Ο λόγος που τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από το Θιβέτ

Τα πιο σοβαρά δυστυχήματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Πάνω από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600 αεροπλάνα χάθηκαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή

Αν δει κάποιος με προσοχή τον χάρτη της εφαρμογής Flight Radar, σίγουρα θα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία μεγάλη περιοχή στην Ασία, όπου δεν πετούν αεροπλάνα. Πρόκειται για το οροπέδιο του Θιβέτ της Κίνας ή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται «Στέγη του κόσμου».

tibet12

Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι μία περιοχή με εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω του ότι τα βουνά εκεί έχουν μέσο υψόμετρο 4.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με κέντρο το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο.

Παρόλο που τα αεροπλάνα, συνήθως, πετούν πάνω από τα 9.000 μέτρα, αν συμβεί κάτι που απαιτεί από το πλήρωμα να αποφασίσει να κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως σε περίπτωση αποσυμπίεσης στην καμπίνα, το αεροσκάφος πρέπει να προσγειωθεί γρήγορα σε ύψος περίπου 3.000 μέτρα, ώστε οι επιβάτες να έχουν αρκετό οξυγόνο για αναπνοή.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής του Θιβέτ, το υψόμετρο είναι πολύ υψηλότερο από τα 3.000 μέτρα, και δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο οροπέδιο όπου τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειωθούν με ασφάλεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό δημιουργεί μια πρόκληση για τα αεροπλάνα που πετούν σε αυτήν την περιοχή, καθώς η υψηλή υψόμετρο μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

Η γεωγραφική δομή του Θιβέτ προκαλεί προβλήματα όταν ένας κινητήρας σε δικινητήριο αεροσκάφος αποτύχει, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλο ύψος για ασφαλή πτήση σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον, η ορεινή φύση του εδάφους δημιουργεί προβλήματα, και ο καιρός στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους.

Η απρόβλεπτη φύση των καιρικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, ενώ το έντονο κρύο μπορεί να οδηγήσει στον παγετό των καυσίμων των αεροπλάνων.

Ακόμη, αν κάτι απρόοπτο συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, στην περιοχή δεν υπάρχουν αεροδρόμια, ενώ τα απαιτητικά εδάφη και οι δυσμενείς συνθήκες καθιστούν τις επιχειρήσεις διάσωσης αδύνατες σε περίπτωση συντριβής του αεροσκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο σοβαρά δυστυχήματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 1.500 άνθρωποι πέθαναν και περίπου 600 αεροπλάνα χάθηκαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή του Θιβέτ.

Αν κάποιος προσπαθήσει να τα συγκρίνει με τις «μυστήριες» εξαφανίσεις στο Τρίγωνο των Βερμούδων, τα περιστατικά στο οροπέδιο του Θιβέτ καταλήγουν να είναι πολύ πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα