Ποιο είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που πιάνουμε καθημερινά;

Νέα μελέτη επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία που κρύβει το κινητό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το κινητό είναι πιο βρώμικο ακόμη και από την… λεκάνη της τουαλέτας. Όπως επιβεβαιώνει νέα μελέτη, τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν σοβαρές εστίες μικροβίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τεστ των επιστημόνων, το 52% των κινητών είναι έντονα μολυσμένο με μικρόβια. Η μόλυνση μάλιστα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα 558%, έξι φορές μεγαλύτερα από εκείνα ενός καθίσματος τουαλέτας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, τα δύο τρίτα των γονέων βλέπουν τα παιδιά να βάζουν τα κινητά τηλέφωνα στο στόμα τους.

«Κάθε φορά που αγγίζετε το τηλέφωνό σας μπορεί να εξαπλώνετε μικροβιακή δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να πλένετε τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα και κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και να καθαρίζετε τακτικά το τηλέφωνό σας με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Τα κινητά γίνονται τόσο βρώμικα επειδή τα παίρνουμε μαζί μας στην τουαλέτα;

Μπορεί να μας παρέχουν απίστευτες υπηρεσίες και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, αλλά κι άλλη, παλαιότερη έρευνα είχε επισημάνει το πόσο ανθυγιεινά είναι τα κινητά που πιάνουμε με τα χέρια μας κάθε μέρα. Ειδικά αυτά που προστατεύονται από δερμάτινες θήκες φάνηκε να έχουν τα περισσότερα βακτήρια, αλλά ακόμα και οι πλαστικές θήκες κουβαλούν 6 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Συμπληρωματικά, ακόμα μία έρευνα για εργαζόμενους σε γραφείο, βρήκε ότι δύο στους πέντε παίρνουν μαζί το κινητό στην τουαλέτα της δουλειάς τους. Οι ερευνητές, λαμβάνοντας δείγματα από μία συσκευή που φωτίζει τα ζωντανά μικρόβια όταν εμφανίζονται στην επιφάνεια, αποκάλυψαν ότι ένα κάθισμα τουαλέτας, δείχνει 220 φωτεινά σημεία όπου συγκεντρώνονται τα βακτήρια, ενώ το μέσο κινητό τηλέφωνο, 1479!

Ο Χιου Πένινγκτον, καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν, δήλωσε:

«Το να βρίσκεις μικρόβια στο κινητό σου είναι κάτι δεδομένο εφόσον έχεις καθημερινή σωματική επαφή μαζί του. Εάν μιλάμε για τα μικρόβια του ιδιοκτήτη του κινητού, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εμφάνιση κάποιας ασθένειας».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα γίνονται τόσο βρώμικα επειδή οι άνθρωποι τα παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα και τα εκθέτουν στα αντίστοιχα μικρόβια του χώρου. Το 40% των ανθρώπων από μία έρευνα 2000 ατόμων, παραδέχτηκε ότι το παίρνει μαζί του αλλά μόλις το 20% καθάριζε το τηλέφωνο αφότου έφευγε από την τουαλέτα.