H ήπια πεζοπορία είναι αδιαμφισβήτητα το νέο trend που αξίζει να δοκιμάσετε

H νέα τάση στο Tiktok στηρίζεται στην φιλοσοφία ότι η πεζοπορία μπορεί να γίνει εύκολη και ευχάριστη για όλους.

Δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας στα άκρα με τη γυμναστική για να δείτε αποτελέσματα. Το «soft hiking», η «απαλή»- ήπια δηλαδή πεζοπορία που αφορά τη χαρά του να απολαμβάνουμε χρόνο στη φύση ενώ κινούμε το σώμα μας μπορεί να μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη υγείας και ευεξίας.

Η ιδέα της «απαλότητας» έχει καταλάβει το TikTok ως μια νέα αισθητική τάση. Έχει να κάνει με το να κλίνουμε προς ό,τι είναι καλό, να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να θρέφουμε το σώμα και την ψυχή μας με δραστηριότητες που μας χαρίζουν ευεξία χωρίς να μας καταπιέζουν. Η ιδέα αυτή εφαρμόζεται και στην πεζοπορία, μετατρέποντάς την από έναν τύπο υπερ-αθλητικής δραστηριότητας προσανατολισμένης σε ένα συγκεκριμένο στόχο σε μια δραστηριότητα με απώτερο σκοπό… απλώς για απόλαυση.

Ο όρος επινοήθηκε από δύο βρετανίδες, την Έμιλυ Θόρντον και την Λούσι Χερντ που εξιστορούν τα ταξίδια τους εξερευνώντας τη φύση της Μεγάλης Βρετανίας στα social.

«Eίναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα, να τρώτε για να έχετε ενέργεια και να είστε παρόντες στην στιγμή, παρατηρώντας τη φύση γύρω σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βγείτε από το μονοπάτι και θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεστε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το soft hiking μοιάζει με το hot girl walk, το trend του TikTok που προτάσσει το απλό περπάτημα ως την ιδανική μορφή άσκησης, χάρη στα πολλά του οφέλη για τον οργανισμό χωρίς να συνδέεται όμως με ένα συγκεκριμένο στόχο, όπως η καύση ενός συγκεκριμένου ποσού θερμίδων.

Τι θα αποκομίσετε

H… απαλή πεζοπορία μπορεί, μεταξύ άλλων, να:

  • Ενισχύσει τα επίπεδα ευτυχίας.
  • Μετριάσει το στρες και το αίσθημα θλίψης.
  • Βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και την ισορροπία.
  • Ενδυναμώσει τους μυς και τα οστά.
  • Συμβάλει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
  • Προωθήσει την μακροζωία.

Επιπλέον, μπορείτε να την προσαρμόσετε στο επίπεδο της δικής σας φυσικής κατάστασης.

Πώς να κάνετε την αρχή

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι απλώς να κάνετε μια βόλτα στη φύση. Σκεφτείτε μέρη όπως η παραλία ή ένα μονοπάτι στο βουνό. Δεν υπάρχει καμία πίεση και καμία προσδοκία να φτάσετε στην κορυφή ή να καλύψετε συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων. Απλά, περπατήστε με τον δικό σας ρυθμό.

Τι έχουν αποκαλύψει έρευνες

Τα οφέλη για τον εγκέφαλο από το περπάτημα στη φύση επιβεβαιώνονται σε έρευνα όπου οι συμμετέχοντες μετά από οκτώ ημέρες στην έρημο της νορβηγικής περιοχής Hardangervidda, κάνοντας πεζοπορία και κολύμπι σε λίμνες και ρυάκια, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα επίπεδα ευτυχίας, επίγνωσης, ικανοποίησης από τη ζωή και αυτο-αποτελεσματικότητας (την πίστη στις δικές τους ικανότητες).

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο Kansas State University που παρακολούθησε άτομα για τέσσερις εβδομάδες σε ωριαία μαθήματα άσκησης, διαπίστωσε ότι η ομάδα που ασκήθηκε έξω παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση του στρες χάρη στην έκθεση στο πράσινο (δάσος) και στο μπλε (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες).

Αν προσθέσουμε τη δύναμη του περπατήματος για κάθε μέτρηση υγείας, από την οστική πυκνότητα έως ένα υγιές βάρος, μάλλον ήρθε η ώρα να βάλετε τα αθλητικά σας και να διαλέξετε τη διαδρομή σας.