Τι μαρτυρούν για την ψυχολογία μας τα… κόκκινα μάγουλά μας; Ποιες οι συνέπειες αυτής της αντίδρασης;
Ανακαλώντας αναμνήσεις, ίσως ακόμα θυμάστε αυτή την αίσθηση της ζέστης στο πρόσωπό σας όταν ο δάσκαλος σας σήκωνε στον πίνακα. Μπορεί τα μάγουλά σας να κοκκινίζουν ακόμα όταν σκοντάφτετε και όλοι γυρίζουν να σας κοιτάξουν ή σε άλλες καταστάσεις, κάποιες ίσως θετικές για την ψυχολογία σας, που όμως σας φέρνουν σε αμηχανία. Όπως και να’ χει, ένα είναι το βέβαιο:
Το «κοκκίνισμα» είναι… προνόμιο μόνο του ανθρώπινου είδους. Γιατί άραγε συμβαίνει;
Ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, Κάρολος Δαρβίνος, είχε χαρακτηρίσει αυτήν την αντίδραση ως «την πιο περίεργη και πιο… ανθρώπινη από όλες τις εκφράσεις». Ακόμα και σήμερα, τείνει να μην είναι πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι παρά το γεγονός ότι το «κοκκίνισμα» είναι «πανταχού παρών», αποτελεί ένα τόσο ακούσιο όσο και ανεξέλεγκτο φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δεδομένα στα οποία έχουν καταλήξει.
Κοκκινίζουμε κυρίως από αμηχανία
Ως εκ τούτου, το «κοκκίνισμα» προκαλείται μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την απόκριση μάχης ή φυγής- τη σωματική αντίδραση που σημειώνεται όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ψυχολογική ή σωματική απειλή.
Όταν νιώθουμε αμηχανία ή ντροπή, το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου. Έτσι, προκύπτει η κόκκινη επιδερμίδα και η αίσθηση της ζεστασιάς στο πρόσωπο, δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία εκεί έχουν μεγαλύτερο πλάτος και είναι πιο επιφανειακά.
Το κοκκίνισμα συνδέεται όμως και με το αίσθημα του θυμού.
Όσο πιο ανήσυχοι νιώθουμε, τόσο περισσότερο διεγείρεται το νευρικό μας σύστημα και αυξάνεται η πιθανότητα να κοκκινήσουμε.
Τι έχουν αποκαλύψει μελέτες
Σύμφωνα με μελέτη, αν κάποιος απλά πει ότι κοκκινίζει χωρίς στην πραγματικότητα να του έχει συμβεί, μπορεί να καταλήξει να το προκαλέσει…
Σε άλλη μελέτη κατά την οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να τραγουδήσουν δυνατά παρουσία άλλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή αίματος στο πρόσωπο αυξήθηκε μόνο στα μάγουλα.
Οι ερευνητές θεωρούν πως το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το «κοκκίνισμα» μπορεί να μας κάνει να το φοβόμαστε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι μια φυσιολογική και… χαριτωμένη αντίδραση του σώματος που χρησιμεύει για να εκφράσει τη συναισθηματική μας κατάσταση και μπορεί να έχει κάποια κοινωνικά οφέλη.
Το ακούσιο… ρουζ στα μάγουλά μας «γεννά» συμπάθεια
Όταν κανείς κοκκινίζει, οι γύρω του αναγνωρίζουν ότι η συναισθηματική του εμπειρία είναι ειλικρινής, δηλώνουν οι επιστήμονες. Έτσι, είναι πιο πιθανό να θεωρηθεί κάποιος που κοκκινίζει ως ένα αξιόπιστο άτομο.
Το «κοκκίνισμα» μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια μη λεκτική μορφή συγγνώμης. Χαρακτηριστικά, έρευνα έδειξε ότι οι φωτογραφίες με πρόσωπα που έχουν κοκκινίσει προκάλεσαν μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που κοκκινίζουν εύχονται να μην το έκαναν, αλλά τα κόκκινα μάγουλα, σε σύγκριση με άλλους τύπους συναισθηματικών εκδηλώσεων, είναι ένα από τα πιο ευδιάκριτα σημάδια αυτογνωσίας», καταλήγουν οι ερευνητές.