Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μνήμη

Σε μια περίοδο Πανελληνίων, εξετάσεων και εξεταστικών, η μνήμη είναι καίριας σημασίας. Μπορούμε, άραγε, να την ενισχύσουμε με τη διατροφή; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, εξηγεί τι συμβαίνει.

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι και το ότι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι, η ρόκα, η λαχανίδα κ.ο.κ., προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, ελαιολάδου, βοτάνων, μπαχαρικών, λιπαρών ψαριών και κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της μνήμης.

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια, αλλά και σε φυτικές τροφές όπως καρύδια, λιναρόσπορο, σπόροι chia κ.ά., τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να περιορίσουν τη γνωσιακή έκπτωση.

Στον αντίποδα, μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά εμποδίζει την ιπποκαμπική μνήμη –ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίζουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.

Σημειώστε, επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό ότι η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου και να παρεμποδίσει τη μνήμη. Ωστόσο, 8-10 ποτήρια την ημέρα υγρών είναι αρκετά.

Τέλος, η καφεΐνη αποδεικνύεται ότι μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικά για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Καλή ενυδάτωση, λοιπόν, καφές με μέτρο και μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο μπορούν να φροντίσουν τον εγκέφαλό μας τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος