Ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων – Το κόστος ανά κατηγορία

Εως 500 ευρώ θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν οι ασθενείς για μια απλή επέμβαση καταρράκτη σε απογευματινό χειρουργείο δημόσιου νοσοκομείου

Σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ξεκίνησαν χθες Τρίτη τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή, με το κόστος για τους πολίτες να κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», συνολικά σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 102.000 περιστατικά βρίσκονται στην αναμονή, εκ των οποίων τα 31.954 περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες και τα 26.221 περισσότερους από 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργική Απόφαση καθορίζει το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν εφεξής οι ασθενείς, το οποίο προκύπτει από τη βαρύτητα της επέμβασης.

O τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων:

Έτσι, για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ. Το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς για μια επέμβαση καταρράκτη διαμορφώνεται στα 300 – 500 ευρώ (πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση), ενώ για μια χολοκυστεκτομή οι ασθενείς που θα επιλέγουν την απογευματινή ζώνη θα πρέπει να καταβάλουν από 500 ως 1.200 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας).

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον πέντε επεμβάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο πέντε δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία.