Μία διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας αποκτά ολοένα και περισσότερο κοινό. Τι είναι η ολιστική ιατρική και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;
H ολιστική ιατρική είναι μια μορφή θεραπείας που βλέπει το άτομο ως «όλον» – σώμα, μυαλό, πνεύμα και συναισθήματα – στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ολιστικής ιατρικής, για να είσαι πιο υγιής θα πρέπει να έχεις τη σωστή ισορροπία στη ζωή σου.
Οι επαγγελματίες της ολιστικής ιατρικής πιστεύουν ότι ολόκληρο το άτομο αποτελείται από μέρη που εξαρτώνται το ένα από το άλλο και εάν ένα μέρος δεν λειτουργεί σωστά, όλα τα άλλα μέρη θα επηρεαστούν.
Έτσι, εάν έχεις ανισορροπίες σε κάποιο κομμάτι της ζωής σου (σωματικές, συναισθηματικές ή πνευματικές), η γενικότερη υγεία σου βλάπτεται.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως ένας ολιστικός γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις μορφές ιατρικής που υπάρχουν διαθέσιμες, από τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή έως τις εναλλακτικές θεραπείες, για να σε βοηθήσει.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ολιστικής και φυσικής ιατρικής;
Η φυσική ιατρική, είναι ένας τύπος ολιστικής ιατρικής, που χρησιμοποιεί μόνο φυσικές θεραπείες, όπως τη βοτανική ιατρική και βελονισμό, για να βοηθήσει το σώμα να αυτοθεραπευθεί, αν και κάποιοι ολιστικοί γιατροί χρησιμοποιούν συμβατικές θεραπείες, βλέπε φάρμακα, συνδυαστικά με αυτές.
Οι βασικές της αρχές
Η ολιστική ιατρική βασίζεται στην πεποίθηση ότι η «αγάπη και υποστήριξη αποτελούν τον ισχυρότερο θεραπευτή» και ο κάθε άνθρωπος είναι τελικά υπεύθυνος για τη δική του υγεία και ευημερία. Άλλες αρχές της ολιστικής προσέγγισης περιλαμβάνουν τα εξής:
* Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν ενσωματωμένες θεραπευτικές δυνάμεις.
* Ο ασθενής είναι ένα άτομο, όχι μια νόσος.
* Η θεραπεία περιλαμβάνει μια ομαδική προσέγγιση που εμπλέκει τον ασθενή και τον γιατρό, αντιμετωπίζοντας όλα τα μέρη της ζωής του ατόμου με χρήση διάφορων πρακτικών υγειονομικής φροντίδας.
* Η θεραπεία περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτίας της κατάστασης, όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τύποι ολιστικών γιατρών
Κάποιοι ολιστικοί γιατροί μπορεί να διαθέτουν πτυχίο Ιατρικής. Ποια είναι όμως η διαφορά ενός ολιστικού γιατρού με έναν συμβατικό;
Ακολουθεί παράδειγμα: Όταν κάποιος που ταλαιπωρείται από ημικρανίες απευθυνθεί σε ολιστικό γιατρό, αυτός αντί να απλά συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, θα εξετάσει όλες τις αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλούν τους πονοκεφαλούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλα προβλήματα υγείας, διατροφικές συνήθειες και συνήθειες ύπνου, άγχος και προσωπικά προβλήματα κ.α. Ο ολιστικός θεραπευτικός σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή των ημικρανιών.
Άλλοι πάροχοι ολιστικής φροντίδας πάλι μπορεί να μην διαθέτουν ιατρικά πτυχία, αλλά ενδέχεται να έχουν πτυχία σε διάφορες μορφές συμπληρωματικής ή εναλλακτικής ιατρικής. Εκτός από τους ιατρούς λοιπόν, ολιστική ιατρική μπορεί να εφαρμόζουν οι οστεοπαθητικοί, οι χειροπράκτες και οι ομοιοπαθητικοί.
Και τύποι θεραπειών
Οι επαγγελματίες της ολιστικής προσέγγισης χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών θεραπείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Ανάλογα με την εκπαίδευση του επαγγελματία, αυτές οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την αυτοφροντίδα για την προώθηση της ευεξίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διατροφή, άσκηση, ψυχοθεραπεία, συμβουλές για τις σχέσεις, πνευματική υποστήριξη κ.ά.
* Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων του βελονισμού, της χειροπρακτικής, της ομοιοπαθητικής, του μασάζ, της φυσιοθεραπείας κ.ά.
* Δυτική φαρμακευτική και χειρουργικές επεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως η ολιστική ιατρική προορίζεται να συμπληρώνει, όχι να αντικαθιστά, την παραδοσιακή ιατρική φροντίδα. Αν θεωρείς πώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει, δες εδώ https://www.vrisko.gr/dir/kentra-olistikis-iatrikis/ τα κέντρα ολιστικής ιατρικής της Ελλάδας.
Με πληροφορίες από Web MD