό.

Στις 20.00 ο καταξιωμένος θίασος θεατρικού δρώμενου (Θέατρο Δρόμου Helix) με την Baroque Παρέλαση θα αναχωρήσει από το Δημαρχείο, ακολουθώντας τη διαδρομή: Μαιζώνος, Βότση, Ρήγα Φεραίου, Ερμού, Μαιζώνος – άφιξη στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου.

Η Baroque Παρέλαση είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά.

Ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και αρλεκίνοι συνθέτουν μια μαγική εικόνα, σκορπώντας χαρά και γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Η ώρα της επίσημης έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 θα είναι στις 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α’ και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έχοντας δίπλα του την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ θα κηρύξει την έναρξη. Οι καθιερωμένες σοκολατορίψεις των σωματείων θα αφήσουν την απαραίτητη γλυκιά πινελιά.

Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία κέφι.