Εάν το στρες κατακλύζει την καθημερινότητά σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές για να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά.
Το στρες αποτελεί την απάντηση του σώματος στην σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική πίεση. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας μπαίνει σε μια κατάσταση “πάλης ή φυγής”, εκκρίνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, την πίεση αλλά και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Μια σύντομη έκρηξη άγχους μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια σύγκρουση ή να σας δώσει την ενέργεια να ολοκληρώσετε ένα project εντός deadline.
Αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε πλήρως από την καθημερινότητά μας, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τόσο την ψυχική όσο και την σωματική σας υγεία.
Τα βήματα κατά του στρες
Εάν αγχώνεστε συχνά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε συνεχώς νευρικοί, ανήσυχοι ή ακόμα και ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί μάλιστα να είναι τόσο συχνά ή έντονα, καθιστώντας δύσκολη ακόμα και την εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να βρείτε και να υιοθετήσετε τεχνικές διαχείρισης, που θα σας βοηθήσουν να το διαχειρίζεστε πριν προλάβει να κυριαρχήσει. Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές περιλαμβάνουν:
1. Προσδιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες
Πιο απλά βρείτε τι είναι αυτό που σας αγχώνει. Ο εντοπισμός των παραγόντων, των καταστάσεων ή και των ανθρώπων που σας επηρεάζουν αρνητικά είναι κομβικής σημασίας για την αλλαγή αυτής της δυναμικής, αν είναι δυνατόν, αλλά και για την καλύτερη διαχείριση του στρες.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνετε τους παράγοντες που σας προκαλούν άγχος αλλά και τον τρόπο που αντιδράτε κάθε φορά.
2. Βελτιωθείτε στην διαχείριση χρόνου
Η βελτίωση των δεξιοτήτων σας ως προς την διαχείριση χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις υποχρεώσεις σας.
Προσπαθήστε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων όσα έχετε να κάνετε, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σημαντικά ή σε πρέπει να γίνουν άμεσα, να εξαλείψετε τους περισπασμούς και αποφύγετε την αναβλητικότητα.
3. Βάλτε την άσκηση στο παιχνίδι
Επιλέξτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και προσπαθήστε να κάνετε μεταξύ 150-300 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα. Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις.
Σύμφωνα με έρευνα, μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σας και να προστατεύσει ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του στρες, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.
4. Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα
Αφιερώστε χρόνο σε αγαπημένα σας πρόσωπα, ζητήστε την βοήθειά τους και μιλήστε τους για όσα σας απασχολούν ή σας αγχώνουν. Η κοινωνική σύνδεση και η αλληλεπίδραση μπορούν να μειώσουν το άγχος, να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι, ενισχύοντας την ψυχική και σωματική σας υγεία αλλά και την ευημερία σας.
5. Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης
Ασκήσεις χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να σας ανακουφίσουν από τις διαρκείς ανήσυχες σκέψεις και να σας βοηθήσουν να μείνετε παρόντες στην στιγμή που βιώνετε εδώ και τώρα.