Το μυστικό που κρύβει η ζώνη ασφαλείας και πρέπει να γνωρίζεις

Ο απόλυτος σύμμαχος στην ασφάλεια οδηγού και επιβατών σε ένα αυτοκίνητο είναι η ζώνη ασφαλείας, η οποία μπορεί να προσφέρει και μία πολύτιμη «υπηρεσία» που σίγουρα δεν περιμένει κανείς.

Η ζώνη ασφαλείας είναι αδιαμφισβήτητα το πιο πολύτιμο στοιχείο εξοπλισμού ασφάλειας σε ένα αυτοκίνητο, γιατί αν δεν χρησιμοποιείται αυτή κανένα από τα υπόλοιπα συστήματα στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου δεν μπορεί να προστατέψει οδηγό και επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος.

Αποκλειστικός σκοπός της ζώνης ασφαλείας είναι να συγκρατεί στη θέση του τον οδηγό ή τον επιβάτη ενός αυτοκινήτου. Μπορεί ωστόσο να «χρησιμοποιηθεί» και με έναν τρόπο που δύσκολα μπορεί να φανταστεί ο μέσος οδηγός.

Ειδικότερα, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η ζώνη ασφαλείας μπορεί να παίξει και το ρόλο του καταγραφικού στο «βιογραφικό» ενός αυτοκινήτου, ενός πολύ χρήσιμου καταγραφικού που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους σκοπεύουν να αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα η ζώνη μπορεί να είναι «μάρτυρας» πολλών και διαφορετικών δυσάρεστων συμβάντων που αφορούν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που βρίσκεται υπό αξιολόγηση για αγορά.

Αυτό που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για την αγορά του αυτοκινήτου είναι να τραβήξει και να ξετυλίξει εντελώς ολόκληρη τη ζώνη ασφαλείας και να την παρατηρήσει, κάτι που πρέπει να κάνει και για τη ζώνη του συνοδηγού αλλά και για εκείνες που προορίζονται για τους πίσω επιβάτες.

Επόμενο βήμα είναι η παρατήρηση ειδικά στο κομμάτι της ζώνης που δεν ξετυλίγεται συνήθως. Αν ο οδηγός εντοπίσει σημάδια λάσπης τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της απόκτησης του συγκεκριμένου μοντέλου καθώς η πιθανότητα να έχει πλημμυρίσει και το νερό να έχει εισχωρήσει και στο εσωτερικό είναι πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, οποιαδήποτε άλλη φθορά στη ζώνη, όπως για παράδειγμα ένα κόψιμο, ακόμη και μικρό, θα πρέπει επίσης να θέσει σε συναγερμό τον εν δυνάμει αγοραστή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου καθώς δείχνει ότι μάλλον υπάρχει συμμετοχή και σε κάποιο ατύχημα.

Προσοχή λοιπόν όταν κινείστε για αγορά μεταχειρισμένου και μην ξεχάσετε να ελέγξετε και τις ζώνες ασφαλείας πριν προχωρήσετε στην αγορά του ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.