Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας – Πρόληψη σημαίνει υγεία.
Ίσως δεν είναι το πιο ρομαντικό, αλλά το ραντεβού με τον γιατρό σας μπορεί να σας σώσει τη ζωή, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, όσοι πηγαίνουν για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους έχουν καλύτερη υγεία και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 97.204 συμμετέχοντες στη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank, παρακολούθησαν τους φακέλους υγείας τους για 9 χρόνια και είδαν ότι τα τακτικά προληπτικά ραντεβού συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως:
- 19% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας,
- 23% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης οξείας νεφρικής βλάβης και
- 44% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης κίρρωσης του ήπατος.
Ωστόσο, πολλοί βλέπουν το γιατρό τους αφού παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ άλλοι παρακολουθούνται τακτικά αλλά μόνο για τη διαχείριση ήδη γνωστών τους παθήσεων.
Αν, όμως, ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών και κάνετε προληπτικές εξετάσεις όσο συχνά χρειάζεται, έχετε διπλό κέρδος:
- Από τη μία πλευρά πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι πιο σοβαρές παθήσεις, αν διαγνωστούν έγκαιρα και στα πρώτα στάδια, μπορούν με την πρόοδο της επιστήμης να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
- Από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια των συχνών εξετάσεων, μπορείτε να γνωρίζετε με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας σας, αφού έτσι ξέρετε σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι δείκτες που την επηρεάζουν και μπορείτε να φροντίζετε να παραμένουν πάντα μέσα στα φυσιολογικά όρια.
Check up σε 3 βήματα
Για να οργανώσετε το ετήσιο τσεκάπ σας χωρίς να παραλείψετε κάποια σημαντική εξέταση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Βήμα 1: Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί.
- Βήμα 2: O γιατρός σας θα κάνει την απαιτούμενη κλινική εξέταση ρουτίνας.
- Βήμα 3: O γιατρός σας θα γράψει τις εξετάσεις που χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, καθώς και την κατάσταση της υγείας σας και θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε πριν από κάθε εξέταση, τη διάρκειά της και ορισμένα πρακτικά θέματα (π.χ. τι πρέπει να έχετε φάει προηγουμένως κλπ.). Μη διστάσετε να του ζητήσετε να σας εξηγήσει οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.
«Σκαλίστε» το οικογενειακό σας ιστορικό
Εφόσον είναι δυνατόν, αναζητήστε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, όπως το είδος της νόσου, την ηλικία της διάγνωσης και από ποια πλευρά της οικογένειάς σας εμφανίστηκε μια πάθηση.
Είναι σημαντικό να εξετάσετε εάν υπήρχαν περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών στην οικογένεια όπως ο καρκίνος, ιδιαίτερα του εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών και το μελάνωμα.
Ρωτήστε πόσο χρόνων ήταν ο/η συγγενής σας όταν διαγνώστηκε.
Εξετάστε επίσης το ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος Hashimoto ή Graves (θυρεοειδής), κακοήθης αναιμία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, ψωρίαση και κοιλιοκάκη. Αν ένα συγγενικό σας πρόσωπο είχε κάποια από αυτές τις νόσους προσπαθήστε και πάλι να μάθετε σε ποια ηλικία την εμφάνισε.
Ένα λεπτομερές καταγεγραμμένο ιατρικό ιστορικό μπορεί να διευκολύνει την ουσιαστική επικοινωνία με τον γιατρό σας.
Όταν τα ιατρικά σας αρχεία ενημερώνονται, μπορείτε να τα ελέγξετε μαζί και ο γιατρός σας να παρατηρήσει τυχόν μοτίβα ή άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην καλύτερη θεραπεία, εφόσον χρειαστεί.