Πιο αποδοτικό το περπάτημα έξω ή στον διάδρομο;

Εάν θέλετε να βάλετε την γυμναστική στην ζωή σας, μπορείτε να τα καταφέρετε μέσα από το περπάτημα…

Όταν λέμε γυμναστική δεν αναφερόμαστε μόνο σε σύνθετες προπονήσεις υψηλής έντασης, αγώνες μεγάλων αποστάσεων, κλασικά αθλήματα ή νέες τάσεις.

Το περπάτημα μπορεί να είναι ένας προσιτός και προσβάσιμος τρόπος για να παραμείνετε σε φόρμα και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απώλεια βάρους, βελτιώνει την ευελιξία και τονώνει τη διάθεσή σας.

Παρέχει επίσης μεγάλη αυτονομία, αφού μπορείτε να επιλέξετε πότε θα ξεκινήσετε και θα σταματήσετε, που θα περπατήσετε αλλά και τι μουσική θα ακούσετε.

Επίσης μπορείτε να απολαύσετε ένα περίπατο στην γειτονιά σας ή να περπάτησε στο διάδρομο για μια σύντομη προπόνηση. Όπως θα δείτε κάθε επιλογή έχει τα δικά της οφέλη και τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Γιατί να προτιμήσετε το περπάτημα έξω

Εκτός από το γεγονός ότι είναι απολύτως ανέξοδο, με την προϋπόθεση να έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα παπούτσια, υπάρχουν και μερικά πρόσθετα οφέλη, όπως:

Πιο αποδοτική γυμναστική

Καθώς περπατάτε έξω πιθανότατα θα πρέπει να εργαστείτε πιο σκληρά καθώς συναντάτε την αντίσταση του αέρα και θα πρέπει να ωθήσετε το σώμα σας προς τα μπροστά ενώ ανεβαίνετε ανηφόρες ή και σκάλες, σε αντίθεση με το περπάτημα στον διάδρομο, που συνήθως απαιτεί λιγότερη προσπάθεια.

Όταν το σώμα σας πρέπει να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα “κάψετε” περισσότερες θερμίδες, γεγονός που κάνει την προπόνησή σας πιο αποδοτική.

Ενδυνάμωση διαφορετικών μυών

Τα κεκλιμένα πεζοδρόμια, τα σκαλοπάτια και άλλες παραλλαγές του εξωτερικού εδάφους βοηθούν στην ενίσχυση των σταθεροποιητικών μυών που ενισχύουν την ισορροπία και την δύναμη του πυρήνα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας όσο μεγαλώνουμε.

Και αν ζείτε σε μια λοφώδη περιοχή, μπορείτε να δουλέψετε τους γλουτιαίους και τους τετρακέφαλους μύες καθώς ανεβαίνετε ανηφόρες.

Καλύτερη διάθεση

Πολλές είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της «πράσινης γυμναστικής», τη σύνδεση μεταξύ της υπαίθριας σωματικής δραστηριότητας και της βελτιωμένης ψυχικής υγείας.

Παλαιότερη μελέτη, που συνέκρινε τη σωματική και συναισθηματική υγεία μετά από υπαίθρια γυμναστική και άσκηση σε εσωτερικούς χώρους αναφέρει ότι η άσκηση στην φύση σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη συναισθηματική ευεξία ενώ μεταγενέστερες έρευνες προσθέτουν ότι συνδέεται με το λιγότερο στρες.

Γιατί να προτιμήσετε το περπάτημα το περπάτημα στον διάδρομο

Η χρήση ενός διαδρόμου για τις προπονήσεις σας μπορεί μεταξύ άλλων να σας βοηθήσει να δουλέψετε τους μυς σας, να βελτιώσετε την φόρμα σας και να κάνετε καλύτερους χρόνους:

Γυμναστική “βρέξει-χιονίσει”

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε κίνητρο για γυμναστική όταν έξω κάνει κρύο, υπερβολική ζέστη ή βρέχει, ο διάδρομος έρχεται να δώσει την λύση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας… ακόμα και της νύχτας.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα αθλητικά σας παπούτσια για να έχετε την πολύτιμη αντικραδασμική προστασία και στήριξη και άνετα ρούχα και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Περισσότερος έλεγχος

Πέρα από το να διατηρείτε το κλίμα σας σταθερό, το περπάτημα σε διάδρομο έρχεται με το πλεονέκτημα των προγραμματισμένων προπονήσεων που μπορείτε να επιλέξετε με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως η διαλειμματική προπόνηση ή η προσομοίωση λόφων.

Ειδικά εάν ζείτε σε μια επίπεδα περιοχή, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την κλίση του για να κάνετε μια πιο απαιτητική προπόνηση.

Αυξημένη ταχύτητα

Εάν στόχος σας είναι βελτιώσετε τους “χρόνους” σας, τότε ο διάδρομος μπορεί να σας βοηθήσει, μιας και δεν χρειάζεται να σταματάτε σε εμπόδια, όπως τα φανάρια ή να μειώνετε ταχύτητα όταν στρίβετε σε γωνίες.

Περισσότερη ταχύτητα ισοδυναμεί με μεγαλύτερη απόσταση για το ίδιο χρονικό διάστημα, που με τη σειρά του ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες που καίγονται από ό,τι αν περπατούσατε έξω.