Μπορεί ο τρόπος ζωής μας να έχει την ίδια επίδραση με τα φάρμακα; Όσα αποκαλύπτουν οι ειδικοί…
Ο τρόπος ζωής μας παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία μας. Τόσο μεγάλο που πολλές φορές οι γιατροί αντί για φάρμακα μπορεί να συστήνουν στους ασθενείς τους να αλλάξουν μερικές πτυχές του τρόπου που ζουν και των συνηθειών τους, έτσι ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους. Οι καθημερινές συνήθειες στη ζωή ενός ατόμου αποτελούν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της ιατρικής.
Σύμφωνα με το American College of Lifestyle Medicine οι γιατροί χρησιμοποιούν θεραπευτικές παρεμβάσεις στις συνήθειες των ατόμων ως πρωταρχική μέθοδο για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.
Οι ειδικοί πάνω σε αυτού του είδους την “ιατρική θεραπεία” εκπαιδεύονται και ασκούν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να θεραπεύσουν και συχνά να αναστρέψουν παθολογικές καταστάσεις.
Αυτή η σχετικά νέα προσέγγιση βασίζεται πάνω σε έξι πυλώνες οι οποίοι είναι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η διαχείριση του άγχους, ο καλός ύπνος, οι κοινωνικές σχέσεις και η αποφυγή επικίνδυνων ουσιών.
Ωστόσο, παραμένει σημαντικό να ακούτε πάντα την συμβουλή του γιατρού σας και το πλάνο θεραπείας που έχει ορίσει.
Ας δούμε τους πυλώνες αυτούς λίγο πιο αναλυτικά!
Πως μοιάζει ο υγιεινός τρόπος ζωής
- Διατροφή: Υπάρχουν άφθονες επιστημονικές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο να αποτρέψει κανείς τις χρόνιες ασθένειες αλλά ακόμη και να τις αναστρέψει. Αυτού του είδους η διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Για να ακολουθήσετε μια τέτοια διατροφή είναι σημαντικό να επιλέγετε ελάχιστα επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Σωματική δραστηριότητα: Η συχνή και τακτική σωματική δραστηριότητα κρατάει μακριά τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Είναι λοιπόν σημαντικό για όλους μας να κινούμαστε γενικότερα αλλά και να γυμναζόμαστε σε εβδομαδιαία, τουλάχιστον, βάση.
- Διαχείριση του άγχους: Το άγχος μπορεί να είναι παραγωγικό, αλλά πολλές φορές μας επηρεάζει αρνητικά, οδηγώντας σε αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, παχυσαρκία αλλά και πολλές ακόμη παθήσεις. Είναι σημαντικό να μπορείτε να εντοπίζετε πότε το άγχος σας επηρεάζει αρνητικά και μπαίνει εμπόδιο στη ζωή σας και να βρείτε τους δικούς σας τρόπους για τη διαχείριση του.
- Ύπνος: Ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία, καθώς η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ραθυμία, μειωμένη κοινωνικοποίηση, προβλήματα στον μεταβολισμό και διάφορες ακόμη σωματικές και ψυχικές παθήσεις. Προσπαθείτε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ!
- Κοινωνικές σχέσεις: Οι κοινωνικές μας σχέσεις δεν επηρεάζουν μονάχα την ψυχική μας υγεία αλλά και την σωματική μας. Με ποιο τρόπο; Σύμφωνα με έρευνα οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μια χαρούμενη και για μια ζωή με διάρκεια. Ακόμη και η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί, φαίνεται να βελτιώνονται ακόμη και από σύντομες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
- Αποφυγή επικίνδυνων ουσιών: Η χρήση οποιασδήποτε επικίνδυνης ουσίας, τσιγάρου, αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών αλλά ακόμη και του θανάτου. Φυσικά το να μείνετε μακριά από αυτές τις ουσίες, αν είστε χρήστης τους, θέλει σταδιακά βήματα, χρόνο, υπομονή και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.