Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, συνεχίζοντας την πολυετή ανοδική τους πορεία, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές οδήγησε τους επενδυτές να στραφούν προς το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τιμές spot του χρυσού αυξήθηκαν κατά 0,5%, φτάνοντας τα 2.706 δολάρια ανά ουγγιά κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 2.700 δολαρίων.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για το χρυσό. Οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις 5 Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Παράλληλα, η πορεία των επιτοκίων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του χρυσού. Τα χαμηλότερα επιτόκια, που συνήθως ευνοούν μη τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία, έδωσαν ώθηση στην τιμή του χρυσού, ο οποίος φέτος καταγράφει αύξηση περίπου 30%, καθιστώντας το ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις. Οι πιο πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές υποστηρίζονται από την προσδοκία για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για το μέγεθος και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μικτές αναφορές για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που ωστόσο δεν έχει ανακόψει τη δυναμική του χρυσού. Επιπλέον, οι μαζικές αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους, καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, έχουν συμβάλει στην ανοδική τάση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Η ανοδική πορεία δεν περιορίζεται μόνο στο χρυσό, καθώς αυξήσεις σημειώνονται επίσης και σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα, τα οποία επωφελούνται από τη γενικότερη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές. Από τα τέλη του 2022, η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έχουν καταστήσει το χρυσό ως βασικό μέσο προστασίας έναντι των οικονομικών κινδύνων, οδηγώντας σε διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά.