Οι υπερτροφές του Ιουνίου και οι υπερδυνάμεις τους

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι γεμάτος με φρούτα και λαχανικά εποχής, που οι βιταμίνες και τα οφέλη τους μπορούν να σας χαρίσουν… υπερδυνάμεις.

Τώρα που καλοκαίριασε, η όρεξή μας τραβάει περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με το χειμώνα, καθώς είναι πιο δροσερά και ελαφριά. Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται στην εποχή τους και λάβετε πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών καθημερινά.

Ντομάτες

Επιτέλους έφτασε ξανά η ώρα για χωριάτικη σαλάτα με πρωταγωνίστρια την πολυαγαπημένη μας ντομάτα. Πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα, διατηρώντας την υγείας της καρδιάς. Αν, μάλιστα, τη μαγειρέψετε, το λυκοπένιό της, άρα και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, αυξάνονται. Εκτός αυτού, οι φυτικές της ίνες ευεργετούν το πεπτικό σύστημα και ο χυμός της έχει αντηλιακές επιδράσεις, προστατεύοντάς μας απέναντι στο ερύθημα (ερυθρότητα ή εξάνθημα του δέρματος) που προκαλείται από την ακτινοβολίες UV.

Κολοκυθάκια

Στην τηγανητή τους μορφή αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά, καλοκαιρινά ορεκτικά, αν και θα σας συμβουλεύαμε να τα προτιμάτε βραστά για μέγιστο όφελος. Τα κολοκυθάκια βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ του λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, προστατεύοντας τον οργανισμό μακροπρόθεσμα από σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Σημαντική είναι η δράση τους και στο ανδρικό φύλο, αφού τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Κι αν ψάχνετε νέους τρόπους για να τα βάλετε στο πιάτο σας, δείτε αυτή την έξυπνη συνταγή για μακαρόνια από κολοκύθι.

Νεροκάρδαμο

Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, όπως οι γλυκοσινολάτες, οι οποίες προσφέρουν προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό από ασθένειες. Αν σε αυτό, προσθέσουμε την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, η οποία ξεπερνάει τα μήλα και το μπρόκολο, αλλά και την ιδιαίτερη γεύση του, το νεροκάρδαμο μάλλον πρέπει να σταματήσει να θεωρείται γαρνιτούρα και να μπει για τα καλά στο πιάτο μας. Προσθέστε το στον πουρέ σας, αναμείξτε το με σπανάκι, εμπλουτίστε τις σαλάτες, τις σάλτσες και τα σουφλέ σας με αυτό και αφήστε το να σας χαρίσει τα οφέλη του.

Πεπόνι

Τρώγεται σκέτο, σαν δροσιστικό σνακ, αλλά μπορεί να μπει σε κοκτέιλ, στο γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες, στην πράσινη σαλάτα και να σας χαρίσει γεύση και θρεπτικά συστατικά στο λεπτό. Πλούσιο σε βιταμίνη B6, το πεπόνι βοηθάει στη διατήρηση του καλού μεταβολισμού σας, έτσι ώστε να μπορείτε να «καίτε» θερμίδες. Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική βιταμίνη που λαμβάνετε με την κατανάλωσή του, αφού είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό, αλλά και στη βιταμίνη Α που βοηθάει την όραση. Τα καροτενοειδή έχουν σημαντική δράση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και μειώνουν αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, ενώ θεωρείται και ένα από τα καλύτερα χωνευτικά.

Βύσσινο

Ολίγον ξινό, αλλά θαυματουργό, το βύσσινο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας, αλλά και σε κερκετίνη που φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές τους ίνες και πάλι κρατούν το πεπτικό μας υγιές, κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ οι βιταμίνες Α και C μας παρέχονται γενναιόδωρα. Τα βύσσινα συμβάλλουν, επίσης, στην αποφυγή θρομβώσεων και φλεγμονών, ενώ μπορούν να βελτιώσουν και τη μνήμη. Κι επειδή είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, τώρα είναι μια καλή εποχή να τα βάλετε στο διατροφικό σας πλάνο. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε υπέροχη σάλτσα βύσσινο.