Χρόνος σε slow motion ή fast forward; Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί νιώθουμε άλλοτε να κυλά αργά και άλλοτε πιο γρήγορα.
Εάν δεν το έχετε ακούσει, τότε σίγουρα έχετε νιώσει ότι ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα όταν είστε με καλή παρέα, όταν απολαμβάνετε την βόλτα σας ή απλώς ασχολείστε με την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια φράση που λέμε χαριτολογώντας και ρίχνει φως στον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον χρόνο.
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος είναι εγγενώς συγχρονισμένος με τα ρολόγια που βλέπουμε παντού, από το κινητό και το smartwatch μέχρι και την οθόνη του υπολογιστή, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, επισημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Χρόνος VS δραστηριοτήτων
Αναλύοντας τις αλλαγές στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας πειραματόζωων, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου με βάση τον αριθμό των εμπειριών που βιώνουμε και όχι βάσει κάποιου είδους εσωτερικού ρολογιού που μετρά τον χρόνο λεπτό προς λεπτό. Επιπλέον, η αύξηση της ταχύτητας ή της απόδοσης κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον χρόνο.
«Ορίζουμε τον χρόνο βάσει της δικής μας εμπειρία από πράγματα που κάνουμε, από πράγματα που συμβαίνουν», λέει ο Δρ. Τζέιμς Χάιμαν, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας από το University of Nevada, Las Vegas και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Όταν μένουμε σταθεροί και βαριόμαστε, ο χρόνος κυλά πολύ αργά γιατί δεν κάνουμε τίποτα ή δεν συμβαίνει τίποτα. Αντίθετα, όταν συμβαίνουν πολλά γεγονότα, κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες προωθεί τον εγκέφαλό μας προς τα εμπρός. Και αν έτσι ο εγκέφαλός μας ορίζει αντικειμενικά τον χρόνο, τότε όσο περισσότερα κάνουμε και όσα περισσότερα μας συμβαίνουν, τόσο πιο γρήγορα περνάει».