Η αρκούδα δεν έγινε ξαφνικά το Νο1 πρόβλημα της Καστοριάς άλλα κάποιες σαφείς εξηγήσεις μας οφείλουνε….. οι αρμόδιοι!!!

Ένα είναι βέβαιο το εφετινό καλοκαίρι στην περιοχή μας πως η κουβέντα περί “Μένουμε μαζί με τις αρκούδες”…. έχει έρθει στην κορυφή της πυραμίδας μια συζήτησης που εμπεριέχει πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα στην διαδρομή της…. αλλά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά σε εξαναγκάζουν να κοντοστεκεσαι εκεί και πολλές φορές όχι απαραιτήτως με δόση υπερβολής και άδικα….. Πολλαπλασιάστηκαν ξαφνικά οι αρκούδες την εφετινή σεζόν;;;; Τι ακριβώς συνέβη δηλαδή και οι επισκέψεις δεν είναι απλά συχνές αλλά καθημερινές;;;; Μήπως ενθουσιάστηκαν από το 41% που πήρε η Ν.Δ τον περασμένο Ιούνιο;;;;; Μήπως η αλλαγή σκυτάλης στην Κοινότητα Κορησού τον περασμένο Οκτώβριο έπαιξε κανένα ρόλο;;;; Αγαπούν πολύ τον νέο Πρόεδρο και έρχονται ενθουσιασμένες να μετοικησουν στην οικισμό;;;; Προφανώς και αστειεύομαι θέτοντας τα συγκεκριμένα ερωτήματα αλλά δεν βλέπω να σοβαρευονται και οι αρμόδιοι ώστε να δοθεί μια υπεύθυνη απάντηση για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η υπερκινητικότητα φέτος το καλοκαίρι και πως ακριβώς κατάφερε να εξοικειωθεί το εν λόγω άγριο ζώο με τον άνθρωπο χρόνο με τον χρόνο ώστε να τον πλησιάζει άφοβα πια σε απόσταση αναπνοής….

Το Δασαρχείο Καστοριάς έκανε όντως όλες τις απαραίτητες ενέργειες τις προηγούμενες εβδομάδες να ελέγξει το φαινόμενο ως διεύθυνση δασών και να το περιορίσει όσο το δυνατόν επιτρεπόταν…. Μόνο που οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προστασία του είδους και γνωρίζουν εμπεριστατωμένα την συμπεριφορά του άγριου ζώου οφείλουν μια εξήγηση στο τι ακριβώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια….. Αν πιάσεις το νήμα από την αρχή… τότε μόνο ξεδιαλυνεις το κουβάρι…. Όπως σίγουρα δουλειά δεν γίνεται με το να εξουθενώνεις ψυχολογικά οποιοδήποτε παράγοντα και να τον οδηγείς στο τέλμα και στην παραίτηση….

Όσο για το νομικό καθεστώς που ισχύει το γνωρίζουμε όλοι και αν όχι όλοι οι περισσότεροι….. Σκοτώνεις τον Θεμελή, τον Λιόλιο, τον Σιόλα μπορεί και να γλυτώσεις…. Σκότωσες σκυλί, γάτα, αρκούδα σε έφαγε το μαύρο σκότος…. Θέλετε να ανοίξουμε την γενικότερη συζήτηση για το εάν το Ελληνικό Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση γιατί υπάρχουν πολλαπλές τρύπες στην μεγαλύτερη έκταση των άρθρων του;;;; Σύμφωνοι να την ανοίξουμε…. Μόνο που δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας…. Γιατί παρότι ο αείμνηστος φίλος μου Χρήστος(Μπελεγακης) έλεγε κάποτε -καλή του ωρα- πως “ο λαός είναι το αφεντικό και το πολιτικό σύστημα ο υπηρέτης του”… στην πραγματικότητα βλέπουμε να λαμβάνει χώρα το ακριβώς αντίθετο…..

Εν κατακλείδι σέβομαι όλες τις απόψεις και ειδικά αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν για τις πυκνές εμφανίσεις των αρκούδων το τελευταίο χρονικό διάστημα!!! Από κει και πέρα όμως ότι ξεχάσαμε όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας… και έχουμε αναγάγει σε μέγιστο ζήτημα την έντονη παρουσία της Αρκούδας στην περιοχή μας δεν θεωρείται ούτε αυτό φυσιολογικό…. Σαν να κοιμήθηκες κάπου και να ξύπνησες σε ένα παράλληλο σύμπαν μοιάζει…. Και είναι…..

Ο Υπογράφων
Θεμελής Αναστάσιος