Ποια είναι τελικά η καλύτερη ώρα να γυμναστούμε για να κάψουμε λίπος

Το πρωί ή το βράδυ; Πότε χάνουμε περισσότερο λίπος με τη γυμναστική; Νέα μελέτη δίνει απάντηση στο πολυσυζητημένο αυτό ερώτημα.

Ο προβληματισμός είναι γνωστός χρόνια τώρα: Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για γυμναστική; Πότε καίμε περισσότερο λίπος; Ας δούμε σε τι συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Ισπανία.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 186 Ισπανούς ηλικίας περίπου 40 ετών για δύο εβδομάδες.

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε μια συσκευή παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας (επιταχυνσιόμετρο) και μια συσκευή παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα.

Οι ώρες άσκησης χωρίστηκαν σε: πρωινές-6 π.μ. έως 12, απογευματινές-12 έως 6 μ.μ.-και βραδινές-6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι ασκούνταν από τις 6 το απόγευμα και μετά είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που ασκούνταν το πρωί. Αυτό υποδηλώνει ότι είχαν και πιο ενεργό μεταβολισμό και περιορισμένη αίσθηση της πείνας.

Η άσκηση από το απόγευμα και μετά φάνηκε να έχει ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο, τουλάχιστον σε άτομα όπως αυτά που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα που κάνουν ως επί τω πλείστον καθιστική ζωή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι:

«Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι συχνά υψηλότερα πιο αργά μέσα στη μέρα και οι μυς το χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και υπάρχει αύξηση στις θερμίδες που καίμε.

Μακροπρόθεσμα, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας».

Ισχύει το ίδιο και για τα άτομα με υγιές βάρος;

Η μελέτη διεξήχθη, όπως είπαμε, μόνο σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα ισχύουν για όλους. Ωστόσο, συνάδει με τα ευρήματα άλλων ερευνών που έχουν υποστηρίξει ότι η βραδινή άσκηση έχει ξεχωριστά οφέλη.

Συγκεκριμένα, σε άλλη πρόσφατη μελέτη στην οποία εξετάστηκαν οι ρουτίνες προπόνησης 30.000 παχύσαρκων ατόμων σε διάστημα 8 ετών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα άτομα που ασκούνταν μετά τις 6 το απόγευμα είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Όσοι ασκούνταν πρωινές ώρες φάνηκε να έχουν το μισό περίπου όφελος- 33% λιγότερες πιθανότητες θανάτου και 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

«Η εν λόγω μελέτη υποδηλώνει ότι ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας παίζει ρόλο στη διαχείριση της παχυσαρκίας και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», δήλωσαν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Η άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη λύση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά η έρευνα προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα τους συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα μπορούσαν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά ορισμένους κινδύνους για την υγεία όπως το επιπλέον βάρος», υπογράμμισαν οι ίδιοι.

Προηγούμενη έρευνα από Ιάπωνες και Ολλανδούς ερευνητές είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ευαισθησίας στην ινσουλίνη και επομένως τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι, ειδικά τέτοιες ώρες, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να μειώσει τις συναισθηματικές διατροφικές συμπεριφορές.

Τι είναι καλό να προσέξετε

Η άσκηση αργά τη νύχτα είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα κάνοντας μια ελαφριά ή μέτριας έντασης προπόνηση και δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο για χαλάρωση μετά.

Ας μην ξεχνάμε τελικά ότι η ιδανικότερη ώρα της ημέρας για να γυμναστεί κανείς διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πρόγραμμα της εργασίας σας, τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και η ώρα ύπνου παίζουν, μεταξύ άλλων, το ρόλο τους. Η νυχτερινή προπόνηση είναι συχνά πιο βολική για τους πολυάσχολους. Όπως και να έχει όμως, είναι πάντα σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τη fitness ρουτίνα σας στις ανάγκες του.