Αν νομίζετε ότι το κάπνισμα σας βοηθά να παραμείνετε αδύνατοι, ερευνητές από τη Δανία λένε ότι κάνετε λάθος. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιά.
Δεν είναι λίγοι οι λόγοι που θα σας πείσουν να κόψετε το κάπνισμα, αλλά σε περίπτωση που χρειάζεστε έναν ακόμη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης λένε ότι αυτή η βλαβερή συνήθεια προωθεί την ανάπτυξη του κοιλιακού λίπους.
Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι το τσιγάρο τους βοηθά να παραμείνουν αδύνατοι, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, δείχνει ότι αυτό είναι απλώς ένας μύθος.
Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι οι καπνιστές τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος.
Το λίπος στην κοιλιά περιλαμβάνει το υποδόριο και το σπλαχνικό, το οποίο βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και περιβάλλει όργανα όπως το πάγκρεας και το ήπαρ.
Ενώ ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους είναι απαραίτητο για την προστασία αυτών των οργάνων, υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, η λιπώδης ηπατική νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Παλαιότερες μελέτες εξέτασαν, επίσης, τη σχέση μεταξύ του αυξημένου σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Σε μία από αυτές, αναφέρεται ότι το σπλαχνικό λίπος θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ έως και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
«Μελετώντας πώς οι παραλλαγές του DNA που συνδέονται με το κάπνισμα και το λίπος της κοιλιάς σχετίζονται με την κατανομή του λίπους σε άλλα μέρη του σώματος, παρατηρήσαμε ότι το υπερβολικό κοιλιακό λίπος στους καπνιστές ήταν κυρίως σπλαχνικό λίπος», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.
«Το βασικό εύρημα είναι ότι αυτοί οι γενετικοί παράγοντες συνδέονται πιο ισχυρά με τον αυξημένο σπλαχνικό λιπώδη ιστό – το λίπος που περιβάλλει τα κοιλιακά όργανα – παρά με το υποδόριο λίπος, που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα», καταλήγουν.
Περισσότεροι λόγοι υγείας που θα σας πείσουν να κόψετε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού) και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών).
Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους.
Οι επιπτώσεις είναι εξίσου δυσμενείς για πλειάδα ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μάλιστα, το 90% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου που συμβαίνουν σε άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, έχει ως κύριο αίτιο το κάπνισμα.
Το κάπνισμα ενός τσιγάρου απελευθερώνει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χαρακτηρίζονται ως τοξικές.
Όπως είναι φυσικό, αυτές οι τοξίνες καταστρέφουν σταδιακά τα κύτταρα στο σώμα σε σημείο που μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.