Οι αυτόματες φορολογικές δηλώσεις είναι γεγονός. Για πιους θα υποβάλλει τη φορολογική δήλωση η ΑΑΔΕ.
Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 ξεκίνησαν και για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.
Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μην ασχοληθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.
Ειδικότερα, εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία. Άρα δεν χρειάζεται να κάνουν υποβολή φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.
Οι κίνδυνοι για όσους αφήσουν την ΑΑΔΕ να κάνει υποβολή φορολογικής δήλωσης
Όσοι αφήσουν στην ΑΑΔΕ να συμπληρώσει αυτόματα τη φορολογική τους δήλωση μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Σε περίπτωση που οι αυτόματες δηλώσεις είναι «ελλιπείς» θα χρειαστούν διορθώσεις.
Καθώς όμως θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής, οι τροποποιητικές θα είναι εκπρόθεσμες και υπό προϋποθέσεις θα επιφέρουν και πρόστιμα.
Αναλυτικότερα, με το σχέδιο της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε θα υποβληθούν αυτόματα.
Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να μπει στο Taxisnet για να ελέγξει τι έχει προσυμπληρωθεί και τι χρειάζεται διόρθωση ή προσθήκη.
Όσοι δεν το πράξουν εντός της προθεσμίας, η οποία θα είναι η 30η Ιουνίου, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, αλλά με ό,τι στοιχεία έχει συγκεντρώσει και έχει προσυμπληρώσει στο δικό τους Ε1, η ΑΑΔΕ.
Ο κίνδυνος για όσους αμελήσουν, προέρχεται από κωδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσυμπληρωθούν από την εφορία. Παράδειγμα αποτελεί ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι οικογενειακές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.
Μέσα στις δαπάνες αυτές, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται (πληρωμές ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορία, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας κ.λπ.) για την κάλυψη του ορίου και η ΑΑΔΕ έκανε ειδική υπόμνηση στον υπόχρεο να τις ξεχωρίσει και να αναγράψει το άθροισμα των πληρωμών μόνο για εκείνες τις κατηγορίες δαπανών, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.