Το έντονο στρες κάνει τους νεότερους ανθρώπους να δείχνουν και να αισθάνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.
Είναι τελικά η ηλικία απλώς ένα νούμερο; Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας παρατήρησαν ότι οι νεότεροι ενήλικες φαίνονται και αισθάνονται μεγαλύτεροι τις ημέρες που νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και τους κατακλύζει το στρες.
Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mental Health Science είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς οι επιστήμονες βλέπουν μια αύξηση του άγχους που βιώνουν τώρα οι νέοι, σε σύγκριση με το άγχος που βίωναν οι προηγούμενες γενιές.
«Η βιβλιογραφία μας λέει ότι όταν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αυτό συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες που εξετάζουν αυτό το ζήτημα σε άτομα στα 20 και τα 30 τους χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.
«Η βαθύτερη κατανόηση αυτού του φαινομένου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που προστατεύουν την ψυχική και σωματική μας ευεξία», καταλήγουν.
Από τι κινδυνεύετε αν νιώθετε μεγαλύτεροι από ό,τι είστε
Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου στην Αγγλία επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι αγχώδεις διαταραχές έχουν δείκτες στο αίμα οι οποίοι μαρτυρούν ότι είναι γηραιότερα από την πραγματική ηλικία τους.
Με άλλα λόγια, η βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο φάνηκε να είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία.
Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι πέντε χρόνια υψηλότερη από την πραγματική του ηλικία, έχει 40% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει αγγειακή άνοια (η άνοια που προκαλείται από προβλήματα στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο) ή να υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (όταν η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου εμποδίζεται, προκαλώντας βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα).
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν (με διαφορετικούς ρυθμούς), ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές αυξάνεται.
Η βιολογική ηλικία είναι η μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού. Δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.
Αυτή δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία – αυτή δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητα.
Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο ή γηραιότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά ή σε σχέση με τον αριθμό των κεριών που έχει η τούρτα στα γενέθλιά του.