Πόσα χρήματα θα είχατε βγάλει αν είχατε επενδύσει σε bitcoin πριν από 1, 5 ή 10 χρόνια

Συνεχίζεται ο πυρετός ενδιαφέροντος στην αγορά λόγω των spot bitcoin ETFs και του πολυαναμενόμενου halving του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος

H τιμή του bitcoin βρίσκεται και πάλι στα ύψη, ξεπερνώντας τα 52.000 δολάρια την περασμένη Τετάρτη, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για το πάντα ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα, το οποίο διαπραγματευόταν σε λιγότερο από το ένα τρίτο της τρέχουσας αξίας του τον Νοέμβριο του 2022.

Την εποχή εκείνη, το νόμισμα είχε χάσει πάνω από το 75% της αξίας του μετά την κατάρρευση της FTX. Η τιμή έχει ανακάμψει έκτοτε, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται από το ιστορικό αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο του 2021, όταν κυμαινόταν κοντά στα 69.000 δολάρια.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη στις 11 Ιανουαρίου των spot bitcoin ΕΤFs, τα οποία επιτρέπουν στους καθημερινούς επενδυτές να αγοράζουν bitcoin σε οργανωμένα χρηματιστήρια και όχι σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καθιστά ευκολότερη την επένδυση στο bitcoin, ενώ παράλληλα προσδίδει νομιμότητα σε έναν κλάδο που μαστίζεται από σκάνδαλα. To «πράσινο φως» στα 11 spot bitcoin ETFs φαίνεται ότι προσέλκυσε νέο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς η αξία κεφαλαιοποίησης των bitcoin ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τετάρτη.

Πόσο, όμως, αξίζουν $1.000 δολάρια επενδύσεων σε bitcoin, με βάση την ημερομηνία αγοράς;

Το πρακτορείο CNBC υπολόγισε την συνολική αξία των επενδύσεών σας στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια σε bitcoin πριν από ένα, πέντε ή 10 χρόνια. Οι υπολογισμοί του CNBC βασίζονται στην τιμή του token στα $51.793 της 14ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στο bitcoin πριν από ένα χρόνο, οι επενδύσεις σας θα είχαν αξία $2.331 δολαρίων στις 14 Φεβρουαρίου.

Αν είχατε επενδύσει $1.000 πριν από πέντε χρόνια, η επένδυση θα είχε αυξηθεί κατά 1.352% και θα άξιζε περίπου 14.524 δολάρια.

Αν, τέλος, είχατε αγοράσει bitcoin αξίας 1.000 δολαρίων πριν από 10 χρόνια, η επένδυσή σας θα είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 7.644% και θα άξιζε περίπου $77.443.

Αν είχατε επενδύσει σε bitcoin στις 11 Ιανουαρίου, όταν τα ETFs έλαβαν το «πράσινο φως» από την SEC, μια επένδυση 1.000 δολαρίων θα άξιζε τώρα 1.113 δολάρια.

Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι άκρως κερδοσκοπικά και ευμετάβλητα, οι οικονομικοί αναλυτές συνιστούν συνήθως να μην επενδύετε περισσότερα από όσα είστε διατεθειμένοι να χάσετε. Ομοίως, οι προηγούμενες αποδόσεις δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές της μελλοντικής επιτυχίας.

Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό ποσό επενδύσεων σε  κρυπτονομίσματα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός εύλογα διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

«Νομίζω ότι έχει νόημα για τους περισσότερους επενδυτές να προχωρήσουν σε μικρές επενδύσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, περίπου στο 1% ή 2% ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου», δήλωσε πρόσφατα ο ιδρυτής της WELLth Financial Planning, Κρις Ντιοντάτο σε συνέντευξή του στο CNBC.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος τόνισε πως «διστάζω να συστήσω περισσότερα, διότι, εκτός από τη σημαντική μεταβλητότητά τους, δεν παράγουν ταμειακές ροές όπως οι παραδοσιακές επενδύσεις. Τα κρυπτονομίσματα αξίζουν μόνο όσο κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι’ αυτά».

Αντί να επιλέγουν μεμονωμένες μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι ειδικοί συχνά συνιστούν επενδύσεις σε χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια ή ETFs, τα οποία προσφέρουν αυτόματη ποικιλομορφία. Όταν επενδύετε στον S&P 500, για παράδειγμα, ουσιαστικά αγοράζετε μέρος περίπου 500 εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ, οπότε η επιτυχία της επένδυσής σας δεν είναι συνδεδεμένη με μία μόνο εταιρεία.

Από τις 14 Φεβρουαρίου και ύστερα, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 21% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC. Από το 2019, ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά περίπου 82%, ενώ από το 2014 μέχρι τώρα, έχει καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 172%. 

newmoney