Οι τρεις ερωτήσεις για να καταλάβεις αν παθαίνεις εγκεφαλικό

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν σταματά η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή αρχίζουν να καταστρέφονται.

Τα συνήθη συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μούδιασμα ή/και στράβωμα του προσώπου, καθώς και δυσκολία στην ομιλία.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: προβλήματα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, μούδιασμα στα άκρα (πιθανότατα στη μία πλευρά), γενική κόπωση και δυσκολία στο περπάτημα.

Μερικές φορές, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα ή πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

  • γενική αδυναμία
  • ναυτία ή εμετός
  • αποπροσανατολισμός ή σύγχυση
  • προβλήματα μνήμης

Προσοχή! Μπορεί να διστάζετε να καλέσετε το ΕΚΑΒ – εάν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται πράγματι για εγκεφαλικό επεισόδιο – ωστόσο όσοι λαμβάνουν εγκαίρως θεραπεία έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Η γρήγορη αναγνώριση των σημείων και των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η λήψη επείγουσας βοήθειας μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνια αναπηρία ή θάνατο.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Για τον λόγο αυτό, προτείνετε η χρήση του όρου «FAST» – αρκτικόλεξο στα αγγλικά – που βοηθά στην αναγνώριση κοινών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου.

Face drooping – αν δείτε αλλαγές στις «γκριμάτσες» του προσώπου κάτι δεν πάει καλά, στραβωμένα χείλη ή νωθρότητα είναι ανησυχητικά σημάδια

Arm weakness – ζητήστε από το άτομο να σηκώσει τα χέρια του και αν το χέρι πέφτει προς τα κάτω ή δεν είναι σταθερό, μπορεί να είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Speech difficulty – ζητήστε του να επαναλάβει κάτι. Η συγκεχυμένη ομιλία μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Time to call 911 – ώρα να καλέσετε το 166!