Τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον, ειδικά το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν σε περισσότερο ιδρώτα. Είναι ασφαλή, υπάρχουν κίνδυνοι; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες.
Υπάρχουν δύο είδη αποσμητικών στην αγορά, τα deodorant και τα antiperspirant, τα οποία λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο στη μείωση της κακοσμίας του σώματος. Τα αντιιδρωτικά (antiperspirant) λειτουργούν μειώνοντας τον ιδρώτα, ενώ τα deodorant αυξάνουν την οξύτητα του δέρματος.
Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τα deodorant ως καλλυντικά, δηλαδή ένα προϊόν που προορίζεται να καθαρίσει ή να ομορφύνει και τα antiperspirant ως φάρμακο που προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών ή επηρεάζει τη δομή ή τη λειτουργία του σώματος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα deodorant αποσμητικά είναι σχεδιασμένα για να εξαλείφουν την οσμή της μασχάλης αλλά όχι τον ιδρώτα. Συνήθως έχουν βάση την αλκοόλη κι όταν εφαρμόζονται, μετατρέπουν το δέρμα σας σε όξινο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ελκυστικό για τα βακτήρια. Περιέχουν επίσης άρωμα για να καλύψουν την οσμή. Από την άλλη, τα antiperspirant συνήθως περιλαμβάνουν ενώσεις με βάση το αλουμίνιο που εμποδίζουν προσωρινά τους πόρους του ιδρώτα. Το μπλοκάρισμά τους μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα που φτάνει στο δέρμα σας, όπως αναφέρει και το healthline.com.
Τα οφέλη και των δύο είναι ότι μπορούν να ελέγξουν τις οσμές και τον ιδρώτα
Ο ιδρώτας είναι ένας μηχανισμός ψύξης που μας βοηθά να αποβάλλουμε την υπερβολική θερμότητα. Οι μασχάλες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων από άλλες περιοχές του σώματος και η εφαρμογή αποσμητικού μπορεί να βοηθήσει. Ταυτόχρονα, ο ιδρώτας μπορεί επίσης να συμβάλλει στην οσμή του σώματος. Αν και από μόνος του δεν έχει έντονη οσμή, τα βακτήρια στο δέρμα που διασπούν τον ιδρώτα την παράγουν οσμή. Και η περιοχή της μασχάλης αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια. Τα αποσμητικά, λοιπόν, βοηθούν στον ιδρώτα και τις οσμές του, ώστε να αισθανόμαστε περισσότερη φρεσκάδα.
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού από τη χρήση τους;
Οι ενώσεις με βάση το αλουμίνιο στα antiperspirant εμποδίζουν τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες. Υπάρχει η ανησυχία ότι εάν το δέρμα απορροφήσει αυτές τις ενώσεις αλουμινίου, μπορεί να επηρεαστούν οι υποδοχείς οιστρογόνων των κυττάρων του μαστού. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του καρκίνου και του αλουμινίου στα αντιιδρωτικά, διότι:
- Ο ιστός του μαστού με καρκίνο δεν φαίνεται να έχει περισσότερο αλουμίνιο από τον φυσιολογικό ιστό
- Μόνο μια μικρή ποσότητα αλουμινίου απορροφάται (0,0012%) με βάση έρευνα σε αντιιδρωτικά που περιέχουν χλωροϋδρικό αλουμίνιο
Ακόμη, μια μελέτη του 2002 με 793 γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού και 813 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έδειξε αυξημένο ποσοστό καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αποσμητικά και αντιιδρωτικά στην περιοχή της μασχάλης. Μια μικρότερης κλίμακας μελέτη του 2006 υποστήριξε τα ευρήματα της μελέτης του 2002.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού και των αντιιδρωτικών, αλλά η μελέτη υποδεικνύει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.