Τι «μπλοκάρει» την ευτυχία; Είναι μάταιο να την… κυνηγάμε;
Σε ό,τι αφορά την προσωπική μας ευτυχία, πολλοί από εμάς κάνουμε συχνά ένα βήμα μπροστά και ύστερα δύο πίσω… Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, μπορεί να καταλήξουμε, αφού έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα που μας κάνουν χαρούμενους, να πάρουμε σε βάθος χρόνου περισσότερα κιλά από πριν. Αν πάλι βρούμε μια νέα δραστηριότητα που μας γεμίζει χαρά, ίσως συνειδητοποιήσουμε μήνες αργότερα ότι δεν έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο για να την κάνουμε. Μπορεί ακόμη και να ξεκινήσουμε μια νέα φιλία που απολαμβάνουμε, ωστόσο σύντομα ανακαλύπτουμε ότι μάλλον είμαστε «πολύ απασχολημένοι» για να την χωρέσουμε στο πρόγραμμά μας.
Αν ερωτευτούμε, κάποιες φορές αρχίζουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για να απομακρυνθούμε. Κι αν πετύχουμε σε έναν τομέα, σαμποτάρουμε τον εαυτό μας σε έναν άλλο.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, συχνά τείνουμε να κατηγορούμε τις περιστάσεις ή την κακή μας τύχη.
Έχουμε… δυσανεξία στην ευτυχία;
Μήπως έχουμε μεγαλύτερη άρνηση απέναντι στον εαυτό μας από ό,τι φανταζόμαστε; Μήπως πιστεύουμε ότι το να επιδιώκουμε τα πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε είναι εγωιστικό;
Όλοι μας έχουμε στιγμές που ακούμε την εσωτερική μας φωνή που μας κρίνει. Που μας αποθαρρύνει από το να θέτουμε στόχους, που μας κάνει να μην περιμένουμε πολλά από τον εαυτό μας και τη ζωή.
Αυτή η εσωτερική φωνή, μάλλον ενεργοποιείται όταν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός για να μας υπενθυμίσει πως θα ήταν καλύτερα να παραμείνουμε στη ζώνη άνεσής μας.
Γιατί υπάρχει και γιατί την ακούμε;
5 κοινοί λόγοι που δεν ανοίγουμε την πόρτα στην ευτυχία
Είναι παράξενο πως αυτό που θέλουμε περισσότερο, είναι συχνά αυτό στο οποίο αντιστεκόμαστε πιο πολύ.
Το όμορφο συναίσθημα της ευτυχίας τείνει να:
#1 Διαταράσσει την αίσθηση της ταυτότητάς μας
Ανεξάρτητα από το πόσο αρνητική κριτική ασκούμε στον εαυτό μας, αισθανόμαστε οικειότητα, άνεση και ασφάλεια με την εσωτερική μας φωνή.
Ξεκινώντας μια διαδικασία αλλαγών, συνήθως μας πιάνει ανησυχία. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι μέχρι εκείνη τη στιγμή διότι έχουν εισχωρήσει βαθιά στη συνείδησή μας.
#2 «Προκαλεί» τις άμυνές μας
Οι άμυνες είναι σαν πανοπλίες που κατασκευάσαμε ενάντια σε οτιδήποτε μας έβλαψε. Αν μας κακομεταχειρίστηκαν ή μας παρεξήγησαν σε μικρότερη ηλικία, μπορεί να φοβόμαστε να ξεχωρίσουμε, να πετύχουμε, να τραβήξουμε την προσοχή.
Χτίζουμε άμυνες για να προσαρμοστούμε σε ανεπιθύμητα στοιχεία του πρώιμου περιβάλλοντός μας και ασυνείδητα μπορεί ακόμα και να αναζητούμε καταστάσεις που ήταν παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε, όσο δυσάρεστες κι αν ήταν. Έτσι, καταλήγουμε σε έναν φαύλο κύκλο.
Αν πάρουμε το ρίσκο και ρίξουμε τις άμυνές μας, τότε είναι πιο πιθανό να ευτυχήσουμε.
#3 Μας αγχώνει
Όταν ενεργούμε ενάντια στην εσωτερική μας φωνή και σπάμε τις άμυνές μας, είναι φυσικό να νιώσουμε άγχος στην αρχή. Η κριτική φωνή στο μυαλό μας γίνεται πιο δυνατή. Σε αυτές τις στιγμές, η παραίτηση μπορεί να καταπραΰνει το στρες, επαναφέροντάς μας σε ό,τι αισθανόμαστε πιο οικείο.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής είναι πιθανό να συνοδεύεται από άγχος. Για να «ξεκολλήσουμε» από αυτό το άβολο συναίσθημα, θα πρέπει να αγνοήσουμε την εσωτερική μας φωνή και να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά με σκοπό να πετύχουμε ό,τι μας ευχαριστεί.
#4 Μας δημιουργεί ενοχές
Η ευτυχία είναι μια επιλογή που συχνά μας αποδεσμεύει από το παρελθόν, ειδικά όταν επιλέγουμε να προχωρήσουμε σε μια εντελώς διαφορετική ζωή.
Σε αυτή τη διαδικασία, οι ενοχές είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους λόγω του ότι αφήνουμε πίσω τον παλιό μας εαυτό, ανθρώπους και στιγμές.
Δεν είναι εύκολο, ακόμα και αν μας έχουν πληγώσει, να σπάσουμε τη σύνδεση με άτομα και καταστάσεις. Αν ξεπεράσουμε τις ενοχές μας και αποδεσμευθούμε, μπορεί να νιώσουμε αρχικά μόνοι, σίγουρα όμως, πιο ελεύθεροι.
#5 Μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο
Το να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πόνο, θυμίζοντάς μας ό,τι δεν είχαμε στο παρελθόν. Νέες, θετικές εμπειρίες μπορούν να ανοίξουν παλιές πληγές με έναν απροσδόκητο τρόπο και να νιώσουμε τη θλίψη των χρόνων που μας απέρριψαν.
Μια πιο «γεμάτη» ζωή τείνει να είναι γενικά και πιο «γεμάτη» συναισθηματικά. Δεν μπορούμε να… μουδιάζουμε επιλεκτικά τον πόνο χωρίς να μουδιάζουμε παράλληλα τη χαρά.
Αν νιώσουμε περισσότερη αγάπη, ευγνωμοσύνη και ευχαρίστηση, θα πρέπει μάλλον να είμαστε προετοιμασμένοι να νιώσουμε και περισσότερη θλίψη για την ευαλωτότητα της ανθρώπινης φύσης.
Το κυνήγι της ευτυχίας
Κανείς δεν μπορεί να σας πει τι θα σας φέρει την ευτυχία ή τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Θα πρέπει να το προσδιορίσετε μόνοι σας και μόλις το κάνετε, να παλέψετε για αυτό.
Οι παρακάτω τρόποι ίσως βοηθήσουν:
- Μοιραστείτε τους στόχους με αγαπημένα σας πρόσωπα για να δεσμευτείτε πιο εύκολα σε αυτούς.
- Αναγνωρίστε το μοτίβο της επικριτικής εσωτερικής σας φωνής έτσι ώστε να ξέρετε πότε ενεργοποιείται και να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να την σωπάσετε.
- Βρείτε ενεργούς τρόπους απεμπλοκής από αρνητικές επιρροές του παρελθόντος, επιλέγοντας τις συμπεριφορές που θέλετε να μιμηθείτε και απορρίπτοντας όσες θεωρείτε επιβλαβείς.
- Μην υιοθετείτε τη νοοτροπία του «θύματος». Το παρελθόν δεν μπορεί να σας ελέγξει. Είστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να κάνετε τις δικές σας επιλογές.
- Αναγνωρίστε ότι είστε δυνατοί και ικανοί και ότι οι αναποδιές δεν θα σας πτοήσουν.
Κάθε ένα από αυτά τα βήματα αποτελεί μια συνεχή πρόκληση, αλλά αξίζει τον κόπο. Η ευτυχία σας έχει σημασία και είναι στο χέρι σας να κάνετε σήμερα το πρώτο βήμα.