Το γνωστότερο τραγούδι γενεθλίων “κλείνει” έναν αιώνα ζωής

Σαν σήμερα στις 4 Μαρτίου 1924 δημιουργήθηκε το τραγούδι, σήμα κατατεθέν για τα γενέθλια, «Happy Birthday to You».

100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη δημιουργία του πιο δημοφιλούς τραγουδιού για τα γενέθλια «Happy Birthday to You».

Το τραγούδι «γεννήθηκε» για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου το 1924.

Έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του, το αγγλόφωνο «Happy Birthday» έχει γίνει συνώνυμο με τα γενέθλια παγκοσμίως.

Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και έχει ενσωματωθεί στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα με διάφορες διασκευές.

Σε πολλές περιπτώσεις, ακούγεται ακριβώς όπως είναι στα αγγλικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Συνήθως τραγουδιέται στον εορτάζοντα/εορτάζουσα αμέσως μετά το ελληνικό τραγούδι, λίγο πριν σβήσει τα κεράκια της τούρτας.

Η ιστορία του τραγουδίου

Το «Happy Birthday to You» προέρχεται από το παιδικό τραγούδι «Good Morning to All», το οποίο δημιούργησε το 1893 η νηπιαγωγός Πάτι Χιλ για να καλωσορίζει κάθε πρωί τα παιδιά στο σχολείο στο Λιούσβιλ του Κεντάκι, όπου ήταν διευθύντρια. Η μελωδία ήταν της αδελφής της, Μίλντρεντ Χιλ, πιανίστα και συνθέτις.

Ο σκοπός ήταν να δημιουργήσουν ένα χαρούμενο τραγούδι που θα ανεβάζει τη διάθεση των παιδιών, με απλούς και κατανοητούς στίχους που θα μπορούσαν να μάθουν εύκολα.

Το τραγούδι «Good Morning to All»

Το «Happy Birthday to You» γίνεται ύμνος γενεθλίων

Στις 4 Μαρτίου 1924, ο Ρόμπερτ Κόλμαν επιμελείται ένα βιβλίο γενεθλίων και μέσα εκεί συναντάμε το «Good Morning to All» με διαφορετικούς στίχους και συγκεκριμένα με αυτούς που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους και το τραγούδι άρχισε να μεταδίδεται από στόμα σε στόμα με εκπληκτική ταχύτητα.

Από το 1988 τα δικαιώματα του τραγουδιού, που έχει αποδειχτεί σωστό χρυσωρυχείο, ανήκουν, έως και το 2030, στη Warner.

Η εταιρεία ζητά αντίτιμο, περίπου 7.000 δολάρια για τα πνευματικά δικαιώματα όταν το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται σε ταινίες, δίσκους κλπ., και για το λόγο αυτό σπανίως ακούγεται σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές.

«Happy Birthday Mr President»

Ίσως από τα πιο διάσημα «Happy Birthday», αν όχι το πιο διάσημο, είναι αυτό που τραγούδησε η Μέριλιν Μονρόε στις 19 Μαΐου του 1962, σε εκδήλωση για τα 45α γενέθλια του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι.