Πρέπει να τρώμε σολομό ή… σαν τον σολομό;

Μια ανατρεπτική έρευνα για τον σολομό, από την οποία μπορούμε να πάμε σε μια ακόμη πιο υγιεινή διατροφή.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food αμφισβητεί την αντίληψη ότι η κατανάλωση σολομού είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Αντίθετα, η ανάλυση, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο τρέφεται ο σολομός, δηλαδή καταναλώνοντας μικρά ψάρια, όπως το σκουμπρί ο γαύρος και η ρέγγα, είναι πιο διατροφικά ωφέλιμος για τον άνθρωπο.

Η μελέτη, με τίτλο «Wild Fish Consumption Can Balance Nutrient Retention in Farmed Fish», χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ιχθυοτροφεία της Νορβηγίας και εξέτασε γιατί τα φιλέτα σολομού εκτροφής δεν είχαν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχει γενικά ο άγριος σολομός, δηλαδή 6 από τα 9 θρεπτικά συστατικά: ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ωμέγα-3, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη

Α. Οι ποσότητες ασβεστίου, ειδικότερα, βρέθηκαν να είναι πέντε φορές πιο άφθονες στα φιλέτα ψαριών άγριας ζωής.

Ειδικότερα, τρώγοντας μικρότερα είδη της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μικρά ψάρια με τα οποία τρέφεται ο σολομός, μπορούμε τελικά να λάβουμε αυτές τις κρίσιμες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα λιπαρά οξέα.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την έρευνα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τρώμε μία ευρύτερη ποικιλία άγριων ειδών ψαριών όπως είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι γαύρος για να πάρουν τα περισσότερα δυνατά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακόμη, η κατανάλωση των μικρών ψαριών λέγεται ότι βοηθά το περιβάλλον, επειδή επιτρέπει σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ψαριών να ευδοκιμήσουν και επιβαρύνει λιγότερο τα υδάτινα συστήματα διατροφής.

Τα μικρότερα ψάρια, τα οποία ζουν λιγότερο, περιέχουν από τη φύση τους λιγότερο υδράργυρο από τα μεγαλύτερα ψάρια και είναι γνωστό ότι είναι άφθονες πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών D, A και B12.

Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μας σχετικά με τον τύπο των ψαριών που καταναλώνουμε, μπορούμε πραγματικά να συμβάλλουμε στην προστασία της υγείας τόσο του πληθυσμού όσο και του πλανήτη μας.

Για τους λάτρεις του σολομού… δεν υπάρχει λόγος πανικού! Το ψάρι αυτό, εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά και καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά επιλέξτε τον άγριο σολομό.