Ταχίνι – Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Προσθέστε ταχίνι στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την υγεία σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο.

Το ταχίνι είναι πάστα σουσαμιού από ψημένο και αλεσμένο σουσάμι με πολλά διατροφικά οφέλη. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα, τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Αποτελεί μια υπερτροφή, την οποία μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά, δημιουργώντας δεκάδες νόστιμους συνδυασμούς με βάση την ώρα της μέρας. Αν δεν έχετε, ακόμα, δοκιμάσει να εντάξετε στη διατροφή σας το ταχίνι, τα 6 εκπληκτικά του οφέλη για την υγεία, σίγουρα, θα σας πείσουν.

1. Είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών

Το ταχίνι περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, τα  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

2. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τους ιστούς του σώματός μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

3. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

Το σουσάμι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) που οδηγούν σε ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Μια μελέτη σε 50 άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) σουσάμι ημερησίως είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Μια άλλη μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζει ότι εκείνοι που αντικατέστησαν το πρωινό τους με 2 κουταλιές της σούπας (28 γραμμάρια) ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

4. Είναι γεμάτο αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδεις, και όλοι γνωρίζουμε πως η χρόνια φλεγμονή είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

5. Ενισχύει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Οι ενώσεις που περιέχει το ταχίνι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου, δρώντας προστατευτικά ενάντια σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μελέτες έχουν παρουσιάσει κατά διαστήματα ότι τα συστατικά του σουσαμιού δρουν ως ασπίδα του εγκεφάλου και των κυττάρων του απέναντι στις ελεύθερες ρίζες.

6. Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού. Ειδικότερα, η σησαμίνη και η σησαμόλη έχουν μελετηθεί για την αντικαρκινική τους δράση. Ενδεχομένως να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, ενώ καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Συμπερασματικά, αν δεν έχετε κάποια αλλεργία στο σουσάμι, το ταχίνι είναι η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας καθημερινά. Μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστό χούμους ή να το συνδυάσετε με το γιαούρτι, τα φρούτα και το ολικής άλεσης ψωμάκι σας. Με την κατανάλωση ταχινιού, αυτόματα προσθέτετε ισχυρά αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σας, βιταμίνες και μέταλλα. Χρειάζεται ένα μέτρο αν αντιμετωπίζετε θέματα με το έντερό σας, καθώς  μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και με τη διατροφή σας, αν επιθυμείτε να χάσετε κάποια κιλά. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε θερμίδες.