Με κιμά ή χωρίς, τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας με άρωμα γιαγιάς και καλοκαιριού. Τι θα λέγατε, όμως, να τα «πειράξουμε» λίγο;
Γεμιστά με κιμά ή χωρίς; Πόσες διαφωνίες έχουν γεννηθεί από αυτή την απάντηση! Όπως κι αν τα προτιμάτε, ας συμφωνήσουμε ότι η βασική συνταγή χωρίς τον κιμά παραμένει πιο υγιεινή, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και με λιγότερες θερμίδες, vegan και χορτοφαγική και απολύτως μυρωδάτη. Παίρνοντας αυτήν ως βάση, ας δούμε τι άλλο μπορούμε να της προσθέσουμε, για να της δώσουμε μια πιο σύγχρονη πινελιά και να την κάνουμε ακόμη πιο υγιεινή.
Δοκιμάζουμε φαγόπυρο και κινόα
Οι δύο αυτές επιλογές μας δίνουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το ρύζι που χρησιμοποιούμε, το οποίο έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη και περιεκτικότητα σε αρσενικό, και να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα με φαγόπυρο και κινόα, χαρίζοντας ένα απολύτως μελωμένο αποτέλεσμα. Και τα δύο αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με την κινόα να είναι πλούσια και σε καλά λιπαρά. Και τα δύο χρειάζονται βράσιμο για περίπου 15 λεπτά, σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρο ή κινόα προς 2 φλιτζάνια νερό.
Προσθέτουμε κουκουνάρι και σταφίδα
Για έξτρα υφή και διατροφική αξία, μπορείτε να δοκιμάσετε την προσθήκη κουκουναριού στη γέμισή σας. Το κουκουνάρι έχει μαλακή και βουτυρώδη υφή και συνδυάζει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά, που σημαίνει ότι ανεβάζει το πιάτο και σε γεύση και σε διατροφική αξία. Προσθέστε το στη γέμιση, μαζί με σταφίδες, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αξιοποιήστε τα κρεμμύδια
Στα γεμιστά, συνήθως γεμίζουμε πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια. Γιατί, όμως, να μην δοκιμάσουμε και τα κρεμμύδια, που όταν μαγειρεύονται γίνονται γλυκά; Καθαρίστε μερικά μεγάλα κρεμμύδια, βράστε τα για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν, σουρώστε και όταν κρυώσουν αδειάστε το εσωτερικό τους και προσθέστε τη γέμιση.
clickatlife