Το όριο που κρίνει τις επιδοτήσεις σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και μόνο για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή τα κυμαινόμενα τιμολόγια που συνδέονται άμεσα με τη χονδρική τιμή και όχι τα μπλε που έχουν κλειδωμένη τιμή

Το ύψος των τιμών των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Αυγούστου θα καθορίσει τις επιδοτήσεις για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μια ημέρα μετά. Θα προηγηθεί το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο.

Στόχος της παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ελεγχόμενων τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Αύγουστο όπως αναφέρθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το ienergeia, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και μόνο για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή τα κυμαινόμενα τιμολόγια που συνδέονται άμεσα με τη χονδρική τιμή και όχι τα μπλε που έχουν κλειδωμένη τιμή. Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα. Εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η χρέωση για τους καταναλωτές να μην ξεπεράσει τα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ ακόμη μεγάλυτερη θα είναι η έκπτωση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ώστε η επιβάρυνση στους λογαριασμούς να είναι μικρότερη.

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών για να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά αλλά και την παρέμβαση ώστε να μην επιστραφούν από χιλιάδες επιχειρήσεις τα αναδρομικά από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ που λάμβαναν χωρίς να τις δικαιούνται, η χονδρική αγορά ηλεκτρισμού παρουσιάζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Κάτι που όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς θα φανεί εκτεταμένα στη χονδρική αγορά μετά τις 22-24 Ιουλίου που εκτιμούν ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερωτοαπαντήσεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος και εξηγώντας πότε θα επανέλθουν οι τιμές λιανικής σε κανονικά για την εποχή επίπεδα «η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα».