Μέσα στον Απρίλιο θα παρθούν οι αποφάσεις για το έκτακτο δώρο Πάσχα, για την επιταγή ακρίβειας από την κυβέρνηση.
Αν και το οικονομικό επιτελείο «δεν βλέπει στον ορίζοντα» περιθώρια για νέες παροχές, καθώς προέχει η δημοσιονομική σοβαρότητα. η συζήτηση ωστόσο δεν έχει κλείσει, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα μέσα Απριλίου όταν δηλαδή θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα δείχνουν υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα τον Ιανουάριο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η καλή πορεία τους συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι όποιες υπερβάσεις ιδίως τους πρώτους μήνες του έτους δεν είναι ικανές να διαμορφώσουν περιθώρια πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει δώσει χρήματα παραπάνω για την αύξηση του επιδόματος γέννας, τα μέτρα στήριξης των αγροτών και την αύξηση των αποζημιώσεων για εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
Η φετινή χρονιά δεν είναι δημοσιονομικά εύκολη καθώς η χώρα καλείται να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, υλοποιώντας την υπόσχεση της κυβέρνησης στους εταίρους της.
Το δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για νέα μέτρα στήριξης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πριν από λίγες μέρες επί της ουσίας ότι δεν είναι της παρούσης μία τέτοια απόφαση. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ευρωεκλογές ενώ το Μαξίμου, επιχειρώντας να γυρίσει το χαρτί βάζει σε πρώτο πλάνο την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Συνεπώς, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για έκτακτο δώρο Πάσχα για τους πιο ευάλωτους. Εφόσον ο πρωθυπουργός δώσει το πράσινο φως θα μοιραστεί σε:
- 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
- 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
- 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
- 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
- 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.