Είναι λίγο ζεστός για τις θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού, όμως τα οφέλη του είναι άκρως σημαντικά (και) στην ψυχική υγεία.
Ο κίνδυνος της κατάθλιψης φαίνεται να μειώνεται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Psychiatry. Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των ενηλίκων σε χώρες υψηλού εισοδήματος και ένα αυξημένο ποσοστό της έρευνας δείχνει ότι συνδέεται με διάφορους τρόπους ζωής και διατροφικούς παράγοντες.
Η καφεΐνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο
Όσον αφορά στη συνήθεια του καφέ, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καφεΐνη επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο με δύο τρόπους: μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς της στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση της δράση της. Η αδενοσίνη αυξάνεται όταν κουραζόμαστε, μειώνοντας την ταχύτητα αντίδρασης των νεύρων, προκαλώντας νύστα και άσχημη διάθεση. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που δημιουργεί ψυχική ευφορία.
Τι λέει η έρευνα για την κατάθλιψη και την καφεΐνη
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Qingdao Medical College στην Κίνα πραγματοποίησαν την πρώτη μετα-ανάλυση για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης στους ενήλικες και της κατανάλωσης καφέ και καφεΐνης.Οι ερευνητές βρήκαν μια γραμμική δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, όπου παρατηρείται 8% μικρότερη πιθανότητα για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνεται καθημερινά.
Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τους μηχανισμούς που οδηγούν στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καφέ ή κατανάλωσης καφεΐνης, έχουν προκύψει αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Προηγούμενα ευρήματα έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ (χλωρογενικό οξύ, νικοτινικό οξύ, τριγωνελλίνης) δημιουργούν προστατευτική ασπίδα, έναντι των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων, όπως είναι η κατάθλιψη.
Προτίμησε τον ελληνικό καφέ
Ο ελληνικός καφές συνδυάζει τη σωστή αναλογία αντιοξειδωτικών και καφεΐνης. Αυτή η διάκριση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη) σε αναλογία (90-110mg/φλιτζανάκι). Επιπλέον, ο ελληνικός καφές έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης).
Oι ερευνητές υποψιάζονται ότι το αυξημένο περιεχόμενου του βραστού ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά οφείλεται στην ικανότητα του νερού να εξάγει περισσότερες ευεργετικές ουσίες από το διήθημα του ελληνικού καφέ, συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως το φιλτράρισμα.
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος